Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΟΣΤΡΑΚΟ ΣΤΑ ΜΑΛΛΙΑ Κώστας Μ ( μέρος Β΄)

ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ
• Ποια είναι τα βασικά γνωρίσματα των χαρακτήρων της ιστορίας; Ο συγγραφέας θέλει να μας κάνει να τους συμπαθήσουμε ή να τους δούμε με κριτικό μάτι;
Το βασικό γνώρισμα των χαρακτήρων της ιστορίας είναι σε κάθε περίπτωση διαφορετικά λόγω και των διαφορετικών στιγμιοτύπων στο πρώτο μέρος το κορίτσι της ιστορίας η Φίλιννα μία κοπέλα ταπεινή.
Στο δεύτερο μέρος της ιστορίας η Βεριννώ παρόλο που ήταν βοσκοπούλα είχε κάπως καλύτερη οικονομική κατάσταση από τις άλλες βοσκοπούλες της εποχής της γιατί ο παππούς της ήταν στρατιώτης στο παλάτι.
Στο τρίτο μέρος της ιστορίας συναντάμε την Χρυσαυγή όπου ήταν κόρη ενός φτωχού ψαρά την εποχή του Μακεδονικού Αγώνα.Και τέλος η Αυγή η οποία σε διαφορά με τις υπόλοιπες κοπέλες ήταν η πιο καλά οικονομικά στηριγμένη.
Όλες οι ιστορίες βλέπουμε ότι έχουν λίγο χαμηλή οικονομική κατάσταση εκτός από της Αυγής, αυτή είναι και το βασικό γνώρισμα της ιστορίας. 

                           ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
• Πού διαδραματίζεται η ιστορία; (Τόπος, χρόνος,ιστορική περίοδος...)
.Η ιστορία διαδραματίζεται στην Κεντρική Μακεδονία και συγκεκριμένα  στην περιοχή του Ρουμλουκιού. Οι περίοδοι που διαδραματίζονται οι ιστορίες είναι την νεολιθική εποχή,την ένδοξη εποχή της  Μακεδονικής δυναστείας,την εποχή του Μακεδονικού Αγώνα και τέλος στη σύγχρονη ζωή μας.                                                                                                                                                                    ΤΟ ΣΤYΛ ΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
• Πώς θα περιγράφατε την επιλογή των λέξεων και της γλώσσας γενικά, που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στην αφήγησή του;
. Κατά τη γνώμη μου ο συγγραφέας χρησιμοποιεί κατανοητές λέξεις και φράσεις στο κείμενο και ο αναγνώστης δεν θα δυσκολευτεί καθόλου να  καταλάβει το   νόημα. 
                                                                                                         
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
• Ο τίτλος του βιβλίου εμπεριέχει στοιχεία για το θέμα του;
.Ο τίτλος του βιβλίου δεν δίνει σαφή εικόνα στον αναγνώστη για το τι θα ακολουθήσει στο βιβλίο.Μπορεί κάποιος που δεν το διάβασε ακόμη να καταλάβει μόνο για το όστρακο ενώ όταν τελειώσει το βιβλίο θα μπορέσει  να έχει σαφή εικόνα του τίτλου γιατί θα δει πως ο συγγραφέας όστρακο εννοεί το κατσούλι που είναι το παραδοσιακό καπέλο της Μακεδονίτικης παραδοσιακής φορεσιάς και αυτό το κατσούλι στερεώνεται στα μαλλιά.            

  Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΨΗ
• Τι μάθατε απ’ αυτό το βιβλίο που θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στη ζωή σας; Σας μετέδωσε κάποια μηνύματα;
.Το νόημα του κειμένου νομίζω πως είναι ότι αξίζει σεβασμός στο παλιό και πως θα πρέπει να συνεχίζουμε την παράδοση και να μην την αφήσουμε  να χαθεί γιατί η παράδοση είναι όλη η ζωή των προγόνων μας ,τα ήθη και τα έθιμά μας.                                                                                                                                                                           • Αν θα έπρεπε να γράψετε μια κριτική για το έργο αυτό, τι θα γράφατε για να ενθαρρύνετε ή να αποθαρρύνετε τον κόσμο να το διαβάσει;
.Αν έπρεπε να γράψω μία κριτική για το έργο αυτό θα έγραφα πως είναι ένα πολύ καλό έργο και πως μας αναλύει συνοπτικά την καθημερινότητα των προγόνων μας
.Πιστεύω πως αυτή είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να  μάθουμε πως ζούσαν οι πρόγονοί μας από την νεολιθική εποχή κιόλας.                                                                                                                                                                

Δεν υπάρχουν σχόλια: