Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Ο δρόμος για τον Παράδεισο είναι μακρύς (Ευμορφία Τ.. Τάξη Α)



         1 Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ

·         Ποια ήταν η αρχική σας εντύπωση για το σκοπό του βιβλίου; Άλλαξε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του;

Πίστευα πως είναι ένα ευχάριστο και ενδιαφέρον βιβλίο με ένα νόημα που προσπαθεί να μας περάσει! Η εντύπωσή μου δεν άλλαξε!

2 Η ΠΛΟΚΗ

·         Τα γεγονότα παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά;

Τα γεγονότα παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά μόνο που υπάρχουν και κάποιες αναδρομές στο παρελθόν!

·         Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που προκαλούν αγωνία και προσμονή κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης; Σε ποιο σημείο βρίσκεται, γίνεται, η κορύφωση της ιστορίας; (η πιο έντονη στιγμή, το σημείο με το μεγαλύτερο συναισθηματικό ενδιαφέρον)

Το πιο αγωνιώδες σημείο είναι όταν η Βερόνικα μαθαίνει ότι η Ελένη την κορόιδευε και της έλεγε ψέματα. Εκεί περιμένουμε με αγωνία να μάθουμε αν θα κρατήσει η φιλία τους η αν δεν την συχωρήσει η Βερόνικα!

·         Το τέλος του βιβλίου δεν ήταν απροσδόκητο, αναπάντεχο; Μείνατε ευχαριστημένοι απ’ το τέλος του; Μπορείτε να δώσετε ένα εναλλακτικό τέλος;

Το τέλος μου άρεσε γιατί τα κορίτσια ξανά έγιναν φίλες. Βέβαια θα ήθελα να συναντιόντουσαν κιόλας και να γνωριζόντουσαν και από κοντά.

3 ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

·         Ο πρωταγωνιστής είναι ένας ή περισσότεροι;

Πρωταγωνιστές είναι οι δύο κοπέλες η Βερόνικα και η Ελένη.
·         Ποια είναι τα βασικά γνωρίσματα των χαρακτήρων της ιστορίας; Ο συγγραφέας θέλει να μας κάνει να τους συμπαθήσουμε ή να τους δούμε με κριτικό μάτι;

Τα κορίτσια έχουν πολλά κοινά σημεία. Το μεγαλύτερο και το πιο σημαντικό είναι ότι και τις δύο τις αντιμετωπίζουν ρατσιστικά μόνο που διαφέρουν στο λόγω. Ο συγγραφέας προσπαθεί να μας κάνει να της συμπαθήσουμε.

4 ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

·         Πού διαδραματίζεται η ιστορία; (Τόπος, χρόνος, ιστορική περίοδος…)

Η Βερόνικα είναι από την Αλβανία αλλά ζει στα Τρίκαλα και η Ελένη είναι από την Αθήνα.

5 Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

·         Ο συγγραφέας αφηγείται στο πρώτο ή στο τρίτο πρόσωπο;

Αφηγείται στο πρώτο πρόσωπο.

6 ΤΟ ΣΤΥΛ ΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

·         Πώς θα περιγράφατε την επιλογή των λέξεων και της γλώσσας γενικά, που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στην αφήγησή του;

Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας είναι απλή δημοτική και είναι όπως αυτή που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή ομιλία μας.

7 Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΨΗ

·         Τι μάθατε απ’ αυτό το βιβλίο που θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στην ζωή σας; Σας μετέδωσε κάποια μηνύματα;

Μου μετέδωσε πολλά μηνύματα για τον ρατσισμό. Έμαθα πως πρέπει να δέχομαι τους φίλους μου αλλά και όλους τους άλλους ανθρώπους γύρω μου έτσι όπως είναι. Να τους αγαπάω το ίδιο με όλους και να μην προσπαθώ να τους αλλάξω. Αν υπάρχει αγάπη όλα είναι δυνατά.

·         Αν θα έπρεπε να γράψετε μια κριτική για το έργο αυτό, τι θα γράφατε για να ενθαρρύνετε ή να αποθαρρύνετε τον κόσμο να το διαβάσει;

Αυτό το βιβλίο περνάει πολλά μηνύματα για τον ρατσισμό και ειδικά τα παιδία σαν εμάς θα πρέπει να ξέρουμε πώς να συμπεριφερόμαστε σε τέτοια περιστατικά. Εγώ το ευχαριστήθηκα πολύ και επίσης έμαθα πολλά πράγματα!

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Τα Παιδιά της Άνοιξης στη Βιβλιοθήκη μας. Συνάντηση τέταρτη

Τη Δευτέρα 28/1 έγινε η τελευταία συνάντηση  με τα παιδιά της Άνοιξης στο χώρο της βιβλιοθήκης μας.
Ανυπομονούμε για τη δική μας επίσκεψη στο σχολείο τους στην Αλεξάνδρεια








Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

"Μια μπαλάντα για την Ρεβέκα" (Σοφία Σ, τάξη Γ΄)

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΑΜΕ...

1)Τι γνώμη έχετε για τους μεικτούς γάμους;

Οι μεικτοί γάμοι είναι πολύ συχνό γεγονός στις σύγχρονες κοινωνίες.Οι περισσότερες χώρες είναι πολυπολιτισμικές καθώς πολλά άτομα μεταναστεύουν σε διαφορετικούς τόπους με ανθρώπους άλλης θρησκείας. Εκεί κάνουν πολλές γνωριμίες, αναπτύσσουν μεταξύ τους σχέσεις και πολλοί αποφασίζουν να ενώσουν τις ζωές τους.Είναι πολύ φυσιολογικό να γίνονται μεικτοί γάμοι και καθόλου κακό η ανήθικο.Το πάντρεμα δυο ανθρώπων με διαφορετικές θρησκείες δείχνει ότι οι σύγχρονη κοινωνία δεν κρίνει τους ανθρώπους σύμφωνα με το τι πιστεύουν αλλά με την προσωπικότητα τους.Άμα αργότερα το ζευγάρι θέλει να αποκτήσει παιδιά,δεν υπάρχει κανένα προβλημα. Μπορεί το παιδί να ασπαστεί και τις δύο θρησκείες ή να περιμένουν οι γονείς να μεγαλώσει και να αποφασίσει αυτό την θρησκεία της αρεσκείας του.

2)Συζητήστε και συγκρίνετε τον διαφορετικό τρόπο ζωής και νοοτροπίας των ανθρώπων της πόλης και του χωριού.
Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα; Ποια;
 
   Η ζωή στο ύπαιθρο έχει τα θετικά της και τα αρνητικά της.Η νοοτροπία των ανθρώπων είναι πολύ διαφορετικοί από αυτών τις πόλης.Οι άνθρωποι που ζουν στα χωριά είναι πιο κοντά μεταξύ τους.Γνωρίζουν όλοι ο ένας των άλλων και αναπτύσσουν φιλικές σχέσεις μεταξύ τους.Είναι σαν μία οικογένεια.Επίσης, είναι πολύ αυθόρμητοι χαρακτήρες.Δεν φοβούνται να εκφραστούν, δεν σκέφτονται τι θα πει <<ο κόσμος>>. Οι συνθήκες ζωής, τους κάνουν πιο σκληροτράχηλους και μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν εύκολα δύσκολες καταστάσεις.
   Μερικές φορές όμως είναι δύσκολο να ζεις σε ένα χωριό.Είναι μια κλειστή κοινωνία που δεν δέχεται και πολύ συχνά επισκέπτες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να τους φαίνεται παράξενο άμα συναντήσουν έναν άνθρωπο από άλλη χώρα, με άλλο θρήσκευμα ή άλλες προτιμήσεις και να μην τον θεωρεί φυσιολογικό ή ίσο, πράγμα που δεν είναι και πολύ σωστό για τις σύγχρονες κοινωνίες.Ακόμα, ένα επαρχιακό χωριό δεν δίνει πολλές ευκαιρίες για δουλειά, σε νέα άτομα που προσδοκούν να βρουν ένα επάγγελμα που να τους εξασφαλίζει υψηλό εισόδημα.Έτσι πρέπει να μετακινήσουν σε μία πόλη για εύρεση εργασίας.

3) Η Αύρα ήταν η καλύτερη φίλη της Ρεβέκκα.Κι όμως, κάποια στιγμή της ζήτησε να πάψουν να βλέπονται.Γιατί;
 
Η Αύρα ήταν Χριστιανή.Ο μπαμπάς της πίστευε ότι πρέπει να φυλάγονται και γι'αυτό είπε στην Αύρα να διακόψει την φιλία της με την Ρεβέκκα.
Συζητήστε το θέμα της φιλίας.Τι σημαίνει για το έφηβο αληθινός φίλος;
Η εφηβεία είναι η περίοδος στην οποία τα άτομα διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους.Οι φίλοι είναι ο κύριος παράγοντας που τους επηρεάζει.Η φιλία γίνεται πιο περίπλοκη σε αυτή την ηλικία.Οι φίλοι είναι τα σημαντικότερα πρόσωπα στην ζωή ενός έφηβου.Καθώς πιστεύουν ότι κανείς στην οικογένεια τους δεν τους καταλαβαίνει, ψάχνουν ένα άτομο που θα είναι στην ίδια περίπου ηλικία και περνάει την ίδια φάση με αυτούς.Πλέον εμπιστεύονται τα πάντα ο ένας τον άλλον και θέλουν να μοιράζονται κάθε εμπειρία.Για τον έφηβο ο φίλος είναι η οικογένεια που επιλέγει.

4)Τι ρόλο παίζει ο έρωτας στην ζωή των νέων;
 
Όταν ένα άτομο μεγαλώνει, δεν του φτάνει η αγάπη των φίλων του και της οικογένειάς του.Τότε είναι που αρχίζει να νιώθει διαφορετικά για κάποιο άτομο του αντίθετου φίλου.Οι νέοι θέλουν να αποκτήσουν μια σχέση, γιατί έχουν περιέργεια για κάτι που μέχρι στιγμής τους ήταν άγνωστος.Συνήθως, το να ξέρουν ότι κάποιος τους αγαπάει τους ανεβάζει την αυτοπεποίθηση και τους κάνει να νιώθουν ότι η ζωή τους είναι τέλεια.

 ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑΜΕ...

1Τι σημαίνει ο τίτλος του β' κεφαλαίου <<Κοιμηθήκαμε σκλάβοι και ξυπνήσαμε ελεύθεροι>>;
 
Την πρώτη μέρα του πολέμου, ο πατέρας της Ρεβέκκα είπε <<Κοιμηθήκαμε σκλάβοι και ξυπνήσαμε ελεύθεροι>>. Με αυτήν την φράση εννοούσε ότι από την μία μέρα στην άλλη όλα άλλαξαν στην ζωή τους.Ίσως με αυτό θέλει να πει ότι επειδή πριν τον πόλεμο η Έλλαδα είχε δικτατορία και πλέον με τον πόλεμο δεν είχε σημασία το πολίτευμα της Έλλαδας και δεν θα τηρούνταν πλέον οι νόμοι που υπήρχαν τότε.

2)Πώς κρίνετε την συμπεριφορά της Αυγούστας;
 
Η Αυγούστα, παρ' όλο που ήταν γερμανικής καταγωγής δεν δίστασε να φιλοξενήσει την Ρεβέκκα και την οικογένεια της στο σπίτι της και στην συνέχεια να τους σώσει ξεγελώντας τους συμπατριώτες της.Αυτή η συμπεριφορά δείχνει ότι δεν είχαν όλοι οι Γερμανοί τα ίδια πιστεύω και ότι οι Εβραίοι ήταν αποδεχτοί από πολλούς Χριστιανούς.Επίσης, η συμπεριφορά της Αυγούστας έπρεπε να γίνει παράδειγμα για όλους όσους είναι υπέρ του ρατσισμού.

3)Γιατί η Ρεβέκκα αποφεύγει να θυμάται το παρελθόν;
 
Η Ρεβέκκα όταν κρυβόταν μόνη της στην σοφίτα θυμόταν διάφορα γεγονότα από το παρελθόν της,όταν δεν χρειαζόταν να κρυφτεί. Όμως ήθελε να σταματήσει να θυμάται.Ο λόγος ήταν, επειδή αυτές οι αναμνήσεις της, την έκαναν να καταλάβει σε πόσο απελπιστική  κατάσταση βρίσκεται τώρα καθώς δεν έχει καθόλου συντροφιά και ελευθερία όπως είχε παλιά.

4)Γιατί κατά την γνώμη σας, η Ρεβέκκα, όταν πλησίασε τη στέρνα με το νερό και αισθάνθηκε τον πειρασμό να βουτήξει. τρόμαξε και το έβαλε στα πόδια; Τι σκέφτηκε;
Η Ρεβέκκα φοβήθηκε να βουτήξει.Ο λόγος είναι ότι φοβόταν να μείνει έξω πολύ ώρα γιατί μπορεί να την έπιαναν.Αλλά πιο πολύ,γιατί δεν ήθελε να την παρασύρει ο ενθουσιασμός και να αρχίσει να έχει ελπίδες ότι θα μπορέσει να διασκεδάσει ξανά.

5)Πιστεύετε ότι είναι εύκολο για μια έφηβη να ζήσει ολομόναχη για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα;
 
Τα άτομα που βρίσκονται στην εφηβεία, θέλουν να περνάνε την μέρα τους κάνοντας διασκεδαστικά πράγματα.Είναι γεμάτα ζωή και έχουν ανάγκη από κάποιον να είναι πάντα μαζί τους και να περνάνε το χρόνο τους δραστήρια.Οπότε, για την Ρεβέκκα ήταν δυσκόλο το να μένει τόσο καιρό μόνη της.

Σκιαγραφήστε με λίγα λόγια τα κύρια πρόσωπα του μυθιστορήματος.
 
Πατέρας:Ο πατέρας της Ρεβέκκα δημοκράτης,πατριώτης πολέμησε με θάρρος για την πατρίδα. Επίσης με αποφασιστικότητα κατάφερε να προστατεύσει την οικογένειά του.
Μητέρα:Η μητέρα της Ρεβέκκα ήταν ευαίσθητη λόγω της καλλιτεχνικής της φύσης.Επίσης συμπεριφέρονταν με τρυφερότητα στα παιδιά της παρ' όλο τις καταστάσεις και θυσιάστηκε ώστε να είναι υγιή.
Παππούς Χριστόφορος: Ο Χριστιανός παππούς της Ρεβέκκα ήταν υπεύθυνος και προστάτευσε την οικογένειά του καταφέρνοντας να τους φυγαδεύσει
Παππούς Οβαδίας: Ο Εβραίος παππούς της Ρεβέκκα ήταν εργατικός χωρατατζής και έδειξε θάρρος για να είναι κοντά στην οικογένεια του.
Γιαγιά Σαρίνα: Η γιαγιά της Ρεβέκκα με την εξυπνάδα της έβρισκε πάντα λύσεις στα προβλήματα της οικογένεια της.
κ.Εμμανουήλ:Οι πράξεις του ανιψιού του παππού Χριστόφορου ήταν προδοσία προς όλο το ελληνικό έθνος.Στο τέλος όμως συνειδητοποίησε το λάθος του και προσπάθησε να σώσει την οικογένεια της Ρεβέκκα.
Αυγούστα:Η Αυγούστα έδειξε ανθρωπιά και αλληλεγγύη προστατεύοντας την Εβραϊκή οικογένεια από τους συμπατριώτες της Γερμανούς, που με την καπατσοσύνη της ξεγέλασε.
Αντρίκος: ο Αντρίκος πολύ ώριμος και έξυπνος για την ηλικία του, προστάτευε πάντα την Ρεβέκκα και αργότερα αποφάσισε να πολέμησει για την πατρίδα του με θάρρος
Κωνσταντίνος:ο Κωνσταντίνος ήταν ευαίσθητος καλλιτέχνης, που κρατούσε ευχάριστη συντροφιά στην Ρεβέκκα.Με τον τρυφερό του χαρακτήρα, κατάφερνε να την γαληνέυει και να την κάνει να περνάει όμορφα.
κ.Μάγγος: Ο κ. Μάγγος με θάρρος και κίνδυνο για την ασφάλειά του αποφάσισε να βοηθήσει την Ρεβέκκα.Επίσης της φερόταν με τρυφερότητα και της κρατούσε συντροφιά στην κρυψώνα της.

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Τα Παιδιά της Άνοιξης στη Βιβλιοθήκη μας. Συνάντηση τρίτη

Η συνεργασία των παιδιών της Λέσχης Ανάγνωσης που ασχολούνται με το έργο της Μαρούλσς Κλιάφα " Ο δρόμος για τον Παράδεισο είναι μακρύς'' με τα παιδιά της Άνοιξης  συνεχίζεται.
Εικόνες από την τρίτη συναντηση ( 22Ιαν13)





Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Μια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα (Θανάσης Μ. τάξη Β΄)



1 |  Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ

Ποια ήταν η αρχική σας εντύπωση για το σκοπό του βιβλίου; Άλλαξε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του;

Η αρχική μου εντύπωση δεν άλλαξε διαβάζοντας το βιβλίο γιατί από την αρχή κατάλαβα  ότι ήταν ένα εντυπωσιακό και συναρπαστικό βιβλίο.

2 | Η ΠΛΟΚΗ

Τα γεγονότα παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά;
Κατά την άποψη μου τα γεγονότα παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά.

Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που προκαλούν αγωνία και προσμονή κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης; Σε ποιο σημείο βρίσκεται, γίνεται, η κορύφωση της ιστορίας; (η πιο έντονη στιγμή, το σημείο με το μεγαλύτερο συναισθηματικό ενδιαφέρον)
Εμένα μου προκάλεσε ιδιαίτερη αγωνία το ενδεχόμενο αν γυρίσει ο πατέρας της Ρεβέκκας από τον πόλεμο  και κατά την άποψή μου η κορύφωση της ιστορίας γίνεται όταν επιστρέφει ο πατέρας στο σπίτι, γιατί η Ρεβέκκα είχε πολύ άγχος. Γενικά όμως όλη η ιστορία έχει <<άγχος>> και το καταλαβαίνουμε σε πολλά σημεία του κειμένου.

3 | ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

Ο πρωταγωνιστής είναι ένας ή περισσότεροι;
Ο πρωταγωνιστής είναι ένας, η Ρεβέκκα  αλλά και όλος ο στενός οικογενειακός-κοινωνικός περίγυρος της. (γονείς, παππούδες, φίλοι…)

4 | ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

Πού διαδραματίζεται η ιστορία; (Τόπος, χρόνος, ιστορική περίοδος...)
Η ιστορία διαδραματίζεται στα Τρίκαλα σε μια δύσκολη περίοδο, την δεκαετία του 1940.

5 | Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

Ο συγγραφέας αφηγείται στο πρώτο ή στο τρίτο πρόσωπο ;
Ο αφηγητής αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο και παίρνει μέρος στα γεγονότα.

6 | ΤΟ ΣΤYΛ ΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Πώς θα περιγράφατε την επιλογή των λέξεων και της γλώσσας γενικά, που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στην αφήγησή του;
Κατά την άποψη μου η συγγραφέας χρησιμοποιεί εύκολο λεξιλόγιο  γιατί έτσι θέλει να μας κάνει να καταλάβουμε την ιστορία.

7 | Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΨΗ

Τι μάθατε απ’ αυτό το βιβλίο που θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στη ζωή σας; Σας μετέδωσε κάποια μηνύματα;
Από αυτό το βιβλίο έμαθα πολλά πράγματα. Κατάλαβα μέσα από αυτό το διήγημα ότι εκείνη η εποχή ήταν πολύ δύσκολη. Επίσης κατάλαβα με έναν ωραίο τρόπο τι πέρασαν εκείνοι οι άνθρωποι.

Αν θα έπρεπε να γράψετε μια κριτική για το έργο αυτό, τι θα γράφατε για να ενθαρρύνετε ή να αποθαρρύνετε τον κόσμο να το διαβάσει;

Αυτό το βιβλίο είναι πολύ συναρπαστικό και θα ήθελα να ενθαρρύνω τον κόσμο να το διαβάσει ώστε να μάθει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα

                                                                  Θανάσης Μ.

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Τα Παιδιά της Άνοιξης στη Βιβλιοθήκη μας. Συνάντηση δεύτερη

Την 15/1/13 έγινε η δεύτερη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης με τα παιδιά της Άνοιξης






Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Μια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα (Κλέα Γ. τάξη Β΄)



|  Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ

Ποια ήταν η αρχική σας εντύπωση για το σκοπό του βιβλίου; Άλλαξε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του;
H αρχική μου εντύπωση για το βιβλίο ήταν ίδια μέχρι το τέλος. Μου άρεσαν πολύ η εμφάνιση και ο τίτλος

2 | Η ΠΛΟΚΗ

•Τα γεγονότα παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά;
Τα γεγονότα δεν παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά, γιατί στην αρχή πχ η Ρεβέκκα ήταν άρρωστη στο κρεβάτι της και μετά κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν,  μας παρουσιάζει τα χρόνια που  είχαν περάσει  και μετά πηγαίνει πάλι εκεί που είχε σταματήσει

• Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που προκαλούν αγωνία και προσμονή κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης; Σε ποιο σημείο βρίσκεται, γίνεται, η κορύφωση της ιστορίας; (η πιο έντονη στιγμή, το σημείο με το μεγαλύτερο συναισθηματικό ενδιαφέρον)
Η κορύφωση γίνεται στο τέλος , όταν η Ρεβέκκα αποφασίζει να αρχίσει μια καινούργια ζωή. Εκεί μου προκάλεσε αγωνία και ενδιαφέρον για να μάθω τη συνέχεια της ιστορίας παρόλο που τελείωσε

• Το τέλος του βιβλίου ήταν απροσδόκητο, αναπάντεχο; Μείνατε ευχαριστημένοι απ’ το τέλος του; Μπορείτε να δώσετε ένα εναλλακτικό τέλος;
Από το τέλος του βιβλίου έμεινα ευχαριστημένη , μου άρεζε όπως τελείωσε με την Ρεβέκκα να αποφασίζει να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή. Δεν θα έδινα εναλλακτικό τέλος γιατί μου άρεσε όλο το βιβλίο όπως ήταν

3 | ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

• Ο πρωταγωνιστής είναι ένας ή περισσότεροι;
Η κυριότερη πρωταγωνίστρια είναι η Ρεβέκκα και μετά ακολουθούν και άλλοι, η μητέρα της Εσθήρ, ο δοσίλογος Εμμανουήλ, ο Κωνσταντίνος , ο καπετάν Κοζιακας, ο ιδεαλιστής Αντρίκος και άλλοι που κινούνται γύρω από την ηρωίδα.

• Ποια είναι τα βασικά γνωρίσματα των χαρακτήρων της ιστορίας; Ο συγγραφέας θέλει να μας κάνει να τους συμπαθήσουμε ή να τους δούμε με κριτικό μάτι;
Ο συγγραφέας θέλει να τους συμπαθήσουμε, αλλά περισσότερο πιστεύω πως θέλει να τους δούμε με κριτικό μάτι

4 | ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

• Πού διαδραματίζεται η ιστορία; (Τόπος, χρόνος, ιστορική περίοδος...)
  Η ιστορία διαδραματίζεται στην Ελλάδα την περίοδο του 1940                                                              
5 | Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

• Ο συγγραφέας αφηγείται στο πρώτο ή στο τρίτο πρόσωπο ;
Ο συγγραφέας αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο

6 | ΤΟ ΣΤYΛ ΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

• Πώς θα περιγράφατε την επιλογή των λέξεων και της γλώσσας γενικά, που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στην αφήγησή του;
Η επιλογή των λέξεων είναι δύσκολη . Υπάρχουν λέξεις δύσκολες που δεν τις καταλάβαινα και δυσκολεύτηκα να τις διαβάσω

7 | Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΨΗ

• Τι μάθατε απ’ αυτό το βιβλίο που θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στη ζωή σας; Σας μετέδωσε κάποια μηνύματα;
Από το βιβλίο έμαθα πολλά πράγματα κυρίως για την εφηβική ζωή. Μου μετέδωσε επίσης πολλά μηνύματα, για την εφηβεία που είμαι τώρα, αλλά και για την υπόλοιπη ζωή που θα ακολουθήσει.

• Αν θα έπρεπε να γράψετε μια κριτική για το έργο αυτό, τι θα γράφατε για να ενθαρρύνετε ή να αποθαρρύνετε τον κόσμο να το διαβάσει;
Για να ενθαρρύνω τον κόσμο να διαβάσει το βιβλίο θα έλεγα πως είναι ξεχωριστό από τα άλλα βιβλία που έχω διαβάσει.
Από τον τίτλο φαίνεται πως είναι ένα πολύ ωραίο βιβλίο και συστήνω να το διαβάσουν κι άλλοι αναγνώστες