Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

"Μια μπαλάντα για την Ρεβέκα" (Σοφία Σ, τάξη Γ΄)

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΑΜΕ...

1)Τι γνώμη έχετε για τους μεικτούς γάμους;

Οι μεικτοί γάμοι είναι πολύ συχνό γεγονός στις σύγχρονες κοινωνίες.Οι περισσότερες χώρες είναι πολυπολιτισμικές καθώς πολλά άτομα μεταναστεύουν σε διαφορετικούς τόπους με ανθρώπους άλλης θρησκείας. Εκεί κάνουν πολλές γνωριμίες, αναπτύσσουν μεταξύ τους σχέσεις και πολλοί αποφασίζουν να ενώσουν τις ζωές τους.Είναι πολύ φυσιολογικό να γίνονται μεικτοί γάμοι και καθόλου κακό η ανήθικο.Το πάντρεμα δυο ανθρώπων με διαφορετικές θρησκείες δείχνει ότι οι σύγχρονη κοινωνία δεν κρίνει τους ανθρώπους σύμφωνα με το τι πιστεύουν αλλά με την προσωπικότητα τους.Άμα αργότερα το ζευγάρι θέλει να αποκτήσει παιδιά,δεν υπάρχει κανένα προβλημα. Μπορεί το παιδί να ασπαστεί και τις δύο θρησκείες ή να περιμένουν οι γονείς να μεγαλώσει και να αποφασίσει αυτό την θρησκεία της αρεσκείας του.

2)Συζητήστε και συγκρίνετε τον διαφορετικό τρόπο ζωής και νοοτροπίας των ανθρώπων της πόλης και του χωριού.
Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα; Ποια;
 
   Η ζωή στο ύπαιθρο έχει τα θετικά της και τα αρνητικά της.Η νοοτροπία των ανθρώπων είναι πολύ διαφορετικοί από αυτών τις πόλης.Οι άνθρωποι που ζουν στα χωριά είναι πιο κοντά μεταξύ τους.Γνωρίζουν όλοι ο ένας των άλλων και αναπτύσσουν φιλικές σχέσεις μεταξύ τους.Είναι σαν μία οικογένεια.Επίσης, είναι πολύ αυθόρμητοι χαρακτήρες.Δεν φοβούνται να εκφραστούν, δεν σκέφτονται τι θα πει <<ο κόσμος>>. Οι συνθήκες ζωής, τους κάνουν πιο σκληροτράχηλους και μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν εύκολα δύσκολες καταστάσεις.
   Μερικές φορές όμως είναι δύσκολο να ζεις σε ένα χωριό.Είναι μια κλειστή κοινωνία που δεν δέχεται και πολύ συχνά επισκέπτες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να τους φαίνεται παράξενο άμα συναντήσουν έναν άνθρωπο από άλλη χώρα, με άλλο θρήσκευμα ή άλλες προτιμήσεις και να μην τον θεωρεί φυσιολογικό ή ίσο, πράγμα που δεν είναι και πολύ σωστό για τις σύγχρονες κοινωνίες.Ακόμα, ένα επαρχιακό χωριό δεν δίνει πολλές ευκαιρίες για δουλειά, σε νέα άτομα που προσδοκούν να βρουν ένα επάγγελμα που να τους εξασφαλίζει υψηλό εισόδημα.Έτσι πρέπει να μετακινήσουν σε μία πόλη για εύρεση εργασίας.

3) Η Αύρα ήταν η καλύτερη φίλη της Ρεβέκκα.Κι όμως, κάποια στιγμή της ζήτησε να πάψουν να βλέπονται.Γιατί;
 
Η Αύρα ήταν Χριστιανή.Ο μπαμπάς της πίστευε ότι πρέπει να φυλάγονται και γι'αυτό είπε στην Αύρα να διακόψει την φιλία της με την Ρεβέκκα.
Συζητήστε το θέμα της φιλίας.Τι σημαίνει για το έφηβο αληθινός φίλος;
Η εφηβεία είναι η περίοδος στην οποία τα άτομα διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους.Οι φίλοι είναι ο κύριος παράγοντας που τους επηρεάζει.Η φιλία γίνεται πιο περίπλοκη σε αυτή την ηλικία.Οι φίλοι είναι τα σημαντικότερα πρόσωπα στην ζωή ενός έφηβου.Καθώς πιστεύουν ότι κανείς στην οικογένεια τους δεν τους καταλαβαίνει, ψάχνουν ένα άτομο που θα είναι στην ίδια περίπου ηλικία και περνάει την ίδια φάση με αυτούς.Πλέον εμπιστεύονται τα πάντα ο ένας τον άλλον και θέλουν να μοιράζονται κάθε εμπειρία.Για τον έφηβο ο φίλος είναι η οικογένεια που επιλέγει.

4)Τι ρόλο παίζει ο έρωτας στην ζωή των νέων;
 
Όταν ένα άτομο μεγαλώνει, δεν του φτάνει η αγάπη των φίλων του και της οικογένειάς του.Τότε είναι που αρχίζει να νιώθει διαφορετικά για κάποιο άτομο του αντίθετου φίλου.Οι νέοι θέλουν να αποκτήσουν μια σχέση, γιατί έχουν περιέργεια για κάτι που μέχρι στιγμής τους ήταν άγνωστος.Συνήθως, το να ξέρουν ότι κάποιος τους αγαπάει τους ανεβάζει την αυτοπεποίθηση και τους κάνει να νιώθουν ότι η ζωή τους είναι τέλεια.

 ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑΜΕ...

1Τι σημαίνει ο τίτλος του β' κεφαλαίου <<Κοιμηθήκαμε σκλάβοι και ξυπνήσαμε ελεύθεροι>>;
 
Την πρώτη μέρα του πολέμου, ο πατέρας της Ρεβέκκα είπε <<Κοιμηθήκαμε σκλάβοι και ξυπνήσαμε ελεύθεροι>>. Με αυτήν την φράση εννοούσε ότι από την μία μέρα στην άλλη όλα άλλαξαν στην ζωή τους.Ίσως με αυτό θέλει να πει ότι επειδή πριν τον πόλεμο η Έλλαδα είχε δικτατορία και πλέον με τον πόλεμο δεν είχε σημασία το πολίτευμα της Έλλαδας και δεν θα τηρούνταν πλέον οι νόμοι που υπήρχαν τότε.

2)Πώς κρίνετε την συμπεριφορά της Αυγούστας;
 
Η Αυγούστα, παρ' όλο που ήταν γερμανικής καταγωγής δεν δίστασε να φιλοξενήσει την Ρεβέκκα και την οικογένεια της στο σπίτι της και στην συνέχεια να τους σώσει ξεγελώντας τους συμπατριώτες της.Αυτή η συμπεριφορά δείχνει ότι δεν είχαν όλοι οι Γερμανοί τα ίδια πιστεύω και ότι οι Εβραίοι ήταν αποδεχτοί από πολλούς Χριστιανούς.Επίσης, η συμπεριφορά της Αυγούστας έπρεπε να γίνει παράδειγμα για όλους όσους είναι υπέρ του ρατσισμού.

3)Γιατί η Ρεβέκκα αποφεύγει να θυμάται το παρελθόν;
 
Η Ρεβέκκα όταν κρυβόταν μόνη της στην σοφίτα θυμόταν διάφορα γεγονότα από το παρελθόν της,όταν δεν χρειαζόταν να κρυφτεί. Όμως ήθελε να σταματήσει να θυμάται.Ο λόγος ήταν, επειδή αυτές οι αναμνήσεις της, την έκαναν να καταλάβει σε πόσο απελπιστική  κατάσταση βρίσκεται τώρα καθώς δεν έχει καθόλου συντροφιά και ελευθερία όπως είχε παλιά.

4)Γιατί κατά την γνώμη σας, η Ρεβέκκα, όταν πλησίασε τη στέρνα με το νερό και αισθάνθηκε τον πειρασμό να βουτήξει. τρόμαξε και το έβαλε στα πόδια; Τι σκέφτηκε;
Η Ρεβέκκα φοβήθηκε να βουτήξει.Ο λόγος είναι ότι φοβόταν να μείνει έξω πολύ ώρα γιατί μπορεί να την έπιαναν.Αλλά πιο πολύ,γιατί δεν ήθελε να την παρασύρει ο ενθουσιασμός και να αρχίσει να έχει ελπίδες ότι θα μπορέσει να διασκεδάσει ξανά.

5)Πιστεύετε ότι είναι εύκολο για μια έφηβη να ζήσει ολομόναχη για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα;
 
Τα άτομα που βρίσκονται στην εφηβεία, θέλουν να περνάνε την μέρα τους κάνοντας διασκεδαστικά πράγματα.Είναι γεμάτα ζωή και έχουν ανάγκη από κάποιον να είναι πάντα μαζί τους και να περνάνε το χρόνο τους δραστήρια.Οπότε, για την Ρεβέκκα ήταν δυσκόλο το να μένει τόσο καιρό μόνη της.

Σκιαγραφήστε με λίγα λόγια τα κύρια πρόσωπα του μυθιστορήματος.
 
Πατέρας:Ο πατέρας της Ρεβέκκα δημοκράτης,πατριώτης πολέμησε με θάρρος για την πατρίδα. Επίσης με αποφασιστικότητα κατάφερε να προστατεύσει την οικογένειά του.
Μητέρα:Η μητέρα της Ρεβέκκα ήταν ευαίσθητη λόγω της καλλιτεχνικής της φύσης.Επίσης συμπεριφέρονταν με τρυφερότητα στα παιδιά της παρ' όλο τις καταστάσεις και θυσιάστηκε ώστε να είναι υγιή.
Παππούς Χριστόφορος: Ο Χριστιανός παππούς της Ρεβέκκα ήταν υπεύθυνος και προστάτευσε την οικογένειά του καταφέρνοντας να τους φυγαδεύσει
Παππούς Οβαδίας: Ο Εβραίος παππούς της Ρεβέκκα ήταν εργατικός χωρατατζής και έδειξε θάρρος για να είναι κοντά στην οικογένεια του.
Γιαγιά Σαρίνα: Η γιαγιά της Ρεβέκκα με την εξυπνάδα της έβρισκε πάντα λύσεις στα προβλήματα της οικογένεια της.
κ.Εμμανουήλ:Οι πράξεις του ανιψιού του παππού Χριστόφορου ήταν προδοσία προς όλο το ελληνικό έθνος.Στο τέλος όμως συνειδητοποίησε το λάθος του και προσπάθησε να σώσει την οικογένεια της Ρεβέκκα.
Αυγούστα:Η Αυγούστα έδειξε ανθρωπιά και αλληλεγγύη προστατεύοντας την Εβραϊκή οικογένεια από τους συμπατριώτες της Γερμανούς, που με την καπατσοσύνη της ξεγέλασε.
Αντρίκος: ο Αντρίκος πολύ ώριμος και έξυπνος για την ηλικία του, προστάτευε πάντα την Ρεβέκκα και αργότερα αποφάσισε να πολέμησει για την πατρίδα του με θάρρος
Κωνσταντίνος:ο Κωνσταντίνος ήταν ευαίσθητος καλλιτέχνης, που κρατούσε ευχάριστη συντροφιά στην Ρεβέκκα.Με τον τρυφερό του χαρακτήρα, κατάφερνε να την γαληνέυει και να την κάνει να περνάει όμορφα.
κ.Μάγγος: Ο κ. Μάγγος με θάρρος και κίνδυνο για την ασφάλειά του αποφάσισε να βοηθήσει την Ρεβέκκα.Επίσης της φερόταν με τρυφερότητα και της κρατούσε συντροφιά στην κρυψώνα της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: