Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Ιούλιος Βερν: Ταξίδι στο κέντρο της γης ( Ραφαήλ Κ. Α1)



1.Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ
- Βλέποντας τον τίτλο του βιβλίου φαντάζομαι μία φανταστική και πολύ επικίνδυνη περιπέτεια που θα γίνει στο εσωτερικό της γης και θα έχει και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η εντύπωση μου δεν άλλαξε πάρα πολύ κατά την διάρκεια της ανάγνωσης.
2.Η ΠΛΟΚΗ
-Ναι
-Τα στοιχεία αγωνίας είναι όταν οι ήρωες ξεμένουν από νερό ενώ είναι στο εσωτερικό της γης. Η κορύφωση γίνεται όταν ο Χανς έχει πάντα στις δυσκολίες τους μία απάντηση.
-Το τέλος του βιβλίου το φανταζόμουν αλλιώς αλλά έμεινα πάρα πολύ ευχαριστημένος . Ένα εναλλακτικό τέλος που θα έδινα θα ήταν ότι οι τρείς ήρωες να έφταναν στο τελικό προορισμό παρόλο τις δυσκολίες που πέρασαν.
3.ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ
-Ο πρωταγωνιστής είναι περισσότεροι.
-Ο καθηγητής είναι ένας πολύ αυστηρός αλλά και καλός άνθρωπος και πιστεύει και κάνει ότι δει ή διαβάσει.
ΟAxel είναι ο ανιψιός του καθηγητή και είναι ένα παιδί που νοιάζεται για τους άλλους.
Ο Χάνς είναι ο οδηγός και ένας άνθρωπος που δεν το βάζει κάτω αλλά βάζει τους άλλους πάνω από τον ίδιο.
Ο συγγραφέας θέλει να τους συμπαθήσουμε.
4.ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
-Η ιστορία διαδραματίζεται μέσα στον κρατήρα του Σνέφελς τον Ιούνιο.
5.Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ
-Ο συγγραφέας αφηγείται και στο πρώτο και στο τρίτο πρόσωπο.
6.ΤΟ ΣΤΥΛ ΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
-Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί λέξεις οι οποίες είναι ευκολονόητες και πολύ συντηρητικές.
7.Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΨΗ
-Αυτό το βιβλίο μου έμαθε ότι δεν πρέπει να κάνω του κεφαλιού μου και ότι αν πάρω την συμβουλή τον άλλον μπορεί να μου βγει σε καλώ.
-Είναι ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για παιδιά της ηλικίας μας και θα το πρότεινα σε όλους.



      
            

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Δωρεάν όλα τα βιβλία στη Νορβηγία

Δωρεάν όλα τα βιβλία στη Νορβηγία

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Νορβηγίας ψηφιοποιείται και μπαίνει on-line σε κάθε σπίτι, δωρεάν. Ω, πολιτισμέ

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
22.01.2014

Vennesla Library

Οι Νορβηγοί περνούν έτη φωτός μπροστά δίνοντας δωρεάν όλα τα βιβλία της Εθνικής Βιβλιοθήκης σε ψηφιακή μορφή σε κάθε ενδιαφερόμενο. Περισσότερα από 135.000 βιβλία περνάνε στην ψηφιοποιημένη τους μορφή σε on-line σύστημα, με το κράτος να αποδίδει όλα τα πνευματικά δικαιώματα στους συγγραφείς.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη έχει υπογράψει μια συμφωνία με την Kopinor, η οποία εκπροσωπεί συγγραφείς και εκδότες, και θα πληρώνει σε αυτήν ένα προκαθορισμένο ποσό για τη διανομή των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης.

Σύμφωνα με το νομικό σύστημα της Νορβηγίας, το δημοσιευμένο περιεχόμενο όλων των ειδών, πρέπει να βρίσκεται αποθηκευμένο στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Όλη η πολιτισμική συλλογή γλώσσας και λογοτεχνίας της χώρας, δηλαδή εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία και συγγράμματα, ακόμα και κείμενα – ιστορικά ντοκουμέντα που χρονολογούνται από την εποχή του Μεσαίωνα, θα ψηφιοποιηθούν.

Οι νόμιμοι κάτοικοι της χώρας θα έχουν πρόσβαση ακόμα και στα βιβλία εκείνα, τα οποία υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Όσα δεν υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα, θα παρέχονται για ελεύθερο «κατέβασμα», ενώ τα υπόλοιπα για online πρόσβαση διαδικτυακά.

Τι ακριβώς προσφέρει αυτή η καινοτομία εκτός από πρόσβαση στα βιβλία από όλους; Την ευκαιρία να μη μείνουν τα εξαντλημένα βιβλία μόνο στις βιβλιοθήκες όσων «πρόλαβαν» και να μην ξεχαστούν. Αλλά και ίσες ευκαιρίες, ανάμεσα σε ένα άγνωστο βιβλίο και σε ένα μπεστ σέλλερ. Η ψηφιοποίηση βοηθά επίσης ώστε να επιτευχθεί η διάσωση σπάνιων βιβλίων και εγγράφων καθώς και στην εξοικονόμηση χώρου σε χώρους όπως οι βιβλιοθήκες. Μέχρι στιγμής οι πωλήσεις στα βιβλιοπωλεία δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί από τη διαδικασία αυτή ενώ περισσότερα από 115.000 βιβλία έχουν ήδη διαβαστεί on-line.

Προσπάθειες για αντίστοιχες ψηφιακές βιβλιοθήκες σε άλλες χώρες, όπως η Φινλανδία και η Βρετανία, έχουν μέχρι στιγμής παγώσει διότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν εξασφαλίσει την συναίνεση όλων των εκδοτικών οίκων. Στη Νορβηγία φαίνεται πως η παιδεία και ο πολιτισμός είναι αρκετά σημαντικά ώστε να βρεθεί τρόπος να λυθούν τέτοια προβλήματα.

Στη Νορβηγία αδέρφια μας, στη Νορβηγία.

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Η ΦΑΝΕΛΑ ΜΕ ΤΟ ΕΝΝΙΑ(Μ. Κουμανταρέας) Εντυπώσεις του Ιωάννη Μ




ΜΕΝΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑΣ
Η ΦΑΝΕΛΑ ΜΕ ΤΟ ΕΝΝΙΑ

1.      Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ

Η πρώτη μου εντύπωση για το σκοπό του βιβλίου ήταν ότι μου κίνησε την περιέργεια και το ενδιαφέρον για τον πρωταγωνιστή διότι μου αρέσει κι εμένα το ποδόσφαιρο.
            Αυτό επιβεβαιώθηκε με την ανάγνωση του βιβλίου αλλά μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση από όσο νόμιζα αρχικά διότι η επαγγελματική πορεία του πρωταγωνιστή είχε πολλές αλλαγές και μου κράτησε το ενδιαφέρον.

2.      Η ΠΛΟΚΗ

-          Ναι είναι με χρονολογική σειρά από το παρόν στο μέλλον.
-          Τα γεγονότα κατά τη διάρκεια του αγώνα και αν αλλάξει κάτι στην προσωπική του ζωή.
-          Ναι είναι απροσδότητο και δεν περίμενα να έχει αυτό το άδοξο τέλος. Δεν έμεινα ευχαριστημένος απο αυτό και κατάφερε να με απογοητεύσει. Περίμενα να πετύχει στην καριέρα του αλλά και στην προσωπική του ζωή.

3.      ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

-          Οι πρωταγωνιστές είναι περισσότεροι από ένας (είναι και ο φίλος του ο Σπύρος).
-          Ο Μπιλ είναι ένας άνθρωπος εγωϊστής, άπιστος στις σχέσεις του και πολύ ατίθασος. Δεν είναι οργανωμένος σε ότι κι αν κάνει και είναι αρκετά ανεύθυνος σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.
-          Ο Σπύρος είναι ένας αληθινός φίλος.




4.      ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

-          Η ιστορία διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και στο Βόλο από τα είκοσι μέχρι τα εικοσι τρία του χρόνια.

5.      Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

-          Αφηγείται την ιστορία στο τρίτο πρόσωπο.

6.      ΤΟ ΣΤΥΛ ΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

-          Απλό και κατανοητό. Βοηθάει τον αναγνώστη να ζωντανέψει πιό εύκολά την ιστορία στο μυαλό του.

7.      Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΆΠΟΨΗ

-          Έμαθα πολλά πράγματα από την ανάγνωση του βιβλίου. Να μην είμαι εγωϊστής, ατίθασος στα επαγγελματικά αλλά και στα προσωπικά θέματα. Να είμαι σωστός στις υποχρεώσεις μου με όλον τον κόσμο. Να είμαι υπεύθυνος και τίμιος και να κρατάω τις υποσχέσεις μου.
-          Το βιβλίο είναι καλό να το διαβάσει κάποιος ιδίως όταν αγαπάει αυτό το άθλημα και θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό. Επίσης, είναι κατανοητό και εύκολο στο διάβασμα.