Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Ο δρόμος για τον Παράδεισο είναι μακρύς (Ευμορφία Τ.. Τάξη Α)



         1 Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ

·         Ποια ήταν η αρχική σας εντύπωση για το σκοπό του βιβλίου; Άλλαξε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του;

Πίστευα πως είναι ένα ευχάριστο και ενδιαφέρον βιβλίο με ένα νόημα που προσπαθεί να μας περάσει! Η εντύπωσή μου δεν άλλαξε!

2 Η ΠΛΟΚΗ

·         Τα γεγονότα παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά;

Τα γεγονότα παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά μόνο που υπάρχουν και κάποιες αναδρομές στο παρελθόν!

·         Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που προκαλούν αγωνία και προσμονή κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης; Σε ποιο σημείο βρίσκεται, γίνεται, η κορύφωση της ιστορίας; (η πιο έντονη στιγμή, το σημείο με το μεγαλύτερο συναισθηματικό ενδιαφέρον)

Το πιο αγωνιώδες σημείο είναι όταν η Βερόνικα μαθαίνει ότι η Ελένη την κορόιδευε και της έλεγε ψέματα. Εκεί περιμένουμε με αγωνία να μάθουμε αν θα κρατήσει η φιλία τους η αν δεν την συχωρήσει η Βερόνικα!

·         Το τέλος του βιβλίου δεν ήταν απροσδόκητο, αναπάντεχο; Μείνατε ευχαριστημένοι απ’ το τέλος του; Μπορείτε να δώσετε ένα εναλλακτικό τέλος;

Το τέλος μου άρεσε γιατί τα κορίτσια ξανά έγιναν φίλες. Βέβαια θα ήθελα να συναντιόντουσαν κιόλας και να γνωριζόντουσαν και από κοντά.

3 ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

·         Ο πρωταγωνιστής είναι ένας ή περισσότεροι;

Πρωταγωνιστές είναι οι δύο κοπέλες η Βερόνικα και η Ελένη.
·         Ποια είναι τα βασικά γνωρίσματα των χαρακτήρων της ιστορίας; Ο συγγραφέας θέλει να μας κάνει να τους συμπαθήσουμε ή να τους δούμε με κριτικό μάτι;

Τα κορίτσια έχουν πολλά κοινά σημεία. Το μεγαλύτερο και το πιο σημαντικό είναι ότι και τις δύο τις αντιμετωπίζουν ρατσιστικά μόνο που διαφέρουν στο λόγω. Ο συγγραφέας προσπαθεί να μας κάνει να της συμπαθήσουμε.

4 ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

·         Πού διαδραματίζεται η ιστορία; (Τόπος, χρόνος, ιστορική περίοδος…)

Η Βερόνικα είναι από την Αλβανία αλλά ζει στα Τρίκαλα και η Ελένη είναι από την Αθήνα.

5 Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

·         Ο συγγραφέας αφηγείται στο πρώτο ή στο τρίτο πρόσωπο;

Αφηγείται στο πρώτο πρόσωπο.

6 ΤΟ ΣΤΥΛ ΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

·         Πώς θα περιγράφατε την επιλογή των λέξεων και της γλώσσας γενικά, που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στην αφήγησή του;

Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας είναι απλή δημοτική και είναι όπως αυτή που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή ομιλία μας.

7 Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΨΗ

·         Τι μάθατε απ’ αυτό το βιβλίο που θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στην ζωή σας; Σας μετέδωσε κάποια μηνύματα;

Μου μετέδωσε πολλά μηνύματα για τον ρατσισμό. Έμαθα πως πρέπει να δέχομαι τους φίλους μου αλλά και όλους τους άλλους ανθρώπους γύρω μου έτσι όπως είναι. Να τους αγαπάω το ίδιο με όλους και να μην προσπαθώ να τους αλλάξω. Αν υπάρχει αγάπη όλα είναι δυνατά.

·         Αν θα έπρεπε να γράψετε μια κριτική για το έργο αυτό, τι θα γράφατε για να ενθαρρύνετε ή να αποθαρρύνετε τον κόσμο να το διαβάσει;

Αυτό το βιβλίο περνάει πολλά μηνύματα για τον ρατσισμό και ειδικά τα παιδία σαν εμάς θα πρέπει να ξέρουμε πώς να συμπεριφερόμαστε σε τέτοια περιστατικά. Εγώ το ευχαριστήθηκα πολύ και επίσης έμαθα πολλά πράγματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: