Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Όστρακο στα μαλλιά ( Γιώργος Π)


Η πρώτη σας εντύπωση άλλαξε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου;
Η ανάγνωση του βιβλίου «Όστρακο στα μαλλιά» στην αρχή με δυσκόλεψε αρκετά. Ο λόγος είναι ότι τα 2 πρώτα  κεφάλαια ήταν αρκετά λεπτομερή, με αποτέλεσμα να μου προκαλέσουν κούραση. Επίσης η αναδρομή στην προϊστορία επειδή δεν είναι γνωστή στους σύγχρονους μαθητές, κουράζει. Αντίθετα η αναδρομή στο κοντινό παρελθόν και στο παρόν (Ρουμλούκι 1900-Ημαθία 2005) επειδή μας είναι γνωστά, δεν μας κουράζει τόσο.

Παίζει ρόλο ο χρόνος στην πλοκή του έργου; Τα γεγονότα παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά;
Στη πλοκή του έργου παίζει ρόλο ο χρόνος καθώς τα γεγονότα του βιβλίου παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά. Κάθε κεφάλαιο αναφέρεται σε μια διαφορετική εποχή από την προϊστορία μέχρι σήμερα.

 Ποια είναι εκείνα
τα στοιχεία που προκαλούν αγωνία και προσμονή κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης; Σε ποιο σημείο βρίσκεται, γίνεται, η κορύφωση της ιστορίας; (η πιο έντονη στιγμή, το σημείο με το μεγαλύτερο συναισθηματικό ενδιαφέρον).
Κατά τη γνώμη μου η κορύφωση της ιστορίας βρίσκεται στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου, όταν δηλαδή το σπίτι της γιαγιάς Χρυσαυγής με όλα τα κειμήλια από την ζωή της κινδυνεύει να χαθεί.

Υπάρχουν συγκρούσεις στην ιστορία; Μέσα στην ψυχή και στο μυαλό των χαρακτήρων ή μεταξύ των χαρακτήρων ή ακόμα των χαρακτήρων με τον κόσμο συνολικά.
Στο κείμενο υπάρχουν αρκετές συγκρούσεις, στο μυαλό του πρωταγωνιστή.

Οι συγκρούσεις λύνονται στο τέλος; Το τέλος του βιβλίου ήταν απροσδόκητο, αναπάντεχο; Μείνατε ευχαριστημένοι απ’ το τέλος του; Μπορείτε να δώσετε ένα εναλλακτικό τέλος;
Στο τέλος κάθε κεφαλαίου οι συγκρούσεις και τα διάφορα προβλήματα λύνονται αίσια και μερικές φορές με έναν αναπάντεχο τρόπο. Το τέλος δεν με ικανοποίησε απόλυτα. Αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι διαφορετικό.

Ποια είναι τα βασικά γνωρίσματα των χαρακτήρων της ιστορίας; Ο συγγραφέας θέλει να μας κάνει να τους συμπαθήσουμε ή να τους δούμε με κριτικό μάτι;            
Ο συγγραφέας θέλει να μας κάνει να δούμε με κριτικό μάτι τους χαρακτήρες της ιστορίας καθώς παρακολουθούμε τις εσωτερικές τους συγκρούσεις και πρέπει κι εμείς να πάρουμε θέση. Τα βασικά χαρακτηριστικά των χαρακτήρων είναι διαφορετικά. Η Φίλλινα είναι μια ταπεινή κοπέλα. Η Βεριννώ, αν και ήταν μικρή βοσκοπούλα, είναι ιδιαίτερα τολμηρή. Η Χρυσαυγή, η οποία ήταν κόρη ενός φτωχού ψαρά, είναι πιστή Χριστιανή, προσεύχεται, εξομολογείται, βοηθά πρόθυμα την μητέρα της και είναι υπάκουη.  Τέλος η Αυγή, που είναι και η πιο πλούσια από τις άλλες, παλεύει ανάμεσα στην παράδοση και στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Πού διαδραματίζεται η ιστορία; (Τόπος, χρόνος, ιστορική περίοδος...)
Η ιστορία διαδραματίζεται στην περιοχή της Ημαθίας αλλά σε τέσσερις διαφορετικές περιόδους: νεολιθική, ελληνιστική, μακεδονικού αγώνα και σύγχρονη.

 Πώς θα περιγράφατε την επιλογή των λέξεων και της γλώσσας γενικά, που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στην αφήγησή του;
Η γλώσσα είναι κατανοητή, απλή και συγχρόνως πλούσια.

Ο τίτλος του βιβλίου εμπεριέχει στοιχεία για το θέμα του;
Αρχικά μόνο από τον τίτλο δεν καταλαβαίνει κανείς για ποιο πράγμα μιλά το βιβλίο. Από κάποιο σημείο και μετά μόνο αντιλαμβάνεται ότι το όστρακο στα μαλλιά είναι το κατσούλι.

Τι μάθατε απ’ αυτό το βιβλίο που θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στη ζωή σας; Σας μετέδωσε κάποια μηνύματα;
Το μήνυμα που μου έδωσε αυτό το βιβλίο είναι ότι η παράδοση είναι κάτι που δεν σταματάει ποτέ, που αξίζει το σεβασμό μας και οφείλουμε να την συνεχίζουμε.

Αν θα έπρεπε να γράψετε μια κριτική για το έργο αυτό, τι θα γράφατε για να ενθαρρύνετε ή να αποθαρρύνετε τον κόσμο να το διαβάσει;

Είναι ένα βιβλίο που μας δίνει πληροφορίες για τη ζωή στην περιοχή μας σε διάφορες εποχές. Το βρίσκω ενδιαφέρον. Μπορεί να αλλάξει τη σχέση του αναγνώστη με την παράδοση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: