Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

"Οστρακο στα μαλλια" Κωνσταντίνος Α. (μέρος Β΄)



4 | ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Πού διαδραματίζεται η ιστορία; (Τόπος, χρόνος,ιστορική περίοδος...)

4.Α. Το βιβλίο διακρίνεται σε τέσσερις ιστορίες οι οποίες διαδραματίζονται στον τόπο μας, στην Ημαθία. Η πρώτη είναι στη νεολιθική εποχή, η δεύτερη στα χρόνια του Μέγα Αλεξάνδρου, η επόμενη τον 19ο αιώνα και η τελευταία στη σύγχρονη εποχή, το 2005.

6 | ΤΟ ΣΤYΛ ΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Πώς θα περιγράφατε την επιλογή των λέξεων και της γλώσσας γενικά, που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στην αφήγησή του;

Ο συγγραφέας  του βιβλίου χρησιμοποιεί τοπικές και ιδιωματικές και φυσικά λέξεις που χρωματίζουν και κάνουν την αφήγηση πιο ευανάγνωστη.

7 | ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Ο τίτλος του βιβλίου εμπεριέχει στοιχεία για το θέμα του;

 Ο τίτλος του βιβλίο «Όστρακο στα μαλλιά» έχει άμεση σχέση με τις ιστορίες. Σε κάθε ιστορία αναφέρεται ένα όστρακο, συναρπαστικό στην όψη που ΄΄μαγεύει΄΄ όποιον το κοιτάει με την ομορφιά του. Σε μία από τις τέσσερις ιστορίες αναφέρεται ότι η πρωταγωνίστρια το βάζει στα μαλλιά της και την αναδεικνύει ακόμη περισσότερο από όσο τη παρουσιάζει ο αφηγητής.

8 | Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΨΗ
Τι μάθατε απ’ αυτό το βιβλίο που θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στη ζωή σας; Σας μετέδωσε κάποια μηνύματα;

 Αυτό το βιβλίο μας έδειξε ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε για τα πιστεύω μας και να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να καταφέρουμε αυτό που θέλουμε. Επίσης μας έδειξε την δύναμη της αγάπης που τελικά μπόρεσε και ξεπέρασε όλα τα εμπόδια που μπήκαν ανάμεσα στα ερωτευμένα παιδιά.

Αν θα έπρεπε να γράψετε μια κριτική για το έργο αυτό, τι θα γράφατε για να ενθαρρύνετε ή να αποθαρρύνετε τον κόσμο να το διαβάσει;

Πιστεύω πως είναι ένα καταπληκτικό βιβλίο με απίστευτες ιδέες και μπορεί να σου δώσει φοβερά καινούρια ιδεώδη και να σου αλλάξει τελείως τον τρόπο σκέψης σου. Επίσης έχει μία εκπληκτική πλοκή και ο αφηγητής έχει καταφέρει να περιγράψει ένα αντικείμενο, το όστρακο, μέσα σε διαφορετικές εποχές δίνοντάς μας την ιδέα ότι ενώ ο χρόνος κυλούσε ασταμάτητα αυτό κατάφερε να μην αλλάξει και να μείνει τόσο όμορφο όσο ήταν και στην αρχή.  

"Οστρακο στα μαλλια" Κωνσταντίνος Α. (μέρος Α΄)

             
                
1.Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ
Η πρώτη σας εντύπωση άλλαξε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του
  βιβλίου;

 Η τελική μου εντύπωση για το βιβλίο άλλαξε εντελώς. Στην αρχή πίστευα πως θα ήταν ένα συνηθισμένο βιβλίο αλλά στη συνέχεια κατάλαβα ότι ήταν ένα ιδιαίτερο και πολύ ενδιαφέρον βιβλίο με μία καταπληκτική πλοκή που πολύ λίγοι θα μπορούσαν να σκεφτούν.

2 | Η ΠΛΟΚΗ
Παίζει ρόλο ο χρόνος στην πλοκή του έργου; Τα γεγονότα παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά;

 Κατά τη γνώμη μου ο χρόνος παίζει μεγάλο ρόλο στη πλοκή γιατί μας βοηθάει στο να κατανοήσουμε καλύτερα την ιστορία. Το συγκεκριμένο βιβλίο παρουσιάζει τα γεγονότα σε χρονολογική σειρά διότι πρώτα βλέπουμε μία ιστορία στη Νεολιθική εποχή, ύστερα παρακολουθούμε την ιστορία μίας βοσκοπούλας στην εποχή του μέγα Αλέξανδρου, μετά βλέπουμε μία ιστορία που διαδραματίζεται τον 19ο αιώνα και στο τέλος βλέπουμε μία σύγχρονη ιστορία η οποία διαδραματίζεται το 2005.

 • Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που προκαλούν αγωνία και προσμονή κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης; Σε ποιο σημείο βρίσκεται, γίνεται, η κορύφωση της ιστορίας; (η πιο έντονη στιγμή, το σημείο με το μεγαλύτερο συναισθηματικό ενδιαφέρον)

 Ένα από τα πολλά σημεία τα οποία προκαλούν αγωνία στον αναγνώστη είναι όταν ο Σίμος, ο γιος του μουχτάρη απήγαγε την Χρυσαυγή. Σε αυτό το σημείο με διαπέρασε ένα περίεργο ανάμικτο συναίσθημα που με έκανε και ένιωθα σαν να έπαιρνα μέρος στην ιστορία.

 • Οι συγκρούσεις λύνονται στο τέλος; Το τέλος του βιβλίου ήταν απροσδόκητο, αναπάντεχο; Μείνατε ευχαριστημένοι απ’ το τέλος του; Μπορείτε να δώσετε ένα εναλλακτικό τέλος;

 Σε κάθε ιστορία του βιβλίου υπάρχουν πολλές συγκρούσεις ανάμεσα στους ήρωες κυρίως διότι κάποιοι από αυτούς προκαλούσαν τον θυμό των άλλων με τις πράξεις τους.

 • Υπάρχουν συγκρούσεις στην ιστορία; Μέσα στην ψυχή και στο μυαλό των χαρακτήρων ή μεταξύ των χαρακτήρων ή ακόμα των χαρακτήρων με τον κόσμο συνολικά

Όλες οι συγκρούσεις στο τέλος λύνονται. Το τέλος του βιβλίου πιστεύω πως ήταν το ιδανικότερο τέλος που θα μπορούσε κανείς να δώσει διότι στο τέλος όλες οι παρεξηγήσεις λύνονται και τα ζευγάρια ζουν μαζί και αγαπημένοι με τους πιο στενούς τους συγγενείς.


3 | ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ
Ποια είναι τα βασικά γνωρίσματα των χαρακτήρων της ιστορίας; Ο συγγραφέας θέλει να μας κάνει να τους συμπαθήσουμε ή να τους δούμε με κριτικό μάτι;

 Σίγουρα τα βασικά γνωρίσματα των πρωταγωνιστών δεν μπορούν να είναι ίδια διότι ζουν σε διαφορετική εποχή και έτσι πρέπει να διαφέρουν. Ο συγγραφέας προσπαθεί να μας κάνει να τους συμπαθήσουμε και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι μας τους παρουσιάζει πολύ καλούς και αγαθούς.

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Η Λέσχη Ανάγνωσης στη Μελίκη και την Αλεξάνδρεια

Το  "Αρχείο-Συλλογή του Γ. Μελίκη"  στη Μελίκη επισκεφθήκαμε στις 21 Φεβρουαρίου με αφορμή την ανάγνωση του βιβλίου « Όστρακο στα μαλλιά»  του Μερκούριου Αυτζή.

Η ομάδα αποτελούνταν από 26 μαθητές  της Λέσχης Ανάγνωσης και τους καθηγητές Ευαγγελία Πολυμένου και Ευάγγελο Αντωνόπουλο. 
Η ξενάγηση στο μουσείο έγινε από τον ίδιο το Γ. Μελίκη ο οποίος με πολύ γλαφυρό και αναλυτικό τρόπο παρουσίασε τα εκθέματα και τη φιλοσοφία του μουσείου .

Ο νέος αυτός πολιτιστικός χώρος περιλαμβάνει αρχεία από τις εδώ και δεκαετίες εθνογραφικές και άλλες πολιτιστικές καταγραφές του Γιώργη Μελίκη από την υλική και άυλη λαϊκή πολιτιστική και καλλιτεχνική παραγωγή. Ηχητικό, τηλεοπτικό και φωτογραφικό αρχείο, αρχείο του Λαϊκού Χειμώνα, δανειστική βιβλιοθήκη, πινακοθήκη, αρχαιολογικό αρχείο, Αναστενάρια, ρούχα, κοσμήματα, φορεσιές, εκδόσεις και μόνιμη έκθεση με τα κορυφαία έθιμα και τις λαογραφικές παραδοσιακές δράσεις της Μελίκης και της ευρύτερης περιοχής.
 Η επίσκεψη  στο  μουσείο ολοκληρώθηκε  με  ένα δρώμενο των μαθητών κατά το οποίο μία  μαθήτρια ντύθηκε με την τοπική γυναικεία φορεσιά  και τον αρχαιότερο κεφαλόδεσμο, το  γνωστό «Κατσούλι με φούντες», παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα μέρη της στολής, ενώ  ακούστηκαν  και  παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής του Ρουμλουκιού.

 Η εκπαιδευτική εκδρομή της ομάδας ολοκληρώθηκε  με επίσκεψη στη δημοτική βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

 Αξίζει να αναφερθεί επίσης, η συμβολή του δήμου Αλεξάνδρειας στην πραγματοποίηση αυτής της εκπαιδευτικής επίσκεψης, ο οποίος μας διέθεσε το λεωφορείο του δήμου και γι’ αυτό τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα.    

O Μ. Αυτζής απαντά στην κριτική του Λάζαρου Μ.

Λάζαρε καλησπέρα,
Χαίρομαι για τα σχόλια που κάνεις, βρίσκω ενδιαφέρουσες τις επισημάνσεις σου και με ικανοποιεί απόλυτα που το "Μέτωπο ..." μιλάει στην ψυχή σας.
Καλή συνέχεια
Μ. Αυτζής

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Mέτωπο στον Καθρέφτη Β΄ (Λάζαρος Μ)

ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

• Πού διαδραματίζεται η ιστορία; (Τόπος, χρόνος,ιστορική περίοδος...)
Η ιστορία διαδραματίζεται κάπου κοντά στην Θεσσαλονίκη ενώ κάνουν πολλές νύξεις και για ένα εξοχικό που έχουν στην Χαλκιδική. Το βιβλίο είναι επίκαιρο εφόσον η αρρώστια απ την όποια πάσχει η πρωταγωνίστρια ταλαιπωρεί πολύ κόσμο στις μέρες μας.

ΤΟ ΣΤYΛ ΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

• Πώς θα περιγράφατε την επιλογή των λέξεων και της γλώσσας γενικά, που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στην αφήγησή του;
Η επιλογή των λέξεων και της γλώσσας την οποία διάλεξε ο αφηγητής στο βιβλίο ήταν πολύ κατανοητή και οικεία σε μας τους μικρότερους.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

• Ο τίτλος του βιβλίου εμπεριέχει στοιχεία για το θέμα του;
Ο τίτλος του βιβλίου εμπεριέχει στοιχεία για το θέμα του. Η πρωταγωνίστρια πρέπει να καθήσει με το μέτωπο της στον καθρέφτη και να δει τον πραγματικό της εαυτό και όχι αυτό που θέλει να βλέπει.

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΨΗ

• Τι μάθατε απ’ αυτό το βιβλίο που θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στη ζωή σας; Σας μετέδωσε κάποια μηνύματα;
Από το βιβλίο μάθαμε ότι για να φαινόμαστε ωραίοι πρέπει να νοιώθουμε ωραίοι και ότι όλα μπορούν να διορθωθούν όταν ακούμε τις συμβουλές των μεγαλυτέρων. Αν και εμείς λοιπόν ακολουθήσουμε τις οδηγίες του βιβλίου και ακούσουμε στους δικούς μας πολλά από τα προβλήματα μας θα λυθούν.

• Αν θα έπρεπε να γράψετε μια κριτική για το έργο αυτό, τι θα γράφατε για να ενθαρρύνετε ή να αποθαρρύνετε τον κόσμο να το διαβάσει;

Αν θα έγραφα μια κριτική για το βιβλίο θα έλεγα πως είναι το καταλληλότερο βιβλίο για τους έφηβους που θέλουν - «πρέπει» να δουν τον κόσμο αλλιώς. Και θα ενθάρρυνα περισσότερους τους μεγάλους να το διαβάσουν για να δουν από άλλη οπτική γωνία τα προβλήματα των νέων.

Mέτωπο στον Καθρέφτη Α΄ (Λάζαρος Μ)

Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ

• Η πρώτη σας εντύπωση άλλαξε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του
  βιβλίου;
Η πρώτη μου εντύπωση δεν άλλαξε κατά την διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου διότι έπειτα από τόσα και τόσα βιβλία και ταινίες που διάβασα και είδα αντίστοιχα μπόρεσα να καταλάβω το τέλος από την αρχή του βιβλίου.
Η ΠΛΟΚΗ

• Παίζει ρόλο ο χρόνος στην πλοκή του έργου; Τα γεγονότα παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά;
Ο χρόνος παίζει βασικό ρόλο στην πλοκή του έργου εφόσον η πρωταγωνίστρια πάσχει από μια ασθένεια η οποία είναι δύσκολα να αντιμετωπιστεί εύκολα. Για αυτό και τα γεγονότα παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά.

• Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που προκαλούν αγωνία και προσμονή κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης; Σε ποιο σημείο βρίσκεται, γίνεται, η κορύφωση της ιστορίας; (η πιο έντονη στιγμή, το σημείο με το μεγαλύτερο συναισθηματικό ενδιαφέρον)
Τα στοιχεία εκείνα που προκαλούν αγωνία και προσμονή κατά την διάρκεια της ανάγνωσης είναι το τι θα γίνει μετά. Η αγωνία για το τι θα ακολουθήσει μετά από έναν καβγά η μετά από ένα άσχημο γεγονός που μαθεύτηκε. Συγκεκριμένα περισσότερη αγωνία ένιωσα όταν ο πάππους κατάλαβε τι πρόβλημα είχε η εγγονή του και με ποιόν τρόπο είχε σκοπό να το λύσει.

• Οι συγκρούσεις λύνονται στο τέλος; Το τέλος του βιβλίου ήταν απροσδόκητο, αναπάντεχο; Μείνατε ευχαριστημένοι απ’ το τέλος του; Μπορείτε να δώσετε ένα εναλλακτικό τέλος;
Κατά την διάρκεια του βιβλίου υπάρχουν πολλές συγκρούσεις ανάμεσα στην πρωταγωνίστρια και στους γύρο της εφόσον η ίδια δεν παραδέχεται το πρόβλημα της και δεν δέχεται κανενός την βοήθεια.

• Υπάρχουν συγκρούσεις στην ιστορία; Μέσα στην ψυχή και στο μυαλό των χαρακτήρων ή μεταξύ των χαρακτήρων ή ακόμα των χαρακτήρων με τον κόσμο συνολικά
Οι συγκρούσεις όμως λύνονται στο τέλος με την βοήθεια του παππού της. Το τέλος δεν ήταν αναπάντεχο για μένα αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν έμεινα ευχαριστημένος αντίθετος μου άρεσε πολύ. Στη θέση σας το ίδιο τέλος θα έβαζα όμως θα μπορούσε ο πατέρας της να πέθαινε έτσι ώστε να ανεβάζαμε την συγκίνηση του αναγνώστη.

ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

• Ποια είναι τα βασικά γνωρίσματα των χαρακτήρων της ιστορίας; Ο συγγραφέας θέλει να μας κάνει να τους συμπαθήσουμε ή να τους δούμε με κριτικό μάτι;
Το βιβλίο μιλά για μια ιστορία παιδιών στην ηλικία μας και έτσι μας φέρνει ποιο κοντά. Όλα αυτά τα γνωρίσματα όπως το φλερτ, οι σκανδαλιές στο σχολείο, τα πειράγματα, οι φιλίες μας κάνουν να αισθανθούμε  τους ήρωες ποιο κοντά σε μας και να νοιώσουμε όπως νοιώθουν αυτοί.

The joy of books


Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Ένα άρθρο για το Μουσείο του Γ. Μελίκη

Πρόκειται για έναν πολυχώρο περίπου 1.000 τ.μ. ο οποίος απέχει εξήντα χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και οκτώ από τη Βεργίνα. Ο νέος αυτός πολιτιστικός χώρος περιλαμβάνει αρχεία από τις εδώ και δεκαετίες εθνογραφικές και άλλες πολιτιστικές καταγραφές του Γιώργη Μελίκη από την υλική και άυλη λαϊκή πολιτιστική και καλλιτεχνική παραγωγή. Ηχητικό, τηλεοπτικό και φωτογραφικό αρχείο, αρχείο του Λαϊκού Χειμώνα, δανειστική βιβλιοθήκη, πινακοθήκη, αρχαιολογικό αρχείο, Αναστενάρια, ρούχα, κοσμήματα, φορεσιές, εκδόσεις και μόνιμη έκθεση με τα κορυφαία έθιμα και τις λαογραφικές παραδοσιακές δράσεις της Μελίκης και της ευρύτερης περιοχής, είναι αυτά που περιέχονται μέσα σ' αυτό το μικρό πολιτιστικό-εθνογραφικό Μουσείο που στεγάζεται σε εσωτερικούς και αύλειους στεγασμένους και υπαίθριους χώρους.
Βασικό μέλημα και στόχος του Αρχείου είναι η επιστημονική, εθνογραφική, πολιτιστική και καλλιτεχνική προσέγγιση και τεκμηρίωση με βασικούς αποδέκτες τους νέους σε συνεργασία με πανεπιστήμια, ακαδημίες, μορφωτικά και καλλιτεχνικά ιδρύματα και ανθρώπους των γραμμάτων και τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η μόνιμη έκθεση
Στον ισόγειο χώρο του Αρχείου υπάρχει μια μόνιμη έκθεση για πέντε σημαντικά έθιμα και λαογραφικές δράσεις της Μελίκης. «Στόχος είναι», σημειώνει ο Γιώργης Μελίκης, «μέσα από μια απλή, πλην όμως μουσειολογική παρουσίαση, να κατανοήσουμε πρωτίστως εμείς οι Μελικιώτες τη μεγάλη μας πολιτιστική - παραδοσιακή κληρονομιά και να την αναδείξουμε συμμετοχικά».
Το πρώτο και πολύ ιδιαίτερο έθιμο είναι το κεφαλοδέσι των γυναικών, το αποκαλούμενο «Κατσούλι με φούντες». Η παράδοση θέλει τις γυναίκες να το κληρονομούν ή να τους χαρίζεται από τον ίδιο τον Μεγαλέξανδρο. Σχεδόν αντιγράφει με αριστοτεχνικό τρόπο την περικεφαλαία του.
Το δεύτερο σημαντικό έθιμο τελείται από 25 Δεκεμβρίου μέχρι 6 Ιανουαρίου, δηλαδή στο καλούμενο στην παράδοση Δωδεκαήμερο, και είναι τα Ρουγκάτσια.Το τρίτο και χρονικά αμέσως επόμενο είναι του Καλόγερου των Κωστιανών της Μελίκης. Ενα από τα σημαντικότερα στην παγκόσμια λαογραφία λαϊκά δρώμενα το οποίο τελείται τις Απόκριες, την Καλογερόμερα, Δευτέρα της Κρεατινής Αποκριάς. Το τέταρτο έθιμο μέσα και πάλι στον κύκλο του χρόνου, και ειδικότερα το Σάββατο και την Κυριακή του Λαζάρου, είναι οι Λαζαρίνες, ενώ το πέμπτο πολυσήμαντο έθιμο, που τελείται κατά βάση στις 21 - 23 Μαΐου, είναι τα Αναστενάρια.

Οι ενότητες
Εκτός από τη μόνιμη έκθεση ο χώρος περιλαμβάνει άλλα δέκα επιμέρους αρχεία.
Το Ηχητικό Αρχείο περιλαμβάνει ηχογραφήσεις σε μπομπίνες, μικρές και μεγάλες ταινιών μαγνητοφώνου και κασέτες με τραγούδια, μουσικές, αφηγήσεις, παραμύθια, ιστορικές και γλωσσικές μαρτυρίες, κατά βάση από τη Βόρεια Ελλάδα, που έγιναν την περίοδο 1968 - 2004. Το υλικό που χρήζει άμεσης ψηφιοποίησης έχει εν μέρει μεταδοθεί από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ.
Το Τηλεοπτικό Αρχείο του Γιώργη Μελίκη περιλαμβάνει μονταρισμένο τηλεοπτικό υλικό με χορούς, τραγούδια, λαϊκά δρώμενα, ιστορικές, λαογραφικές, κοινωνιολογικές και εθνομουσικολογικές μαρτυρίες και συνεντεύξεις απ' όλη την Ελλάδα. «Πρόκειται για αυθεντικές καταγραφές, οι οποίες μέσα από την ερευνητική ματιά και αποτύπωση αναδεικνύουν την εθνική μας πολυφωνία και έχουν ιδιαίτερη ιστορική και εθνομουσικολογική αξία, κυρίως λόγω της ραγδαίας ομογενοποίησης του πολιτισμού μας και της εξαφάνισης των τοπικών και ιδιαιίτερων πολυσήμαντων στοιχείων που περιέχουν», σημειώνει ο Γιώργης Μελίκης. Αυτό το υλικό έχει αξιολογηθεί ως ιδιαίτερα σημαντικό από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.
Το Φωτογραφικό Αρχείο περιλαμβάνει χιλιάδες φωτογραφίες από πρόσωπα, λαϊκά δρώμενα, φορεσιές, χορούς, σπίτια, κτίσματα και υποστατικά, εργαλεία, χώρους λαϊκής δράσης, πανηγύρια, χοροστάσια, γλέντια, γάμους, δράσεις, θρησκευτικές τελετές και ιεροπραξίες, καθώς και οικογενειακές παλιές φωτογραφίες.
Στο Αρχείο «Λαϊκού Χειμώνα», την εκδήλωση που ο Γιώργης Μελίκης διοργανώνει από το 1982 στην οποία μέχρι στιγμής έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 6.000 οργανοπαίκτες, τραγουδιστές και χορευτές, περιλαμβάνεται ηχητικό, τηλεοπτικό και έντυπο υλικό. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια σειρά από 25 CD, με περίπου 20 καταγραφές το καθένα με κείμενα, σχόλια και φωτογραφίες για το κάθε κομμάτι.
Στη Βιβλιοθήκη περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής πάνω από 12.000 τίτλοι βιβλίων, οι οποίοι καλύπτουν θέματα της ελληνικής και ξένης πνευματικής και καλλιτεχνικής γραπτής και εκδοτικής παραγωγής. Στην ενότητα αυτή υπάρχουν και εκτίθενται και χειρόγραφα κορυφαίων ανθρώπων των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού, όπως των Παλαμά, Μινωτή, Παπανούτσου, Ιωάννου, Αναγνωστάκη κ.ά. Στόχος είναι αυτή η βιβλιοθήκη να λειτουργήσει και ως δανειστική.
Το Εικαστικό Αρχείο και σε μια εσωτερική χωροταξική ανάπτυξη, στο κάτω μέρος υπάρχουν τα βιβλία και σημαντικά χειρόγραφα της Βιβλιοθήκης και στο επάνω, υπό μορφή γκαλερί, παρουσιάζονται εναλλακτικά εικαστικές εκθέσεις, όπως αυτή των εγκαινίων. Ηδη υπάρχουν 500 πίνακες ζωγραφικής του Γιώργη Μελίκη και γνωστών καλλιτεχνών.
Το Αρχαιολογικό Αρχείο είναι μια μικρή συλλογή που περιλαμβάνει εικόνες, παλαίτυπα, διάφορα βιβλία, όπως Ευαγγέλιο εκδόσεων Βενετίας, λειτουργικά σκεύη, σταυρούς ευλογίας, μέρος από άμφια, γκραβούρες κ.λπ.
Στον αύλειο χώρο υπάρχουν σπαράγματα από αρχαιότητες, όπως πέτρες και μαρμάρινα μέλη τα οποία βρίσκονται στην οικογένεια από πολλές δεκαετίες και είχαν χρησιμοποιηθεί στο παλιό σπίτι, όπως και στην τοιχοδομία σπιτιών και υποστατικών. Κάποια απ' αυτά μπορεί και να προέρχονται από το λεηλατημένο ανάκτορο των γειτονικών Αιγών.
Τα Αναστενάρια είναι μια προσωπική συλλογή του Γιώργη Μελίκη από την προσωπική του εμπλοκή με το έθιμο και περιέχει λατρευτικά τάματα, εικόνες, μαντίλια και άλλα ιερά σημάδια που έχουν άμεση σχέση με το Αναστενάρι.
Στη συλλογή Ρούχα - Κοσμήματα - Φορεσιές περιλαμβάνονται ρούχα, στρωσίδια, φορεσιές και κοσμήματα που προέρχονται από την οικογένεια εδώ και τέσσερις γενιές. Ολα είναι στον αργαλειό και αποτυπώνουν την επιχώρια αισθητική και οικοτεχνία με μοτίβα, σχέδια, υλικά και μέσα της Μελίκης και του Ρουμλουκιού.
Τέλος το Αρχείο - Συλλογή με εκδόσεις δίσκων, βιβλίων, DVD κ.ά. αποτελεί μια σημαντική πτυχή και ουσιαστικά μια επιθυμία του Γιώργη Μελίκη: όλο αυτό το αποθησαυρισμένο υλικό της λαϊκής μας παράδοσης να επιστρέψει επεξεργασμένο και εμπλουτισμένο και πάλι στο δημιουργό του λαό μέσα από μια «υπεύθυνη ανακύκλωση σπάζοντας το μουσειακό πλέγμα».
Αγγελιοφόρος 29/5/2011 (αποσπάσματα)

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

Από το blog  Καβουροζούμι

Όστρακο στα μαλλιά: Η κριτική του Θανάση Μ

Όστρακο στα μαλλιά
.Κατα την διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου άλλαξε η γνώμη που είχα για αυτό το βιβλίο, συνειδητοποίησα οτι είναι πολύ πιο ωραίο και σε πολλά σημεία εκπλήσει τον αναγνώστη.
2γ. Στο κείμενο υπάρχουν πολλά στοιχεία που προκαλούν αγωνία και προσμονή στον αναγνώστη. Αυτά τα στοιχεία ο αναγνώστης τα συναντά στο τέλος κάθε κεφαλαίου`. Το σημείο με το μεγαλύτερο συναισθηματικό ενδιαφέρον κατα την άποψή μου το συναντάμε  στο ΄Γ κεφάλαι ο από την μέση μέχρι το τέλος.
2ε. Στην ιστορία υπάρχουν πολλές συγκρούσεις ανάμεσα  στους χαρακτήρες(ήρωες) του κειμένου.
2στ. Ο συγγραφέας λύνει όλες τις συγκρούσεις στο τέλος κάθε καφαλαίου.
3δ. Τα βασικά γνωρίσματα των χαρακτήρων τις ιστορίας αλλάζουν απο εποχή σε εποχή. Ο συγγραφέας θέλει να μας κάνει να τους δούμε με κριτικό μάτι.
. Στο ά μέρος τα γεγονότα διαδραματίζονται στην Νέα Νικομήδεια το 5450 π.Χ και και αναφέρεται στην νεολιθική εποχή. Στο ΄β μέρος τα γεγονότα διαδραματίζονται στο Αιγές (Βεργίνα) το 360-359 π.Χ και αναφέρεται στα γεγονότα που συνέβησαν στην εποχή του Φιλλίπου. Σδτο ΄γ μέρος ο συγγραφέας μας αναφέρει την ζωή στο Ρουμλούκι κοντά στα έτη 1897-1900. Τέλος στο ΄δ μέρος μας μιλάει ο σθγγραφέας για τα λαογραφικά στοιχεία της Ημαθίας το 2004-2005.
6α. Ο συγγραφέας στην αφήγησή του χρησιμοποιεί λέξεις από την περιοχή του Ρουμλουκιού. Κατα την γνώμη μου ο συγγραφέας κάνει πολύ καλά και αναφέρει αυτήν την γλώσσα.
7α. Ο τίτλος του βιβλίου ‘’ Όστρακο στα μαλλιά ‘’ δεν έχει καμία σχέση με το όστρακο, ο συγγραφέας όστρακο εννοεί το κατσούλι.
8α. Απο αυτό το βιβλίο θα κρατήσω στο μυαλό μου ένα μήνυμα οτι εμείς οι νέοι πρέπει να κρατήσουμε την παράδοση και να προσπαθήσουμε να την διασώσουμε από ανθρώπους που πάνε να την καταστρέψουνε.
8δ. Αν ήμουν κριτής βιβλίων και συγκεκριμένα κριτής ενός τόσο σπουδαίου βιβλίου θα το βαθμολογούσα ως ένα εντυπωσιακό και καλό βιβλίο.
Θανάσης Μ. Α2                

H Λέσχη Ανάγνωσης πάει στη Μελίκη

Προγραμματίσαμε για τις 21 Φεβρουαρίου επίσκεψη στη Μελίκη, με σκοπό να ξεναγηθούμε στο Μουσείο " Αρχείο - Συλλογή Γιώργη Μελίκη", να συναντήσουμε  τον ίδιο  και να ζωντανέψουμε για λίγο  τραγούδια και έθιμα του Ρουμλουκιού που περιγράφονται στο "'Οστρακο στα μαλλιά" που διαβάζουμε φέτος.
Στο βίντεο που ακολουθεί  γίνεται αναλυτική παρουσίαση του αρχείου-συλλογής Γιώργη Μελίκη, του βραβευμένου δημοσιογράφου και λαογράφου, γνωστού και από την εκπομπή του στην ΕΤ3 Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ, που φέτος συμπληρώνει 15 χρόνια ζωής. Το αρχείο - συλλογή είναι στην ουσία ένα μουσείο που καταγράφει την ελληνική παράδοση με αντικείμενα που ο Γιώργης Μελίκης συλλέγει εδώ και 40 χρόνια.