Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Όστρακο στα μαλλιά( Ηλίας Μ.)


Η πρώτη εντύπωση
·        Η πρώτη σας εντύπωση άλλαξε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου;

Η πρώτη μου εντύπωση άλλαξε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου, στην αρχή πίστευα ότι θα ήταν ένα φανταστικό βιβλίο με θάλασσες και όστρακα. Στη συνέχεια συνειδητοποίησα ότι το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερις εποχές διαφορετικές στο χρόνο και σε κάθε μία εποχή περιγράφεται μία ιστορία σε σχέση με τον πολιτισμό του τόπου μας.

Η πλοκή
·        Παίζει ρόλο ο χρόνος στην πλοκή του έργου; Τα γεγονότα παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά;

Πιστεύω πως ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός στην πλοκή του έργου γιατί πρώτον ο συγγραφέας μας αναφέρει πότε διαδραματίστηκαν τα γεγονότα και δεύτερον πιστεύω πως από το 5450 π.Χ. που αρχίζει η πρώτη ιστορία μέχρι το 2005 μ.Χ. που τελειώνει η τελευταία ιστορία ο συγγραφέας θέλει να μας δείξει την εξέλιξη από το κατσούλι και την διαχρονικότητά του. Επίσης τα γεγονότα παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά.

 ·       Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που προκαλούν αγωνία και προσμονή κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης; Σε ποιο σημείο βρίσκεται, γίνεται, η κορύφωση της ιστορίας;

Το κυριότερο στοιχείο που προκαλεί αγωνία και προσμονή και στις τέσσερις ιστορίες είναι όταν πάει να γίνει το αποκορύφωμα μας αναφέρει κάτι άλλο με αποτέλεσμα οι αναγνώστες να αγωνιούν για την συνέχεια. Η κορύφωση σε κάθε ιστορία εκτός από την ιστορία της Βεριννώς είναι όταν ο συγγραφέας μας αναφέρει τις σχέσεις και κάποιες φορές τις συγκρούσεις ανάμεσα στο κορίτσι της ιστορίας και το αγόρι που αγαπάει. Η κορύφωση στην ιστορία της Βεριννώς είναι όταν πρέπει να πάνε να γνωρίσουν την οικογένεια του Φίλιππου.

·        Υπάρχουν συγκρούσεις στην ιστορία; Μέσα στην ψυχή και το μυαλό των χαρακτήρων ή μεταξύ των χαρακτήρων ή ακόμα των χαρακτήρων με τον κόσμο συνολικά.

Στις ιστορίες υπάρχουν συγκρούσεις αλλά όχι σε όλες τις ιστορίες τόσο δυνατές όσο στις 2 τελευταίες ιστορίες που εμφανίζονται στην ζωή των πρωταγωνιστριών και τις παρεμποδίζουν στις ερωτικές σχέσεις με το αγόρι που θέλουν.

·        Οι συγκρούσεις λύνονται στο τέλος; Το τέλος του βιβλίου ήταν απροσδόκητο, αναπάντεχο; Μείνατε ευχαριστημένοι από το τέλος του; Μπορείτε να δώσετε ένα εναλλακτικό τέλος;

Όλες οι συγκρούσεις λύνονται στο τέλος κάθε ιστορίας κάποιες με αίσιο και κάποιες με «κακό» τέλος. Το τέλος κάθε ιστορίας δεν ήταν ούτε απροσδόκητο , ούτε αναπάντεχο.  Εμένα προσωπικά δεν με ξάφνιασε το τέλος κάθε ιστορίας. Έμεινα πολύ ευχαριστημένος από το τέλος του βιβλίου και όχι δεν θα μπορούσα να δώσω ένα άλλο τέλος στο βιβλίο γιατί πιστεύω πως αυτό είναι το ιδανικότερο τέλος για αυτό το βιβλίο. Πιστεύω πως θα βρεθεί σύντομα στην βιβλιοθήκη μου.


    Χαρακτήρες
·        Ποια είναι τα βασικά γνωρίσματα της ιστορίας; Ο συγγραφέας θέλει να μας κάνει να τους συμπαθήσουμε ή να τους δούμε με κριτικό μάτι;

Τα κύρια βασικά γνωρίσματα των χαρακτήρων στην ιστορία είναι τα εξής: όμορφα ντροπαλά κορίτσια, γενναία, ερωτευμένα με αγόρια της ηλικίας τους, κάποιες από αυτές είναι ακόμα και περίεργες και ένα από τα κυριότερα γνωρίσματα είναι ότι είναι ώριμες. Ο συγγραφέας θέλει να μας κάνει να συμπαθήσουμε τους πρωταγωνιστές της ιστορίας αλλά επιπλέον πιστεύω πως θέλει να μπούμε και εμείς στην θέση των χαρακτήρων.

To σκηνικό
·       Που διαδραματίζεται η ιστορία;

Η πρώτη από τις τέσσερις ιστορίες διαδραματίζεται στα μέσα της Νεολιθικής Εποχής στη Νέα Νικομήδεια το 5430 π.Χ. Η δεύτερη από τις τέσσερις ιστορίες διαδραματίζεται στα χρόνια του Φιλίππου Β, στις Αιγές το 360-359 π.Χ. Η τρίτη από τις τέσσερις ιστορίες διαδραματίζεται στην εποχή του Μακεδονικού αγώνα στο Ρουμλούκι στην περιοχή μας δηλαδή το 1897-1900 μ.Χ. Η τέταρτη ιστορία διαδραματίζεται στα σημερινά μας χρόνια στο νομό μας την Ημαθία το 2004-2005 μ.Χ.

 Το στυλ γραφής του συγγραφέα
·        Πως θα περιγράφατε την επιλογή των λέξεων και της γλώσσας γενικά, που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στην αφήγησή του;


Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί καθημερινή και κατανοητή γλώσσα προς όλους τους ανθρώπους έτσι ώστε όλοι να μπορούν να καταλάβουν τι θέλει να μας πει ο συγγραφέας με κάθε του πρόταση και τι θέλει να μας δείξει το βιβλίο μέσα από τις ιστορίες του. Γενικά η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας είναι προσεγμένη και απλή.

Το θέμα του λογοτεχνικού έργου
·       Ο τίτλος του βιβλίου εμπεριέχει στοιχεία για το έργο του;

Ο τίτλος του βιβλίου εμπεριέχει στοιχεία για το έργο διότι σε κάθε ιστορία που μας αφηγείται ο συγγραφέας αναφέρεται το όστρακο το οποίο σε κάθε εποχή το βλέπουμε να εξελίσσεται σιγά-σιγά και να καταλήγει να είναι ο σημερινός παραδοσιακός κεφαλόδεσμος το «κατσούλι».

 Η προσωπική σας άποψη
·       Τι μάθατε από αυτό το βιβλίο που θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στη ζωή σας; Σας μετέδωσε κάποια μηνύματα;


Το μοναδικό μήνυμα που μου πέρασε το βιβλίο είναι τα πολλά πράγματα για τον τόπο μου που δεν τα είχα ακούσει από κανέναν και πως το κατσούλι πέρασε από γενιά σε γενιά.

·       Αν θα έπρεπε να γράψετε μια κριτική για το έργο αυτό, τι θα γράφατε  για να ενθαρρύνεται ή να αποθαρρύνεται τον κόσμο να το διαβάσει;

Δεν θα μπορούσα να γράψω καμία κριτική για το «Όστρακο στα μαλλιά» γιατί είναι ένα από τα πιο ωραία βιβλία που έχω διαβάσει και θα το πρότεινα και σε φίλους μου.



Φωτογραφίες από την επίσκεψη στη Βέροια










Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο και τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας




Η Λέσχη Ανάγνωσης του Γυμνασίου Καβασίλων  την Παρασκευή 6 Απριλίου με αφορμή την ανάγνωση του βιβλίου «Όστρακο στα μαλλιά» του Μ. Αυτζή επισκέφτηκε το Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας και ξεναγήθηκε στην έκθεση «Μάσκες και δρώμενα».


Το  Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας σε συνεργασία με το Αρχείο  Γιώργη Μελίκη φιλοξεξενεί εβδομήντα μάσκες από παραδοσιακά δρώμενα που για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο κοινό.Τα δρώμενα αυτά επιτελούνται σε όλον τον ελληνικό χώρο από την ορεινή Δράμα έως την Κρήτη και από την Καππαδοκία έως τα Επτάνησα, την περίοδο του Δωδεκαημέρου και της Αποκριάς, Αράπηδες, Αρκούδες και Μπαμπούγερα, Κοτσαμάνηδες και Μωμόγεροι, Ρουγκατσιάρηδες και Μπέηδες φορούν ζωόμορφες και ανθρωπόμορφες μάσκες, μετέχοντας στα αρχετυπικά τελετουργικά του φόβου και της έκστασης, της χαράς και της λύπης, του έρωτα και της γονιμότητας τελετουργικά που έρχονται από τα βάθη των αιώνων, δοξολογώντας το ιερό μυστήριο της ζωής και του θανάτου.Οι μαθητές ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους με την παρουσίαση στους αρχαιολόγους του μουσείου του δρώμενου της παραδοσιακής γυναικείας φορεσιάς του ρουμλουκιού με τη συνοδεία παραδοσιακών τραγουδιών της περιοχής.
 


Στη συνέχεια τα μέλη της ομάδας επισκέφτηκαν τη Δημόσια βιβλιοθήκη της Βέροιας, ξεναγήθηκαν στους χώρους της και ενημερώθηκαν από την υπεύθυνη για τη λειτουργία και τους στόχους της βιβλιοθήκης. 

Μέτωπο στον καθρέφτη (Κλειώ Μ.)

1)      Ναι, άλλαξε. Η Άννα, ένα κορίτσι ευαίσθητο, που είχε απογοητευτεί από την οικογένειά της και τις φίλες της. Τελικά με τα προβλήματα  που είχε, έγινε βουλιμική. Στην αρχή πίστευα πως δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτή την σοβαρή αρρώστια. Κατά την διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου, κατάλαβα πως η οικογένεια της συγκεκριμένα ο παππούς της και η φίλη της, την στήριξαν και το τέλος δεν ήταν αυτό που είχα φανταστεί.
2)      Ο χρόνος παίζει καθοριστικό ρόλο και τα γεγονότα παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά. Ξεκινάει από την αρχή του Ιούνη, που σταματάνε τα σχολεία και καταλήγει στις 7 Ιουλίου, στην ημέρα της Άννας.
3)      Τα στοιχεία που προκαλούν αγωνία κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης είναι εκείνα στα οποία η μάνα, Πέρσα, βρίσκεται στο νοσοκομείο για δεύτερη φορά μετά το ατύχημα της Άννας περιμένοντας την απάντησή της μετά από τον καυγά τους στην πρώτη συνάντηση. Επίσης αγωνία φαίνεται να έχει και πάλι η Πέρσα, στη σκηνή που η Άννα είχε αργήσει να γυρίσει σπίτι, όπου είχε αναστατωθεί πολύ και έφτασε σε σημείο να την αναζητήσει στους δρόμους. Τέλος προσμονή παρατηρείται από όλους τους χαρακτήρες της ιστορίας, στο αεροδρόμιο που περιμένουν τον Τρύφωνα, ο οποίος είχε εξαφανιστεί για ένα μήνα αφήνοντας πίσω μόνο ένα γράμμα. Η κορύφωση της ιστορίας γίνεται όταν η Άννα πέφτει στην αγκαλιά του Τρύφωνα κλαίγοντας μετά από τόσο καιρό.
4)      Στο έργο υπάρχουν πολλές συγκρούσεις. Αυτές γίνονται ανάμεσα στην Άννα και σε ολόκληρη την οικογένειά της, στον παππού Πανάγο, στον αδερφό της Παναγιώτη, στην μητέρα της, στον πατέρα της αλλά και στις φίλες της Κρύστα και Στέφη. Στον έρωτά της Άγγελο και τέλος μεταξύ της Άννας και του ίδιου της του εαυτού.
5)      Λύθηκαν όλες οι συγκρούσεις. Το τέλος ήταν ευχάριστο μιας και η Άννα ξεπέρασε την αρρώστιά της, βρέθηκε με τον μπαμπά της και πέρασε τα καλύτερα της γενέθλια με όλους τους αγαπημένους φίλους και συγγενείς της. Αν θα μπορούσα να έδινα ένα άλλο τέλος, όπως είπα και στην αρχή δεν θα το έκανα αίσιο. Αντιθέτως θα έλεγα πως η Άννα δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει την βουλιμία. Η κατάσταση της θα προχωρούσε και δυστυχώς δεν θα προλάβαινε να συναντήσει τον μπαμπά της, ο οποίος όμως θα πήγαινε να την βρει αυτός, σε λίγο καιρό μιας και ο ίδιος ήταν σε προχωρημένη κατάσταση.
6)      Οι βασικοί χαρακτήρες του έργου είναι η Άννα, ο παππούς Πανάγος, η μάνα Πέρσα, ο πατέρας Τρύφωνας, οι φίλες Κρύστα και Στέφη, ο έρωτάς της Άγγελος, η παιδοψυχολόγος Κορίνα, η μητέρα της Κρύστας, η νοσοκόμα Τατιάνα, ο αδερφός της Παναγιώτης και ο δικηγόρος Θ.Πετρόπουλος. Ο συγγραφέας θέλει να ,ας κάνει να τους συμπαθήσουμε χρησιμοποιώντας κάποια επίθετα όπως: η καημένη, ο υπομονετικός, και παράλληλα κάποιες αντιθέσεις όπως: ζωηρός αλλά και ευγενικός.
7)      Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια περιοχή της Χαλκιδικής ένα μήνα πριν τα γενέθλια της Άννας όπου συνέβη το ατύχημά της και όλες οι ειδήσεις που έμαθε . Στο τέλος κάνει μία αναφορά στο εξοχικό τους στην Καλικράτεια για τα γενέθλια.
8)      Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας είναι πολύ απλή και κατανοητή. Δεν χρησιμοποιεί δυσνόητες λέξεις έτσι ώστε να μπορούμε να καταλάβουμε το μήνυμα που θέλει να μας περάσει.
9)      Το θέμα συνεχίζεται με τον τίτλο του βιβλίου, διότι η Άννα θα πρέπει να κοιταχτεί στον καθρέφτη και να βρει την αυτοεκτίμηση της έτσι ώστε να ξεφύγει από το πρόβλημά της.
10)   Από αυτό το βιβλίο, το μήνυμα που πήρα το οποίο θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στη ζωή μου είναι να πιστεύω στον εαυτό μου, δηλαδή να έχω αυτοεκτίμηση. Επίσης, όταν έχω κάποια προβλήματα να τα αντιμετωπίζω ψύχραιμα και κυρίως να παίρνω γνώμες και συμβουλές από την οικογένειά μου.
11)   Αν θα μπορούσα να γράψω μία κριτική για το βιβλίο θα ενθάρρυνα τους  αναγνώστες να το διαβάσουν λέγοντας πως παρουσιάζει μια σοβαρή ιστορία που αναφέρεται σε ένα έφηβο κορίτσι, το οποίο είναι αρχικά ψυχολογικά άρρωστο και αυτό επιδεινώνεται στην υγεία της. Θα συνιστούσα να το διαβάσουν οι γονείς των εφήβων αλλά και οι έφηβοι γιατί θα μπορούσε κάλλιστα να συμβεί στον καθένα.       

Μέτωπο στον καθρέφτη (Αθανασία Κ.)




1)      Αρχικά πίστεψα ότι το βιβλίο ήταν πολύ φιλοσοφικό, αλλά στην συνέχεια παρατήρησα ότι το περιεχόμενο του είναι στοχαστικό και δίνει ένα δίδαγμα. Δεν δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα με το βιβλίο, αντίθετα ανυπομονούσα για την συνέχεια.
2)      Ο χρόνος δεν παίζει ρόλο στο βιβλίο αφού ο αφηγητής δεν αναφέρει τα γεγονότα σε χρονολογική σειρά. Ο αφηγητής χρησιμοποιεί αναδρομές στο παρελθόν επεκτείνοντας την αγωνία μας. Πιστεύω ότι ο αφηγητής σχόλια για να προκαλέσει την προσμονή μας. Το σημείο που βρίσκεται η κορύφωση είναι όταν η Άννα βρίσκει τα χαρτιά που αποδεικνύουν την αιτία φυγής του πατέρα της. Υπάρχουν συγκρούσεις ιδιαίτερα στο μυαλό των χαρακτήρων. Η Άννα τα βάζει με τον εαυτό της, λόγω της χαμηλής της αυτοεκτίμησης. Επίσης, συγκρούεται με την οικογένειά της και τους φίλους της. Οι συγκρούσεις στο τέλος λύνονται κα όλα πάνε καλά. Έμεινα ευχαριστημένη από το τέλος αν και δεν ήταν απροσδόκητο. Επίσης, θα ήθελα να υπάρχουν περισσότερα μελλοντικά γεγονότα.
3)      Οι χαρακτήρες δεν είναι φανταστικοί. Ο συγγραφέας μας ωθεί στον προβληματισμό και όχι στην κριτική. Θέλει να ταυτιστούμε με τους χαρακτήρες και να τους συμπαθήσουμε.
4)      Η ιστορία διαδραματίζεται στην Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι του 2001.
5)      Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί κυρίως πρώτο πρόσωπο διότι μιλάει η Κρύστα και προσθέτει διάλογο. Σχολιάζει σε τρίτο πρόσωπο.
6)      Ο συγγραφέας έχει κάνει πολύ σωστή επιλογή των λέξεων και των εκφράσεων, γιατί είναι πολύ κατανοητή, χωρίς να χρησιμοποιεί δύσκολο λεξιλόγιο.
7)      Ο τίτλος είναι πολύ εύστοχος και δίνει στον αναγνώστη να καταλάβει τι πρόκειται να διαβάσει. Είναι ένα υπέροχο και διδακτικό βιβλίο που κάνει τον αναγνώστη να ταυτιστεί με τον πρωταγωνιστή.  

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Μέτωπο στον καθρέφτη. Θωμαή Γ. (μέρος Β΄)


3 | ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

1. Ποια είναι τα βασικά γνωρίσματα των χαρακτήρων της ιστορίας; Ο συγγραφέας θέλει να μας κάνει να τους συμπαθήσουμε ή να τους δούμε με κριτικό μάτι;

Το βιβλίο, όπως γνωρίζουμε είναι εφηβικό, άρα μιλάει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι σε αυτή την περίοδο της ηλικίας τους σήμερα. Επομένως, ο συγγραφέας θέλει να τους συμπαθήσουμε και να τους καταλάβουμε, γιατί σε κάποια παρόμοια κατάσταση θα βρεθούμε ίσως και εμείς, λόγω το ότι βρισκόμαστε στην ίδια περίπου ηλικία που βρίσκεται και η Άννα.

4 | ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

1. Που διαδραματίζεται η ιστορία; (Τόπος, χρόνος, ιστορική περίοδος…)

Το έργο διαδραματίζεται στη σύγχρονη εποχή, στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης ( στο σχολείο της Άννας, στο σπίτι της, καθώς και στο νοσοκομείο που νοσηλεύεται) και στο εξοχικό των πρωταγωνιστών.

5 | ΤΟ ΣΤΥΛ ΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

1. Πώς θα περιγράφατε την επιλογή των λέξεων και της γλώσσας γενικά, που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στην αφήγησή του;
                                                                                                                                
Επειδή οι αναγνώστες αυτού του βιβλίου είναι κυρίως έφηβοι, το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας είναι της καθημερινής γλώσσας των εφήβων σήμερα. Έτσι, το βιβλίο γίνεται πιο κατανοητό.

6 | ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

1. Ο τίτλος του βιβλίου εμπεριέχει στοιχεία για το θέμα του;

Βεβαίως!  Η πρωταγωνίστρια βλέπει με τον καθρέφτη το μέτωπο της, το οποίο επειδή έχει μερικά σπυράκια ( τα οποία βγάζουν όλοι οι έφηβοι ), νομίζει πως αυτά της ασχημίζουν το πρόσωπό της, έτσι οδηγείται σε κάτι πολύ λάθος, στην βουλιμία, πιστεύοντας πως θα απαλλαγεί από αυτά.

7 | Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΨΗ

1. Τι μάθατε απ’ αυτό το βιβλίο που θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στη ζωή σας; Σας μετέδωσε κάποια μηνύματα;

Πιστεύω πως τα μηνύματα που περνάει το βιβλίο είναι το «ΜΗΝ ΑΛΛΑΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ» και «ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΥΤΟΣ/Η ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ», τα οποία και μου μετέδωσε θετικά!

2. Αν θα έπρεπε να γράψετε μια κριτική για το έργο αυτό, τι θα γράφατε για να ενθαρρύνετε ή να αποθαρρύνετε  τον κόσμο να το διαβάσει;

Το «Μέτωπο στον καθρέφτη», είναι ένα πολύ καλό βιβλίο που ταιριάζει για τους εφήβους, αλλά και για τους γονείς τους. Μας μιλάει για τα προβλήματα των εφήβων και κυρίως για τα συναισθήματα τους. Ένα βιβλίο που αξίζει πραγματικά να το διαβάσετε!!!

Μέτωπο στον καθρέφτη. Θωμαή Γ. (μέρος Α΄)


1 | ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ

1. Η πρώτη σας εντύπωση άλλαξε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου;

Η πρώτη μου εντύπωση δεν άλλαξε κατά τη διάρκεια ανάγνωσης του βιβλίου. Ήξερα το θέμα του, δηλαδή πως θα μιλάει για τα προβλήματα των εφήβων και για αυτό άλλωστε το επέλεξα.

2 | ΠΛΟΚΗ

1. Παίζει ρόλο ο χρόνος στην πλοκή του έργου; Τα γεγονότα παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά;

Τα γεγονότα παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά, εκτός από κάποιες αναδρομές στο παρελθόν που κάνουν τα πρόσωπα «μέσα στις σκέψεις τους».

2. Ποια είναι τα στοιχεία που προκαλούν αγωνία και προσμονή κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης; Σε ποιο σημείο βρίσκεται, γίνεται, η κορύφωση της ιστορίας; (η πιο έντονη στιγμή, το σημείο με το μεγαλύτερο συναισθηματικό ενδιαφέρον)

Μετά από κάποιο γεγονός, στο οποίο βλέπουμε να υπάρχει έντονα τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών, θέλουμε με πολύ αγωνία και προσμονή να δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια. Αυτό, ο συγγραφέας μας, στην εξιστόρηση της ιστορίας, το «προβάλλει» πολλές φορές. Θα έλεγα πως η κορύφωση της ιστορίας, γίνεται, όταν η Άννα  μαθαίνει τον πραγματικό λόγο που ο μπαμπάς της τους εγκατέλειψε.

3. Υπάρχουν συγκρούσεις στην ιστορία; Μέσα στην ψυχή και στο μυαλό των χαρακτήρων ή μεταξύ των χαρακτήρων ή ακόμα των χαρακτήρων με τον κόσμο συνολικά.

Ναι, βλέπουμε να υπάρχουν πολλές συγκρούσεις, όχι μόνο στην ψυχή και το μυαλό της έφηβης Άννας, δηλαδή να θεωρεί τον εαυτό της άσχημο, αλλά και μεταξύ της πρωταγωνίστριας με την οικογένεια της, με τους φίλους της, οι οποίοι προσπαθούν να την βοηθήσουν με το πρόβλημα της, τη βουλιμιά, και εκείνη επειδή δεν το παραδέχεται, θυμώνει μαζί τους.

4. Οι συγκρούσεις λύνονται στο τέλος; Το τέλος του βιβλίου ήταν απροσδόκητο, αναπάντεχο; Μείνατε ευχαριστημένοι απ’ το τέλος του; Μπορείτε να δώσετε ένα εναλλακτικό τέλος;

Παρ’ όλο που οι συγκρούσεις λύνονται, το τέλος του βιβλίου ήταν λίγο αναπάντεχο. Πιστεύω πως οι περισσότεροι που το διάβασαν, θα περίμεναν και ο πατέρας της Άννας να θεραπεύονταν. Όμως έμεινα απόλυτα ευχαριστημένη, ακόμη και με αυτό το τέλος. Αν θα έδινα κάποιο άλλη εκδοχή, είναι αυτό πού είπα παραπάνω, δηλαδή να άλλαζε η τύχη του πατέρα της Άννας, κατά τ’ άλλα η πλοκή όλου του έργου μου άρεσε πάρα πολύ!

Μέτωπο στον καθρέφτη. Aντιγόνη Γ. (μέρος Β΄)


   ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

·         Πού διαδραματίζεται η ιστορία; ( Τόπος, χρόνος, ιστορική περίοδος….)

Η ιστορία μας διαδραματίζεται τον 21ο αιώνα στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Όμως κάποια από τα γεγονότα εξελίσσονται  στη Χαλκιδική, στο εξοχικό των πρωταγωνιστών.

      ΤΟ ΣΤΥΛ ΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

·         Πώς θα περιγράφατε την επιλογή των λέξεων  και της γλώσσας γενικά, που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στην αφήγησή του;

Ο  συγγραφέας στην αφήγησή του χρησιμοποιεί καθημερινή διάλεκτο και σύγχρονο λεξιλόγιο μιας και η ιστορία αναφέρεται στη νεολαία  του σήμερα.


    Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΨΗ

·         Τι μάθατε απ’ αυτό το βιβλίο που θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στη ζωή σας; Σας μετέδωσε κάποια μηνύματα;

Αυτό το βιβλίο μου μετέδωσε κάποια ουσιώδη μηνύματα που μπορούν να επιδράσουν θετικά στη ζωή μου. Μου έδειξε πως πρέπει να αποδέχομαι  τον εαυτό μου έτσι όπως είναι και να μην προσπαθώ να αλλάξω για τους άλλους…. Να πιστεύω σε εμένα. Άλλωστε δεν μετράει η εξωτερική εμφάνιση αλλά ο χαρακτήρας κάποιου.

·         Αν θα έπρεπε να γράψετε μια κριτική για το έργο αυτό, τι θα γράφατε για να ενθαρρύνετε ή να αποθαρρύνετε τον κόσμο να το διαβάσει;

Το νεανικό βιβλίο «Μέτωπο στον καθρέφτη», είναι ένα έργο που  μεταδίδει μηνύματα ζωής  όχι μόνο στους νέους, αλλά και στους ενήλικες, διότι μπορεί να τους βοηθήσει  να κατανοήσουν καλύτερα τη σημασία της ΕΦΗΒΕΙΑΣ και να αντιληφθούν τα προβλήματα και τις καταστάσεις που καλούνται οι έφηβοι να αντιμετωπίσουν στις μέρες μας.

Μέτωπο στον καθρέφτη. Aντιγόνη Γ. (μέρος Α΄)


1.      Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ

·         Η πρώτη σας εντύπωση άλλαξε  κατά τη διάρκεια ανάγνωσης του βιβλίου;

Καθ  όλη  την διάρκεια της ανάγνωσής του, η εντύπωσή μου παρέμενε θετική και ευχάριστη, μιας και γνώριζα από πριν την πλοκή του θέματος και  γι αυτό άλλωστε και το επέλεξα.

2.      ΠΛΟΚΗ

·         Παίζει ρόλο ο χρόνος  στην πλοκή του έργου; Τα γεγονότα παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά;

Τα γεγονότα  εξιστορούνται κυρίως σε χρονολογική σειρά. Εκτός  από κάποια  σημεία  στην αρχή της ιστορίας  που παραπέμπουν στο παρελθόν.

·         Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία  που προκαλούν αγωνία και προσμονή κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης; Σε ποιο σημείο βρίσκεται, γίνεται, η κορύφωση της ιστορίας;  ( η πιο έντονη στιγμή, το σημείο με το μεγαλύτερο συναισθηματικό ενδιαφέρον)

Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου διακρίνουμε σημεία που είναι εμπλουτισμένα με αγωνία. Όπως για παράδειγμα έπειτα από κάποιο καβγά,  που υπήρξε ανάμεσα στα πρόσωπα της ιστορίας  ή από κάποιο σπουδαίο περιστατικό, ο συγγραφέας μάς προξενεί το ενδιαφέρον και την αγωνία  για το τι θα επακολουθήσει. Όμως η πιο έντονη στιγμή που προκαλεί το μεγαλύτερο συναισθηματικό ενδιαφέρον, κατά τη γνώμη μου,  είναι  όταν η Άννα μαθαίνει την αλήθεια για τον πατέρα της και οδηγείται στο νοσοκομείο, όπου και γίνεται η διάγνωση για την πάθησή της.

·         Υπάρχουν συγκρούσεις στην ιστορία; Μέσα στο μυαλό και στην ψυχή των χαρακτήρων ή μεταξύ των χαρακτήρων ή ακόμα των χαρακτήρων συνολικά;

Βεβαίως και υπάρχουν συγκρούσεις στην ιστορία μας, μιας και ο αφηγητής μας περιγράφει τα προβλήματα των νέων. Συχνά διακρίνουμε στο κείμενο σημεία έντονης σύγκρουσης μέσα στο μυαλό και στην ψυχή των προσώπων, όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και με τους φίλους τους, την οικογένειά τους και γενικά με τους ανθρώπους γύρω τους.

·         Οι συγκρούσεις λύνονται στο τέλος; Το τέλος του βιβλίου απροσδόκητο, αναπάντεχο; Μείνατε ευχαριστημένοι από το τέλος του; Μπορείτε να δώσετε ένα εναλλακτικό τέλος;

Όπως  στο τέλος των αρχαίων τραγωδιών  επέρχονταν η λεγόμενη κάθαρση, έτσι και στο έργο μας καταλήγουμε να έχουμε  ένα αισιόδοξο και χαρούμενο τέλος, όπου όλες οι διαφορές λύνονται! Όμως αντιλαμβάνομαι ότι ο συγγραφέας μας έχει αφήσει μια χαραμάδα ανοιχτή στο θέμα του πατέρα της Άννας. Δεν μας αναφέρει  αν το τέλος του, σχετικά με την υγεία του, είναι ελπιδοφόρο ή όχι. Κατά τα άλλα το βιβλίο ήταν ευανάγνωστο και περιπετειώδες.

3.      ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

·         Ποια είναι τα βασικά γνωρίσματα των χαρακτήρων της ιστορίας; Ο συγγραφέας θέλει να μας κάνει να τους συμπαθήσουμε ή να τους δούμε με κριτικό μάτι;

Οι χαρακτήρες της ιστορίας μας είναι έφηβα άτομα που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν, όπως όλα τα παιδιά αυτής της ηλικίας, προβλήματα που τους αφορούν σε αυτή την περίοδο της ζωής τους. Έτσι, ο αφηγητής θέλει να μας κάνει να τους συμπαθήσουμε και όχι να τους δούμε με κριτικό μάτι, όπως άλλωστε θα ήθελε κάθε έφηβος.

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Aφίσα για τις διαταραχές διατροφής ( δοκιμή)


Μέτωπο στον καθρέφτη. Μορφούλα Ξ. (μέρος Β΄)


ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ
• Ποια είναι τα βασικά γνωρίσματα των χαρακτήρων της ιστορίας; Ο συγγραφέας θέλει να μας κάνει να τους συμπαθήσουμε ή να τους δούμε με κριτικό μάτι;
Τα βασικά γνωρίσματα χαρακτήρων σε όλη την ιστορία είναι: εγωισμός, συμπαράσταση και ευαισθησία. Ο κάθε άνθρωπος που παρουσιάζεται στο βιβλίο είναι διαφορετικός, ( μερικοί καλοί, μερικοί κακοί) αλλά με κάποιο τρόπο ο συγγραφέας προσπαθεί να τους δικαιολογήσει.
ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
• Πού διαδραματίζεται η ιστορία; (Τόπος, χρόνος, ιστορική περίοδος...)
Η ιστορία του βιβλίου διαδραματίζεται στο τόπο και το μέρος όπου μεγάλωσε η Άννα.
ΤΟ ΣΤYΛ ΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
• Πώς θα περιγράφατε την επιλογή των λέξεων και της γλώσσας γενικά, που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στην αφήγησή του;
Πολλές φορές ο συγγραφέας χρησιμοποιεί δύσκολες λέξεις, όπου στις μέρες μας δεν τις ακούμε και δυσκολεύτηκα να τις καταλάβω. Παρόλα αυτά όλο το βιβλίο ήταν αρκετά κατανοητό
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
• Ο τίτλος του βιβλίου εμπεριέχει στοιχεία για το θέμα του;
Ο τίτλος του βιβλίου ήταν αρκετά σχετικός με το θέμα του βιβλίου.

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΨΗ
• Τι μάθατε απ’ αυτό το βιβλίο που θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στη ζωή σας; Σας μετέδωσε κάποια μηνύματα;
Εγώ είμαι της αντίθετης άποψης προς την Άννα. Αν όντως υπήρχε πραγματικά αυτό το κορίτσι θα ήθελα πολύ να την γνωρίσω απο κοντά και να της μιλήσω και να της πω ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Πήρε πολύ βαριά το θέμα με το σώμα της και το πρόσωπο της. Αλλά εμένα δεν μου έδωσε κάποια μηνύματα σημαντικά γιατί όπως είπα και πριν είμαι της αντίθετης άποψης.
• Αν θα έπρεπε να γράψετε μια κριτική για το έργο αυτό, τι θα γράφατε για να ενθαρρύνετε ή να αποθαρρύνετε τον κόσμο να το διαβάσει;
Εμένα μου άρεσε πολύ το βιβλίο, αν και μας δείχνει ότι ένα κορίτσι στην εφηβεία έχει πολλές ανησυχίες , όπως και έτσι ακριβώς είναι. Αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να τα παίρνουμε όλα τόσο βαριά. Θα πρότεινα σε φίλες μου να το διαβάσουν γιατί πιστεύω ότι το βιβλίο γίνετε πολύ ενδιαφέρον σε έναν έφηβο πάρα σε έναν ενήλικα.

Μέτωπο στον καθρέφτη. Μορφούλα Ξ. (μέρος Α΄)


Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ
Η πρώτη σας εντύπωση άλλαξε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του   βιβλίου;
Στην αρχή το βιβλίο φαινόταν ενδιαφέρον αλλά μετά από περίπου30 σελίδες το βιβλίο απέκτησε περισσότερο ενδιαφέρον και με έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση και αγωνία για να διαβάσω την συνεχεία που ξενυχτούσα τα βράδια για να διαβάσω την συνέχεια.
Η ΠΛΟΚΗ
Παίζει ρόλο ο χρόνος στην πλοκή του έργου; Τα γεγονότα παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά;
Εγώ πιστεύω πως δεν παίζει ρόλο ο χρόνος στην πλοκή του έργου. Τα γεγονότα δεν παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά γιατί όταν μας μιλάει για ένα θέμα, μετά πηγαίνει κατευθείαν στο άλλο που π.χ έγινε πριν χρόνια.
Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που προκαλούν αγωνία και προσμονή κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης; Σε ποιο σημείο βρίσκεται, γίνεται, η κορύφωση της ιστορίας; (η πιο έντονη στιγμή, το σημείο με το μεγαλύτερο συναισθηματικό ενδιαφέρον)
Για μένα από την αρχή ήταν όλα τα στοιχεία που με έκαναν να έχω αγωνία γιατί πραγματικά μιλούσε σχεδόν συνέχεια για έντονα συναισθήματα. Η κορύφωση της ιστορίας για μένα είναι όταν φεύγει ο πατέρας της Άννας από το σπίτι. Εκείνη την ώρα η Άννα μένει πιο μόνη από ποτέ χάνοντας μια φίλη, το αγόρι που αγαπάει καθώς και τον πατέρα της.
Υπάρχουν συγκρούσεις στην ιστορία; Μέσα στην ψυχή και στο μυαλό των χαρακτήρων ή μεταξύ των χαρακτήρων ή ακόμα των χαρακτήρων με τον κόσμο συνολικά
Υπάρχουν συγκρούσεις και περισσότερο με την Άννα και μια φίλη της ακόμα και με τον γύρω κόσμο.
Οι συγκρούσεις λύνονται στο τέλος; Το τέλος του βιβλίου ήταν απροσδόκητο, αναπάντεχο; Μείνατε ευχαριστημένοι απ’ το τέλος του;
Η Άννα δεν έδωσε σημασία στις συγκρούσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν και έτσι δεν επιχείρησε ποτέ να τις  λύσει. Το τέλος του βιβλίου ήταν αρκετά καλό, έμεινα ευχαριστημένη και δεν θα έδινα κάποιο άλλο τέλος σε αυτήν την ιστορία.

''Οστρακο στα μαλλια'' Βαγγέλης Κ. . ( Μέρος Β΄)


ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ
• Ποια είναι τα βασικά γνωρίσματα των χαρακτήρων της ιστορίας; Ο συγγραφέας θέλει να μας κάνει να τους συμπαθήσουμε ή να τους δούμε με κριτικό μάτι;
Τα βασικά γνωρίσματα των πρωταγωνιστών και από τα τέσσερα κεφάλαια είναι σχεδόν όμοια . Οι πρωταγωνιστές ανήκουν σε μια μεσαία κοινωνική τάξη ,γίνονται συμπαθείς προς τον αναγνώστη και είναι φιλικοί απέναντι στα άλλα πρόσωπα της ιστορίας.

ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
• Πού διαδραματίζεται η ιστορία; (Τόπος, χρόνος, ιστορική περίοδος...)
H ιστορία  διαδραματίζεται και στα τέσσερα κεφάλαια στον ίδιο τόπο αλλά σε διαφορετικό χρόνο . Στο πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στο 5450π.χ. και ο τόπος στον όποιο συμβαίνουν τα γεγονότα είναι η Νέα Νικομηδεια  περιοχή της Ημαθίας . Όπως και στα επόμενα κεφάλαια αναφέρεται στην περίοδο 360-359 π.χ. και στον τόπο Αιγές και αργότερα το 1897-1900 μ.Χ στην αλλαγή του ονόματος της περιοχής από τους τούρκους «ρουμλούκι» όταν ήρθανε και διαπίστωσαν  το καθαρό της περιοχής, το αμιγές και συνθέσαμε μαζί δυο λέξεις «ρουμ» δηλαδή ρωμαίος και «λουκ» δηλαδή τόπος με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η λέξη «ρουμλούκι» ρωμιοτοπος το όποιο αργότερα μετονομάστηκε σε Ημαθία όπου διαδραματίζετε και η τελευταία ιστορία του βιβλίου το 2004-2005.

ΤΟ ΣΤYΛ ΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
• Πώς θα περιγράφατε την επιλογή των λέξεων και της γλώσσας γενικά, που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στην αφήγησή του;
Η επιλογή των λέξεων και της γλώσσας από τον συγγραφέα ήταν αρκετά καλά προσεγμένη, ώστε ο αναγνώστης του βιβλίου να κατανοεί  την αφήγηση του βιβλίου. Ειδικά στο τρίτο κεφάλαιο ο συγγραφέας αφηγήθηκε τα γεγονότα με την τοπική διάλεκτο την οποία μιλούσαν εκείνη την εποχή οι ντόπιοι .

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
• Ο τίτλος του βιβλίου εμπεριέχει στοιχεία για το θέμα του;
Σίγουρα και εμπεριέχονται στοιχεία για το θέμα του βιβλίου από τον τίτλο, διότι  και στα τρία πρώτα κεφάλαια αναφέρεται στα όστρακα που έπαιζαν κάποιο σημαντικό ρόλο στις ιστορίες.


·        Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΨΗ
• Τι μάθατε απ’ αυτό το βιβλίο που θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στη ζωή σας; Σας μετέδωσε κάποια μηνύματα;

Αυτό το βιβλίο επίδρασε θετικά στην ζωή μου μαθαίνοντας μου να αγαπώ περισσότερο τους άλλους και να τους συχωρώ . ακόμα έμαθα πόσο σημαντικό είναι για τους παλαιότερους η ανδρική και η γυναικά φορεσιά , τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους και  έτσι τα συναισθήματα μου και η αγάπη μου για τον τόπο μου και τα έθιμα του μεγάλωσαν ακόμη περισσότερο.

• Αν θα έπρεπε να γράψετε μια κριτική για το έργο αυτό, τι θα γράφατε για να ενθαρρύνετε ή να αποθαρρύνετε τον κόσμο να το διαβάσει;
Η μια και μοναδική κριτική μου θα ήθελα να κάνω για αυτό το βιβλίο είναι πως είναι ένα αρκετά εξαιρετικό μυθιστόρημα που μας παρουσιάζει τέσσερις ιστορίες στον ίδιο τόπο με ξεχωριστή ιστορική περίοδο.

''Οστρακο στα μαλλια'' Βαγγέλης Κ. . ( ΜέροςΑ΄)


Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ
Η πρώτη σας εντύπωση άλλαξε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του   βιβλίου;
Βεβαίως και άλλαξε η πρώτη μου εντύπωση κατά την διάρκεια της ανάγνωσης , και ιδίως στο τρίτο και τέταρτο κεφάλαιο το ενδιαφέρον μου για αυτό το βιβλίο μεγάλωσε ακόμη περισσότερο.
 Η ΠΛΟΚΗ
Παίζει ρόλο ο χρόνος στην πλοκή του έργου; Τα γεγονότα παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά;
Ο χρόνος παίζει αρκετά μεγάλο ρόλο στην πλοκή του έργου αλλά και στις ιστορικές εποχές των τεσσάρων κεφαλαίων, αφού τα γεγονότα παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά  και κάθε κεφάλαιο είναι η συνέχεια του προηγούμενου κατά κάποιον τρόπο. 
Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που προκαλούν αγωνία και προσμονή κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης; Σε ποιο σημείο βρίσκεται, γίνεται, η κορύφωση της ιστορίας; (η πιο έντονη στιγμή, το σημείο με το μεγαλύτερο συναισθηματικό ενδιαφέρον)
Για εμένα αγωνία υπήρξε στην παρουσίαση των κομιτατζήδων και του επονομαζόμενου Σαλιάρα στον γάμο του Στέφανου και της Χρυσαυγής ( τρίτο κεφάλαιο , αλλά και στον καυγά της Χρυσαυγής με την γιαγιά της ( τέταρτο κεφάλαιο ) για το αν θα ήθελε να φορέσει την Ρουμλουκιώτικη φορεσιά . Αυτό το σημείο επίσης κατά την γνώμη μου ήταν και η αποκορύφωση του βιβλίου. 
Υπάρχουν συγκρούσεις στην ιστορία; Μέσα στην ψυχή και στο μυαλό των χαρακτήρων ή μεταξύ των χαρακτήρων ή ακόμα των χαρακτήρων με τον κόσμο συνολικά
Ασφαλώς και υπάρχουν συγκρούσεις στην ιστορία και ανάμεσα στους χαρακτήρες του βιβλίου αλλά και σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο όπως στο δεύτερο κεφάλαιο ο Μακεδονικός πόλεμος με τον Φίλλιπο  αλλά και ο Αργαίος που πήγε στης Αιγές για  να πάρει τον θρόνο. 
Οι συγκρούσεις λύνονται στο τέλος; Το τέλος του βιβλίου ήταν απροσδόκητο, αναπάντεχο; Μείνατε ευχαριστημένοι απ’ το τέλος του;
Μπορούμε να πούμε πως στο τέλος κάθε κεφαλαίου δύνεται μια λύση για κάθε μια σύγκρουση  και με αυτό τον τρόπο κάθε κεφάλαιο τελειώνει με έναν απροσδόκητο και αναπάντεχο τρόπο που με ευχαρίστησε αρκετά.

Μέτωπο στον καθρέφτη. Χρήστος Π. (μέρος Β΄)


ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ
• Ποια είναι τα βασικά γνωρίσματα των χαρακτήρων της ιστορίας; Ο συγγραφέας θέλει να μας κάνει να τους συμπαθήσουμε ή να τους δούμε με κριτικό μάτι;
Η γνώμη μου είναι πως ο συγγραφέας μας κάνει να συμπαθήσουμε τους ήρωες και όχι να τους δούμε με κριτικό μάτι.

ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
• Πού διαδραματίζεται η ιστορία; (Τόπος, χρόνος, ιστορική περίοδος...)
Η ιστορία διαδραματίζεται στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, γύρω στο 2001.

ΤΟ ΣΤYΛ ΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
• Πώς θα περιγράφατε την επιλογή των λέξεων και της γλώσσας γενικά, που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στην αφήγησή του;
Την επιλογή λέξεων που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας εγώ θα’λεγα ότι προσπαθεί να μας μεταδώσει την ιστορία με λέξεις της γλώσσας των νέων.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
• Ο τίτλος του βιβλίου εμπεριέχει στοιχεία για το θέμα του;
Ο τίτλος του βιβλίου <Μέτωπο στον καθρέφτη> εμπεριέχει στοιχεία για το θέμα του και πιο πολύ από την αρρώστια του κοριτσιού.


Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΨΗ
• Τι μάθατε απ’ αυτό το βιβλίο που θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στη ζωή σας; Σας μετέδωσε κάποια μηνύματα;
Ναι, τα μηνύματα που μου μετέδωσε αυτό το βιβλίο είναι να προσέχω πριν κάνω κάτι- να το σκεφτώ καλά, όπως και επίσης εάν έχω κάτι να μην το περνάω μόνος μου, να το μοιράζομαι με την οικογένεια μου ή με φίλους που εμπιστεύομαι.. Επίσης πιστεύω πως η Άννα πέρασε πολλά ‘κακά’ και αυτό πιστεύω πως είναι ένα μήνυμα για μην το κάνει κανείς!

• Αν θα έπρεπε να γράψετε μια κριτική για το έργο αυτό, τι θα γράφατε για να ενθαρρύνετε ή να αποθαρρύνετε τον κόσμο να το διαβάσει;
Εγώ θα ενθάρρυνα τον κόσμο να το διαβάσει και κυρίως τους έφηβους, γιατί είναι ένα πολύ ωραίο βιβλίο και φυσικά με ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ περιεχόμενο! Αφορά την ψυχογενή βουλιμία, και την ψυχολογία των νέων αλλά παρόλα αυτά περνάει στον αναγνώστη πολλά σημαντικά μηνύματα

Μέτωπο στον καθρέφτη. Χρήστος Π. (μέρος Α΄)


Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ
Η πρώτη σας εντύπωση άλλαξε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του   βιβλίου;
Ναι, άλλαξε γιατί στην αρχή περίμενα αλλιώς το θέμα του βιβλίου αλλά συνεχίζοντας την ανάγνωση εξελισσόταν διαφορετικά τα πράγματα.

Η ΠΛΟΚΗ
Παίζει ρόλο ο χρόνος στην πλοκή του έργου; Τα γεγονότα παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά;
Τα γεγονότα δεν παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά. Σε κάποια σημεία η Άννα κάνει αναδρομή στα παλιά- λεγόμενο και ως flashback.

Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που προκαλούν αγωνία και προσμονή κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης; Σε ποιο σημείο βρίσκεται, γίνεται, η κορύφωση της ιστορίας; (η πιο έντονη στιγμή, το σημείο με το μεγαλύτερο συναισθηματικό ενδιαφέρον)
Κατά την γνώμη μου η πιο έντονη στιγμή του βιβλίου είναι εκεί που η Άννα διαβάζει το ΦΑΞ που είχε στείλει ο πατέρας της όταν είχε φύγει από το σπίτι.

Υπάρχουν συγκρούσεις στην ιστορία; Μέσα στην ψυχή και στο μυαλό των χαρακτήρων ή μεταξύ των χαρακτήρων ή ακόμα των χαρακτήρων με τον κόσμο συνολικά
Ναι, εγώ πιστεύω πως υπάρχει μία σύγκρουση ανάμεσα στην Άννα και στην κολλητή της, όπως και ανάμεσα στην Άννα και στην μητέρα της αλλά μετά τα ξαναβρίσκουν και λύνονται όλες οι παρεξηγήσεις.

Οι συγκρούσεις λύνονται στο τέλος; Το τέλος του βιβλίου ήταν απροσδόκητο, αναπάντεχο; Μείνατε ευχαριστημένοι απ’ το τέλος του;
Ναι, στο τέλος λύνονται οι συγκρούσεις και εγώ προσωπικά έμεινα αρκετά ευχαριστημένος από το τέλος του βιβλίου.