Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Μ. Κλιάφα: Μια μπαλάντα για την Ρεββέκα (Αντωνία Π)




·    Αρχικά, διαβάζοντας το οπισθόφυλλο του βιβλίου, είχα την εντύπωση ότι ήταν ένα βιβλίο που περιγράφει, στην περίοδο του πολέμου, την ζωή μιας κοπέλας της Ρεββέκας .Επίσης είχα την εντύπωση ότι ήταν ένα βιβλίο που περιείχε πολλές περιπέτειες. Διαβάζοντας το κατάλαβα οτι ήταν ένα βιβλίο που περιείχε πολλά ιστορικά γεγονότα, αφού αφηγείται την διάρκεια του πόλεμου και την ζωή των Εβραίων τότε.
·    Τα γεγονότα γενικά παρουσιάζονται με χρονική σειρά αν και μερικές φορές υπάρχουν αναδρομές στο παρελθόν.
·    Κατά την γνώμη μου υπάρχουν δύο στιγμές κορύφωσης στο βιβλίο. Η μία είναι όταν ο ΄΄ακατονόμαστος΄΄ θείος της Ρεββέκας πήρε τηλέφωνο στο σπίτι του παππού Χριστόφορου τα μέσα στα μεσάνυχτα για να ανακοινώσει την σύλληψη της μητέρας και του αδερφού της Ρεββέκας. Και η δεύτερη ειναι όταν στο τέλος του πολέμου ο επιστάτης του μύλου ή αλλιώς ο μαστρο-Γιάννης παίρνει την απόφαση να ανακοινώσει στη Ρεββέκα το τέλος του πολέμου αλλά δεν αποκαλύπτεται στον αναγνώστη η ταυτότητα του από την αρχή και έτσι προκαλείτε αγωνία.
·    Το τέλος του βιβλίου είναι κατά  κάποιον τρόπο απροσδόκητο διότι τελειώνει απότομα και δεν απαντάει σε όλα τα ερωτήματα του αναγνώστη π.χ. δεν μας λέει τι απέγινε η μητέρα, ο πατέρας και ο αδερφός της Ρεββέκας. Θα προτιμούσα να τελείωνε αποκαλύπτοντας κάποια παραπάνω στοιχεία και έχοντας ένα πιο χαρούμενο τέλος!
·    Η κύρια πρωταγωνίστρια του έργου είναι η Ρεββέκα. Επίσης υπάρχουν και άλλα πρόσωπα όπως η μητέρα, ο πατέρας και ο αδερφός της Ρεββέκας όπως και ο παππούς Χριστόφορος, η Γιαγιά Σαρίνα, ο παππούς Οβαδίας και η γιαγιά Αλίκη.
·    Ο συγγραφέας προσπαθεί να μας κάνει να δούμε με κριτικό μάτι τους χαρακτήρες της ιστορίας αφού μας περιγράφει ακριβώς τα προτερήματα, τις ιδιαιτερότητες και τα μειονεκτήματα τους.
·    Η ιστορία διαδραματίζεται κατά την διάρκεια του πολέμου, απο την αρχή μέχρι το τέλος του.
·    Ο αφηγητής είναι δραματοποιημένος-ομοδιηγητικός και συμμετέχει στα γεγονότα. Επίσης μέσα στο κείμενο υπάρχει και εγκιβωτισμένη αφήγηση, δηλαδή υπάρχουν μία ή  περισσότερες μικρές ιστορίες μέσα σε μια μεγαλύτερη με περισσότερα στοιχεία.
·    Το κείμενο έχει στοιχεία προφορικότητας. Ο αφηγητής μιλάει με απλό και καθημερινό λεξιλόγιο.
·    Αυτό το βιβλίο μας δίνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τον ρατσισμό αλλά και τον φασισμό και το πως μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ένα άτομο. Αυτό το βιβλίο μπορεί να επιδράσει θετικά στη ζωή μου επειδή θα μου δημιουργεί στο μυαλό την εξής φράση <<Δεν πρέπει να φερθώ ποτέ με άσχημα σε ανθρώπους, να μην είμαι ρατσίστρια και φασίστρια και να μην έχω προκαταλήψεις>>.
·    Γενικά ήταν ένα πολύ καλό βιβλίο με απλό και κατανοητό λεξιλόγιο που διευκολύνει τον αναγνώστη. Γίνεται εύκολα κατανοητό και έχει σημεία που σου προκαλούν προσμονή για να δεις τι θα γίνει μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: