Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Ο δρόμος για τον Παράδεισο είναι μακρύς (Θάλεια Μ. Τάξη Α)



1)      Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ

·        Ποια ήταν η αρχική σας εντύπωση για το σκοπό του βιβλίου; Άλλαξε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσής του;
Η αρχική μου εντύπωση  για το βιβλίο ήταν ότι πρόκειται  για  ένα ενδιαφέρον βιβλίο, το οποίο θα διαβάζεται ευχάριστα. Η εντύπωση μου αυτή δεν άλλαξε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσής του.
2)      Η ΠΛΟΚΗ

·        Τα γεγονότα παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά ;
Τα γεγονότα  παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά αλλά υπάρχουν και κάποιες αναδρομές στο παρελθόν.
·        Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που προκαλούν αγωνία και προσμονή κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης; Σε ποιο σημείο βρίσκεται ,γίνεται, η κορύφωση της ιστορίας; (η πιο έντονη στιγμή, το σημείο με το μεγαλύτερο συναισθηματικό ενδιαφέρον)
Το σημείο που προκαλεί αγωνία είναι εκείνο κατά το οποίο η Βερόνικα μαθαίνει ότι η Ελένη της έλεγε ψέματα και αγωνιούμε να μάθουμε  αν θα χαλάσει η φιλία τους ή αν θα τη συγχωρήσει και  θα παραμείνουν φίλες. Η πιο έντονη στιγμή είναι όταν η Βερόνικα θυμίζει στην Ελένη ότι η ίδια είχε πει κάποτε ότι ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς και τη διαβεβαιώνει ότι δε θα τον κάνει μόνη της, αλλά θα είναι πάντα δίπλα της.
·        Το τέλος του βιβλίου ήταν απροσδόκητο, αναπάντεχο; Μείνατε ευχαριστημένοι από το τέλος του; Μπορείτε να δώσετε ένα εναλλακτικό τέλος;
Το τέλος του βιβλίου δεν ήταν απροσδόκητο. Έμεινα ευχαριστημένη.
3)      ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

·        Ο πρωταγωνιστής είναι ένας ή περισσότεροι;
Πρωταγωνιστές είναι δύο δεκαπεντάχρονα κορίτσια, η Βερόνικα και η Ελένη.
·        Ποια είναι τα βασικά γνωρίσματα των χαρακτήρων της ιστορίας; Ο συγγραφέας θέλει να μας κάνει να τους συμπαθήσουμε ή να τους δούμε με κριτικό μάτι;
Τα δύο κορίτσια έχουν πολλά κοινά σημεία. Διαφέρουν μόνο ως προς την αιτία για το ρατσισμό που αντιμετωπίζουν, η μία λόγω της καταγωγής  της και η άλλη λόγω της αναπηρίας της. Και οι δύο είναι αξιοπρεπείς και το μόνο που θέλουν είναι η κοινωνία να τις αντιμετωπίζει  ισότιμα. Είναι πληγωμένες και απογοητευμένες από τον τρόπο που τους συμπεριφέρονται οι άλλοι. Είναι επιφυλακτικές ως προς τους άλλους ανθρώπους. Δεν μπορούν να κατανοήσουν την κακία του κόσμου. Όλα αυτά τις κάνουν να έρθουν πιο κοντά η μία στην άλλη. Ο συγγραφέας θέλει να μας κάνει να συμπαθήσουμε τα δύο κορίτσια.
4)      ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

·        Που διαδραματίζεται η ιστορία; (Τόπος, χρόνος, ιστορική περίοδος…)
Η ιστορία εξελίσσεται μέσα από τις επιστολές που ανταλλάσσουν  τα δύο κορίτσια. Η Βερόνικα είναι από την Αλβανία και ζει στα Τρίκαλα και η Ελένη είναι από την Αθήνα.
5)      Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

·        Ο συγγραφέας αφηγείται στο πρώτο ή στο τρίτο πρόσωπο;
Ο συγγραφέας αφηγείται στο πρώτο πρόσωπο.
6)      ΤΟ ΣΤΥΛ ΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

·        Πώς θα περιγράφατε την επιλογή των λέξεων και της γλώσσας γενικά, που χρησιμοποιεί  ο συγγραφέας στην αφήγησή του;
Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας είναι απλή και κατανοητή όπως αυτή που χρησιμοποιείται στην καθημερινή ομιλία, για να γίνει η αφήγηση περισσότερο φιλική και άμεση.
7)      Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΨΗ

·        Τι μάθατε απ’ αυτό το βιβλίο που  θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στη ζωή σας; Σας μετέδωσε κάποια μηνύματα;
Το βιβλίο μου μετέδωσε κάποια μηνύματα σχετικά με το ρατσισμό. Έμαθα ότι πρέπει να δεχόμαστε όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, το χρώμα κ’ τη θρησκεία τους. Επίσης δεν πρέπει να έχουμε προκαταλήψεις  εις βάρος των ατόμων με κινητικά προβλήματα, να μη τους λυπόμαστε αλλά να τους αντιμετωπίζουμε το ίδιο με τους υπόλοιπους. Επίσης έμαθα ότι η φιλία είναι πολύ σημαντική και ότι με τη δύναμη της αγάπης και της φιλίας μπορείς να πετύχεις πολλά.
·        Αν θα έπρεπε να γράψετε μια κριτική για το έργο αυτό, τι θα γράφατε για να ενθαρρύνετε ή να αποθαρρύνετε τον κόσμο να το διαβάσει;
Το βιβλίο <<Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς>> είναι ένα πολύ ωραίο αλλά και ενδιαφέρον βιβλίο. Μας μιλάει για τα προβλήματα και τις ανησυχίες δύο διαφορετικών κοριτσιών. Το βιβλίο μας διδάσκει και μας εξηγεί πολλά πράγματα για το ρατσισμό. Αξίζει να το διαβάσουν όχι μόνο όλα τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: