Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Μια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα ( Κώστας Μ. Τάξη Γ)



ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑΜΕ…
1)   Τι σημαίνει ο τίτλος του β΄κεφαλαίου «Κοιμηθήκαμε σκλάβοι και ξυπνήσαμε ελεύθεροι»;

Ο τίτλος του κεφαλαίου Κοιμηθήκαμε σκλάβοι ξυπνήσαμε ελεύθεροι σημαίνει πως το πολιτικό καθεστώς άλλαξε πολύ γρήγορα. Δηλαδή απ' την μια στιγμή στην άλλη από εκεί που οι Έλληνες είμασταν υποδουλωμένοι στους Γερμανούς μέσα σε μια νύχτα άλλαξαν τα πάντα και οι Έλληνες είμασταν πλέον ελεύθεροι.

2)   Πώς κρίνετε τη συμπεριφορά της Αυγούστας;
Κατά την γνώμη μου η συμπεριφορά της Αυγούστας δηλαδή της γυναίκας που φιλοξένησε την οικογένεια της Ρεβέκκας ήταν πολύ σωστή γιατί αν και με τους κατακτητές μας, τους Γερμανούς είχαν την ίδια εθνικότητα δεν αρκέστηκε ώστε να καταδώσει την οικογένεια της Ρεβέκκας σ' αυτούς και τελικά οι οικογένεια αυτή δεν είχε κάποιο πρόβλημα.

3)   Γιατί η Ρεβέκκα αποφεύγει να θυμάται το παρελθόν;
Όπως σε όλους τους πολέμους έτσι και σ' αυτόν του 1940 στην Ελλάδα είχε κάποιες συνέπειες τραγικές προς τους υπόδουλους Έλληνες .Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Ρεβέκκα, ένα παιδί της εποχής εκείνης λησμονούσε τον καιρό που όλοι ήταν ελεύθεροι και δεν είχαν περιορισμούς σε αρκετά πράγματα π.χ. συγκεκριμένες ώρες κυκλοφορίας στους δρόμους κ.α. Ένιωθε δηλαδή σαν φυλακισμένη στο ίδιο της το σπίτι.


4)   Γιατί, κατά τη γνώμη σας, η Ρεβέκκα, όταν πλησίασε τη στέρνα με το νερό και αισθάνθηκε τον πειρασμό να βουτήξει, τρόμαξε και το έβαλε στα πόδια; Τι σκέφτηκε;

Πιστεύω πως η Ρεβέκκα δεν ήθελε να βουτήξει μέσα στη στέρνα με το νερό γιατί μάλλον φοβήθηκε που θα έβλεπε το πρόσωπό της στο νερό επειδή θα ήταν ταλαιπωρημένο από τις κακουχίες του πολέμου. Δηλαδή φοβόταν να αντικρίσει κατάματα την αλήθεια που στην συγκεκριμένη στιγμή είναι οι αλλαγές που έγιναν στη ζωή της λόγω του πολέμου.

5)  Πιστεύετε ότι είναι εύκολο για μια έφηβη να ζήσει ολομόναχη για ένα τόσο   μεγάλο χρονικό διάστημα;
Κατά την άποψή μου ο άνθρωπος απ' την φύση του είναι κοινωνικό ον οπότε δεν μπορεί να ζήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα μόνος του, πόσο μάλλον μία έφηβη που σίγουρα θα είχε κάποιες απορίες σχετικά με την ηλικίας της.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Πατέρας: άνθρωπος που αγαπούσε την οικογένεια και την πατρίδα και προσέφερε πολλά.
Μητέρα: Στοργική μητέρα και αγαπούσε την Ελλάδα.
Παππούς Χριστόφορος: Βοηθούσε με ότι μπορούσε την οικογένεια της κόρης του.
Παππούς Οβαδίας: Βοηθούσε όπως μπορούσε την οικογένεια του γιου του.
Γιαγιά Σαρίνα:υπομονετική και δεν εκδήλωνε εύκολα τα συναισθήματά της.
κ. Εμμανουήλ:προδότης της χώρας του,νοιαζόταν μόνο για το συμφέρον του. Στο τέλος όμως άλλαξε νοοτροπία.
Αυγούστα: καλή Γερμανίδα που δεν βοηθούσε τους συμπολίτες της Γερμανούς στην εξολόθρευση των Εβραίων αλλά παρόλ' αυτά βοηθούσε τους Εβραίους.
Αντρίκος: στενός φίλος της Ρεβέκκας στο μέλλον και σύντροφός.
Κωνσταντίνος:ερωτευμένος με την Ρεβέκκα αλλά δεν της το έλεγε.
κ.Μάγγος: πρόθυμος να βοηθήσει όπου μπορεί.

ME AΦΟΡΜΗ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ
ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΑΜΕ…

1) Η Ρεβέκκα είναι παιδί ενός Εβραίου και μιας χριστιανής.
Η ίδια ομολογεί πως κάποιες φορές νιώθει λιγάκι ξεκρέμαστη.
Tι γνώμη έχετε για τους μεικτούς γάμους;
Πιστεύω πως οι μεικτοί γάμοι δεν είναι κακοί,γιατί αν υπάρχει αγάπη λύνονται όλα τα προβλήματα. Απλ;ώς σε τέτοιες περιπτώσεις μεικτών γάμων στο θέμα της θρησκείας όπως και στο βιβλίο μας οι γονείς πρέπει να κάνουν το παιδί να αγαπήσει και τις δύο θρησκείες για να μην του δημιουργήσουν πρόβλημα όπως η Ρεβέκκα που έλεγε πως νοιώθει κάπως ξεκρέμαστη.

2) Με τους βομβαρδισμούς η οικογένεια της Ρεβέκκας καταφεύγει σε ένα χωριό όπου η ζωή της φαίνεται αρχικά δύσκολη.
Συζητήστε και συγκρίνετε τον διαφορετικό τρόπο ζωής και νοοτροπίας των ανθρώπων της πόλης και του χωριού.
Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα; Ποια;

Η διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην πόλη και το χωριό είναι πως οι κάτοικοι της πόλης δεν είναι τόσο δεμένοι με την φύση όσο οι άνθρωποι που μένουν σε χωριό. Στην πόλη δηλαδή δεν θα συναντήσεις τόσο πράσινο όσο στο χωριό. Στο χωριό οι κάτοικοι είναι δεμένοι μεταξύ τους και μοιράζονται σχεδόν τα πάντα ενώ στις πόλεις αρκετές φορές δεν γνωρίζονται μεταξύ τους οι γείτονες

3) Η Αύρα ήταν η καλύτερη φίλη της Ρεβέκκας. Κι όμως, κάποια στιγμή της ζήτησε να πάψουν να βλέπονται. Γιατί;
Συζητήστε το θέμα της φιλίας. Τι σημαίνει για τον έφηβο αληθινός φίλος;
Κατά τη διάρκεια του πολέμου δυστυχώς υπάρχουν και πολλές και οδυνηρές παράπλευρες απώλειες. Στην προκειμένη περίπτωση λόγω του Ελληνικο-γερμανικού πολέμου του 1940 δύο φίλες η Ρεβέκκα και η Αύρα αναγκάστηκαν να χωρίσουν. Ο λόγος ήταν πως οι Γερμανοί είχαν μεγάλο μίσος προς του Εβραίους. Η Ρεβέκκα λοιπόν ήταν Εβραία αλλά η Αύρα όχι έτσι λοιπόν η Αύρα έπρεπε να σταματήσει τη φιλία της με τη Ρεβέκκα γιατί υπήρχε φόβος για τη ζωή της. Κατά τη γνώμη μου φίλος είναι κάποιος που μπορείς να συζητάς τα προβλήματά σου επίσης να σε συνδέει επίσης μαζί του μια φιλική αγάπη που να μπορείς μέχρι και τη ζωή σου να δώσεις γι' αυτό το άτομο.

4) Τη Ρεβέκκα και τον Αντρίκο τους συνδέει ένα αμοιβαίο βαθύ αίσθημα που οι ίδιοι πιστεύουν ότι είναι έρωτας.
Τι ρόλο παίζει σήμερα ο έρωτας στη ζωή των νέων;
Σήμερα πιστεύω πως νέοι έχουμε παρεξηγήσει τον έρωτα γιατί το κάθε θετικό συναίσθημα που έχει το ένα φύλο με το ένα άλλο το ονομάζουμε αμέσως έρωτα. Για μένα έρωτας σημαίνει ένα φύλο να θέλει ένα άλλο και να είναι έτοιμο για να κάνει τα πάντα για να το αποκτήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: