Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

"Οστρακο στα μαλλια" Κωνσταντίνος Α. (μέρος Α΄)

             
                
1.Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ
Η πρώτη σας εντύπωση άλλαξε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του
  βιβλίου;

 Η τελική μου εντύπωση για το βιβλίο άλλαξε εντελώς. Στην αρχή πίστευα πως θα ήταν ένα συνηθισμένο βιβλίο αλλά στη συνέχεια κατάλαβα ότι ήταν ένα ιδιαίτερο και πολύ ενδιαφέρον βιβλίο με μία καταπληκτική πλοκή που πολύ λίγοι θα μπορούσαν να σκεφτούν.

2 | Η ΠΛΟΚΗ
Παίζει ρόλο ο χρόνος στην πλοκή του έργου; Τα γεγονότα παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά;

 Κατά τη γνώμη μου ο χρόνος παίζει μεγάλο ρόλο στη πλοκή γιατί μας βοηθάει στο να κατανοήσουμε καλύτερα την ιστορία. Το συγκεκριμένο βιβλίο παρουσιάζει τα γεγονότα σε χρονολογική σειρά διότι πρώτα βλέπουμε μία ιστορία στη Νεολιθική εποχή, ύστερα παρακολουθούμε την ιστορία μίας βοσκοπούλας στην εποχή του μέγα Αλέξανδρου, μετά βλέπουμε μία ιστορία που διαδραματίζεται τον 19ο αιώνα και στο τέλος βλέπουμε μία σύγχρονη ιστορία η οποία διαδραματίζεται το 2005.

 • Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που προκαλούν αγωνία και προσμονή κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης; Σε ποιο σημείο βρίσκεται, γίνεται, η κορύφωση της ιστορίας; (η πιο έντονη στιγμή, το σημείο με το μεγαλύτερο συναισθηματικό ενδιαφέρον)

 Ένα από τα πολλά σημεία τα οποία προκαλούν αγωνία στον αναγνώστη είναι όταν ο Σίμος, ο γιος του μουχτάρη απήγαγε την Χρυσαυγή. Σε αυτό το σημείο με διαπέρασε ένα περίεργο ανάμικτο συναίσθημα που με έκανε και ένιωθα σαν να έπαιρνα μέρος στην ιστορία.

 • Οι συγκρούσεις λύνονται στο τέλος; Το τέλος του βιβλίου ήταν απροσδόκητο, αναπάντεχο; Μείνατε ευχαριστημένοι απ’ το τέλος του; Μπορείτε να δώσετε ένα εναλλακτικό τέλος;

 Σε κάθε ιστορία του βιβλίου υπάρχουν πολλές συγκρούσεις ανάμεσα στους ήρωες κυρίως διότι κάποιοι από αυτούς προκαλούσαν τον θυμό των άλλων με τις πράξεις τους.

 • Υπάρχουν συγκρούσεις στην ιστορία; Μέσα στην ψυχή και στο μυαλό των χαρακτήρων ή μεταξύ των χαρακτήρων ή ακόμα των χαρακτήρων με τον κόσμο συνολικά

Όλες οι συγκρούσεις στο τέλος λύνονται. Το τέλος του βιβλίου πιστεύω πως ήταν το ιδανικότερο τέλος που θα μπορούσε κανείς να δώσει διότι στο τέλος όλες οι παρεξηγήσεις λύνονται και τα ζευγάρια ζουν μαζί και αγαπημένοι με τους πιο στενούς τους συγγενείς.


3 | ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ
Ποια είναι τα βασικά γνωρίσματα των χαρακτήρων της ιστορίας; Ο συγγραφέας θέλει να μας κάνει να τους συμπαθήσουμε ή να τους δούμε με κριτικό μάτι;

 Σίγουρα τα βασικά γνωρίσματα των πρωταγωνιστών δεν μπορούν να είναι ίδια διότι ζουν σε διαφορετική εποχή και έτσι πρέπει να διαφέρουν. Ο συγγραφέας προσπαθεί να μας κάνει να τους συμπαθήσουμε και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι μας τους παρουσιάζει πολύ καλούς και αγαθούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: