Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Τα Χέγια ( Ζ. Σαρρή) Εντυπώσεις της Τατιάνας Δ



Τα Χέγια(Τατιάνα Δ. Τάξη Α’)
1ΙΗ ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ
·        Ποιά ήταν η αρχική σαςεντύπωση για το σκοπό του βιβλίου;Άλλαξε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσής του;

Όταν  ξεκίνησα να διαβάζω αυτό το βιβλίο πίστευα ότι είχε αρκετό ενδιαφέρον κάτι που  δεν άλλαξε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσής του.
2ΙΗ ΠΛΟΚΗ
·        Τα γεγονότα παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά;

Το βιβλίο χωρίζεται σε 4 ενότητες.Στην πρώτη ενότητα η πρωταγωνίστρια  σκέφτεται κάποια γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν αλλά ξαναγυρίζει πάντα στο παρόν.Στην δεύτερη ενότητα υπάρχει ένα απόσπασμα λίγων σελίδων από ημερολόγιο.Στις άλλες δύο ενότητες βρισκόμαστε στο παρόν.

·        Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που προκαλούν αγωνία και προσμονή κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης; Σε ποιο σημείο βρίσκεται, γίνεται, η κορύφωση της ιστορίας; (η πιο έντονη στιγμή, το σημείο με το μεγαλύτερο συναισθηματικό ενδιαφέρον)

Κατά την άποψή μου αγωνία προκαλεί το γεγονός αν η μητέρα της Μάτας  ζει ή αν όντως εχει πεθάνει.Αρκετό άγχος προκαλείται στην δεύτερη ενότητα όπου μας περιγράφει γεγονότα που γίνονται την εποχή του πολυτεχνείου(την εποχή που έζησε) και τέλος η προσμονή για την ώρα που η Μάτα θα μάθει την αλήθεια που της κρύβουν.

·        Το τέλος του βιβλίου ήταν απροσδόκητο, αναπάντεχο; Μείνατε ευχαριστημένοι απ’ το τέλος του; Μπορείτε να δώσετε ένα εναλλακτικό τέλος;

Το τέλος του βιβλίου δεν ήταν αναπάντεχο.Αντιθέτως το τέλος του ήταν  εντελώς αναμενόμενο.Δεν θέλω να δώσω ένα εναλλακτικό τέλος γιατί πιστέυω ότι το βιβλίο είχε το κατάλληλο τέλος.

3Ι ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ
·        Ο πρωταγωνιστής είναι ένας ή περισσότεροι;
Η κύρια πρωταγωνίστρια είναι η Μάτα.Ακολουθούν ο πατέρας της Βλάσης και η θεία της Καλλιόπη.Μετά οι φίλοι της,η Νόρα,ο Γιάννης, οι συμμαθητές της κλπ.
·        Ποια είναι τα βασικά γνωρίσματα των χαρακτήρων της ιστορίας; Ο συγγραφέας θέλει να μας κάνει να τους συμπαθήσουμε ή να τους δούμε με κριτικό μάτι;

Η συγγραφέας θέλει να συμπαθήσουμε  κάποιους  από τους χαρακτήρες της ιστορίας και άλλους να τους δούμε με κριτικό μάτι όπως η θεία
      4 Ι ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
·        Πού διαδραματίζεται η ιστορία; (Τόπος, χρόνος, ιστορική περίοδος...)

Στην πρώτη ενότητα τα γεγονότα διαδραματίζονται στην Λαμία και για ένα μικρό χρονικό διάστημα στο Δαδί όπου πάνε για ένα έθιμο(Χέγια).Στην δεύτερη ενότητα βρισκόμαστε στην Αθήνα,το 1968 μέχρι και 1973.Στις άλλες δύο ενότητες βρισκόμαστε και πάλλι στην Λαμία.
        5 ΙΟ ΤΡΟΠΟΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ
·        Η συγγραφέας αφηγείται στο πρώτο ή στο τρίτο πρόσωπο ;
Η συγγραφέας αφηγείται στο τρίτο πρόσωπο.
          ΤΟ ΣΤΥΛ ΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
·        Πώς θα περιγράφατε την επιλογή των λέξεων και της γλώσσας γενικά, που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στην αφήγησή του;

Θα μπορούσα να πω ότι οι λέξεις ήταν αρκετά εύκολες ώστε ο καθένας να μπορεί να τις διαβάσει και να τις κατανοήσει.Υπηρχαν όμως και κάποιες που ήταν λίγο δυσνόητες να τις καταλάβεις.
         7 Ι Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΨΗ
·        Τι μάθατε απ’ αυτό το βιβλίο που θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στη ζωή σας; Σας μετέδωσε κάποια μηνύματα;

Έμαθα την ανάγκη της αλήθειας μέσα σε μια κοινωνία , για τα προβλήματα της εφηβείας.Το μήνυμα που πήρα από αυτό το βιβλίο είναι ότι δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε τις προσπάθειες μας.

·        Αν θα έπρεπε να γράψετε μια κριτική για το έργο αυτό, τι θα γράφατε για να ενθαρρύνετε ή να αποθαρρύνετε τον κόσμο να το διαβάσει;

Θα ενθάρρυνα κι άλλα άτομα να διαβάσουν αυτό το βιβλίο λέγοντας ότι είναι ένα  πολύ καλό βιβλίο.Μας διηγείται τη ζωή μιας έφηβης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.Επίσης θα μπορούσα να πω ότι αυτό το βιβλίο είναι λίγο στενάχωρο αλλά θα το πρότεινα για διάβασμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: