Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Mια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα (Κωνσταντίνα Σ. Γ΄τάξη)



ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΑΜΕ…

1)   Η Ρεβέκκα είναι παιδί ενός Εβραίου και μίας χριστιανής.
Η ίδια ομολογεί πως κάποιες φορές νιώθει λιγάκι ξεκρέμαστη.
Τι γνώμη έχετε για τους μεικτούς γάμους;

Οι μεικτοί γάμοι δυσκολεύουν την συμβίωση μιας οικογένειας αλλά σίγουρα οι δυσκολίες που προκύπτουν μπορούν να ξεπεραστούν. Σε περίπτωση που οι δύο γονείς δεν έχουν την ίδια θρησκεία τα παιδιά τους θα δυσκολευτούν  να μεγαλώσουν στην οικογένεια διατηρώντας την ίδια γνώμη απέναντι στις θρησκείες, γιατί θα δέχονται επιρροές από δύο διαφορετικά θρησκεύματα. Το γεγονός αυτό δεν θα συνέβαινε εάν οι δύο γονείς πριν αποκτήσουν παιδί, ξεκαθάριζαν ότι δεν θα έπρεπε να προκαλέσουν στο παιδί τους αμφιβολίες σχετικά με τη θρησκεία του.

2)   Με τους βομβαρδισμούς  η οικογένεια της Ρεβέκκας καταφεύγει σε ένα χωριό
όπου η ζωή της φαίνεται αρχικά δύσκολη.
Συζητήστε και συγκρίνετε τον διαφορετικό τρόπο ζωής και νοοτροπίας των ανθρώπων της πόλης και του χωριού.
Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα; Ποια;
Η ζωή στην πόλη διαφέρει αρκετά από τη ζωή στο χωριό. Υπάρχουν πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα για την καθεμία από τις δύο περιπτώσεις.
Συγκεκριμένα, η ζωή στα χωριά χαρακτηρίζεται από ηρεμία, ησυχία και γαλήνη. Οι εκόνες που βλέπει κανείς σε τέτοιους τόπους είναι γεμάτες από πράσινο και άλλες ομορφιές της φύσης, με αποτέλεσμα να επιδρούν θετικά στη ψυχολογία των ατόμων.Αντίθετα, στις πόλεις επικρατεί φασαρία, κίνηση και ηχορύπανση.Οι άνθρωποι εκεί δεν απολαμβάνουν τη φύση, αλλά αντίθετα την καταστρέφουν για να κατασκευάσουν κτήρια.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πόλεις να είναι γεμάτες με ψηλά κτήρια και πολυκατοικίες και οι άνθρωποι να είναι αποκομένοι από τον παράδεισο της φύσης.
Παρόλα αυτά, οι πόλεις παρέχουν αρκετές υπηρεσίες στους ανθρώπους , που τα χωριά δε μπορούν να προσφέρουν. Για παράδειγμα, στις πόλεις μπορεί κανείς να βρεί νοσοκομεία, μεγάλα καταστήματα και χώρους διασκέδασης που σπάνια συναντώνται σε χωριά.Ακόμα, οι μεταφορές στις πόλεις είναι πιο εύκολες και ξεκούραστες. Ωστόσο, στα χωριά οι μεταφορές δεν είναι εύκολες και οι κάτοικοι δε μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα αγαθά που χρειάζονται. Είναι απαραίτητη πολλές φορές η μεταφορά των κατοίκων του χωριού σε κάποια πόλη που βρίσκεται σε μικρή απόσταση, έτσι ώστε οι άνθρωποι να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους.

3)   Η Αύρα ήταν η καλύτερη φίλη της Ρεβέκκας. Κι όμως, κάποια στιγμή της ζήτησε να πάψουν να βλέπονται. Γιατί;
Συζητήστε το θέμα της φιλίας. Τι σημαίνει για τον έφηβο αληθινός φίλος;
Η φιλία είναι σημαντικό αγαθό στην ζωή του ανθρώπου. Το να έχει κανείς φίλους, τον κάνει να μη νιώθει μόνος του, να νιώθει το αίσθημα της αδελφικότητας και να δέχεται αγάπη από τους γύρω του. Επίσης οι φίλοι είναι αυτοί που μας βοηθούν πολλές φορές να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, σε δύσκολες περιόδους της ζωής μας.
Στην ηλικία της εφηβείας, η φιλία είναι απαραίτητη για τη ζωή του ατόμου. Το γεγονός αυτό συμβαίνει γιατί η φιλία διδάσκει στον έφηβο την αξία της κοινωνικότητας και έτσι προωθεί την κοινωνικοποίηση του ατόμου. Επίσης, οι έφηβοι μπορούν να μοιράζονται με τους φίλους τους, τους φόβους τους, τα προβλήματα αλλά και τις ανησυχίες που έχουν. Μ’ αυτό τον τρόπο θα αλληλοϋποστηρίζονται μεταξύ τους και θα νιώθουν ότι δεν είναι μόνοι τους.
Για κάθε έφηβο, ο αληθινός φίλος είναι αυτός που όταν βρίσκεται μαζί του διασκεδάζει και που στις δύσκολες στιγμές αυτός είναι πάντα εκεί για να τον βοηθήσει. Οι σωστοί φίλοι δεν μας κρίνουν για αυτό που είμαστε, αλλά αντίθετα μας δέχονται έτσι όπως είμαστε και μας αγαπούν για αυτό. Τέλος όταν κάνουμε λάθη οι σωστοί φίλοι μας διορθώνουν με τέτοιο τρόπο όμως, έτσι ώστε να καταλάβουμε το λάθος μας και να μην το επαναλάβουμε.
Η δυσκολία όμως που αντιμετωπίζουν όλοι οι έφηβοι είναι η απόκτηση του σωστού φίλου. Πολλές φορές, όταν ο έφηβος διαλέγει να κάνει παρέα με άτομα που δεν ταιριάζει μαζί τους ή με άτομα που δεν είναι έντιμα  και σωστά, τότε επηρεάζεται αρνητικά, αποκτά λάθος συμπεριφορές και πολλές φορές προσπαθεί να αλλάξει αυτό που είναι για να μπορέσει να ενταχθεί στην παρέα που θέλει. Έτσι οι  έφηβοι οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις παρέες τους, έτσι ώστε να έχουν ευχάριστες εμπειρίες από τη φιλία τους με τους συνομήλικούς τους.

4)             Την Ρεβέκκα και τον Αντρίκο τους συνδέει ένα αμοιβαίο βαθύ αίσθημα που οι δύο πιστεύουν ότι είναι έρωτας.
Τι ρόλο παίζει σήμερα ο έρωτας στη ζωή των νέων;
Ο έρωτας είναι ένα συναίσθημα που ιδιαίτερα οι νέοι το βιώνουν εντονότερα. Οι νέοι σήμερα πέρα από τους φίλους τους , χρειάζονται έναν άνθρωπο που να μπορούν να μοιραστούν τρυφερές στιγμές και λόγια αληθινής αγάπης .Όταν ακόμα οι νέοι ερωτεύονται με κάποιο πρόσωπο, η ζωή τους αλλάζει. Πιθανόν να αλλάζουν τα ενδιαφέροντά τους, οι συνήθειές τους, ακόμα και η συμπεριφορά τους. Τέλος ο έρωτας τους βοηθά να απελευθερωθούν και να νιώσουν ότι το αγαπημένο τους πρόσωπο τους συμπληρώνει και τους γεμίζει ψυχικά.


ΚΑΤΑΝΝΟΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑΜΕ…

1)        Τι σημαίνει ο  τίτλος του β΄ κεφαλαίου « Κοιμηθήκαμε σκλάβοι και ξυπνήσαμε ελεύθεροι»;
Στο δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου οι κάτοικοι των Τρικάλων ενώ βρίσκονταν σε κατοχή από τους Ιταλούς, και καταπιέζονταν από αυτούς, αποφάσισαν να επαναστατήσουν για να αποκτήσουν την ελευθερία τους, Έτσι ο αγώνας για αυτούς σήμαινε ελευθερία, ενώ η κατοχή σήμαινε σκλαβιά.

2)      Πως κρίνετε την συμπεριφορά της Αυγούστας;
Η Αυγούστα παρότι ήταν Γερμανίδα, πρόσφερε απλόχερα τη βοήθειά της στην οικογένεια της Ρεβέκκας. Η κίνηση της Αυγούστας φαίνεται να είναι φιλική, γενναιόδωρη και πολύ σωστή.

3)      Γιατί η Ρεβέκκα αποφεύγει να θυμάται το παρελθόν;
Η Ρεβέκκα αποφεύγει πολλές φορές να αναπολεί μνήμες της από το παρελθόν, γιατί αυτές είναι πολύ οδυνηρές και την κάνουν να θυμάται πολλά άσχημα πράγματα που της συνέβαιναν. Γι’ αυτήν, ήταν καλό να μην θυμάται τις δυσκολίες που πέρασε, αφού θα έπρεπε να φανεί δυναμική σε αυτά που ζούσε.

4)      Γιατί κατά την γνώμη σας, η Ρεβέκκα, όταν πλησίασε την στέρνα με το νερό και αισθάνθηκε τον πειρασμό να βουτήξει, τρόμαξε και το έβαλε στα πόδια; Τι σκέφτηκε;
Η Ρεβέκκα όταν έφτασε σε μία στέρνα με νερό θέλησε να βουτήξει, αλλά κάτι την εμπόδισε. Πιθανόν η Ρεβέκκα φοβήθηκε μήπως οι εχθροί τους, είχαν στήσει κάποια παγίδα σε όποιον θα έπινε νερό. Φοβήθηκε δηλαδή μήπως το νερό ήταν δηλητηριασμένο και έτσι έτρεξε μακριά για να μην μπει στον πειρασμό να βουτήξει. Ο φόβος της Ρεβέκκας πιθανόν να προέκυψε, γιατί η ίδια συνήθισε να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις, να φοβάται να αφήσει τον εαυτό της ελεύθερο και να προέκυψε αφού κατά τη διάρκεια του πολέμου ο κίνδυνος παραμονεύει παντού.

5)      Πιστεύετε ότι είναι εύκολο για μία έφηβη να ζήσει ολομόναχη για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα;
Το να ζει μία έφηβη ολομόναχη για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πολύ δύσκολο. Οι έφηβες κοπέλες, όπως και όλοι οι έφηβοι, δεν είναι αρκετά ώριμες έτσι ώστε να ζήσουν ολομόναχες.
Οι έφηβοι δεν  έχουν την ικανότητα να προστατεύουν καλά τον εαυτό τους σε δύσκολες καταστάσεις, και δεν έχουν την ικανότητα να ικανοποιούν όλες τις ανάγκες τους, χωρίς την βοήθεια των γονιών τους. Επιπλέον στην εφηβεία τα άτομα χρειάζονται συνεχώς τις συμβουλές φίλων ή γονέων, αλλά και την συμπαράσταση αυτών στις δύσκολες στιγμές. Όταν μία έφηβη, ζει ολομόναχη για αρκετό καιρό , θα νιώθει μοναξιά , επειδή δε θα μπορεί να μοιραστεί τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις ανησυχίες της  με άλλους ανθρώπους.                              


ΤΑ ΠΡΩΣΩΠΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ   
Σκιαγραφήστε με λίγα λόγια τα πρόσωπα του μυθιστορήματος.
Πατέρας: εργατικός, πατριωτικός, αποφασιστικός, καπάτσος    
Μητέρα: γενναία, αποφασιστική, τρυφερή, καπάτσα, θαρραλέα, αγαπητή, στοργική
Παππούς Χριστόφορος:
Παππούς Οβίδας:
Γιαγιά Σαρίνα:
κ. Εμμανουήλ: προδότης
Αυγούστα: φιλική, γενναία, τίμια, τρυφερή
Αντρίκος: αποφασιστικός, πατριώτης, θαρραλέος, εργατικός, γενναίος
Κωνσταντίνος: τρυφερός, αγαπά τη μουσική
κ. Μάγγος: τρυφερός, ευγενικός, δείχνει αλληλεγγύη
ΛΕΞΕΙΣ – ΚΛΕΙΔΙΑ
Εργατικότητα, αποφασιστικότητα, προδοσία, αλληλεγγύη, τρυφερότητα, καιροσκοπισμός, καπατσοσύνη, θάρρος, πατριωτισμός 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια: