Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ (Φωτεινή - Τερέζα Φ)



1.     Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ
·       Ήξερα από την αρχή, επιλέγoντας αυτό το βιβλίο, τι περίπου εξιστορεί η Άννα Φρανκ στο ημερολόγιό της. Ήξερα ότι αυτό το βιβλίο μιλάει για της συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας Φρανκ ,στην κρύπτη τους, κατά την διάρκεια του πολέμου. Σταδιακά ανακάλυψα και άλλα πράγματα που δεν περίμενα να δω .Συνειδητοποίησα ότι παρουσίαζε και άλλες καταστάσεις ,αυτές δηλαδή που περιγράφει κάποιος στο ημερολόγιό του ,όπως οι τσακωμοί , οι έρωτες ,οι διάφορες σκέψεις που τον περιτριγυρίζουν κ.α. .Επίσης πρόσεξα ότι η εξιστόρηση τον γεγονότων ξεκάνει ακόμα πριν η οικογένεια Φρανκ μετακομίσει στην κρύπτη , αυτό μας δίνει την ευκαιρία να φανταστούμε και πως  ήταν η ζωή των ελεύθερων Εβραίων πριν αναγκαστούν να κρυφτούν. Όσο αναφορά την ζωή των Εβραίων ,πριν καταλήξουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ,ήταν καλύτερη από όσο φανταζόμουν.
2. Η ΠΛΟΚΗ
·       Τα γεγονότα από την στιγμή που το βιβλίο είναι ημερολόγιο ,είναι φυσικό ότι θα παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά.
·       Το βιβλίο κάνει πολλές κορυφώσεις ,έχει πολλές έντονες στιγμές που σου τραβάν το ενδιαφέρον και θέλεις να συνεχίσεις το διάβασμα. Μερικά σημεία που με έκαναν να αγωνιώ για την συνέχεια, ήταν όταν για παράδειγμα κάποιοι από τους βοηθούς τους ,που φρόντιζαν για τις προμήθειες και για την ενημέρωση των εξελίξεων, αρρώσταιναν με αποτέλεσμα πολλές φορές να μένουν αβοήθητοι. Επίσης αρκετές φορές τύχαινε να ληστεύουν το μαγαζί, στο οποίο είχαν οργανώσει την κρύπτη τους, που θα μπορούσε να ήταν η αιτία που θα τους ανακάλυπταν. Ύπαρξε όμως ένα συγκεκριμένο σημείο που ένιωθα τον φόβο τους ,εκείνη την στιγμή κόντεψαν να τους ανακαλύψουν. Ήταν αργά το βράδυ όταν στο μαγαζί είχαν μπει κλέφτες ,για πολλαπλή φορά, είχαν προβλέψει το γεγονός ότι θα έρθει η αστυνομία και γι’ αυτό κρύφτηκαν σε μια αποθήκη, που ήταν πίσω από μια καμουφλαρισμένη πόρτα. Πραγματικά η αστυνομία ήρθε και βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από τους κρυμμένους Εβραίους .Ευτυχώς όμως αυτό το περιστατικό είχε αίσιο τέλος γιατί τελικά η Γκεστάπο δεν τους βρήκε.
·       Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν έχει ένα τέλος ,σταματά απροσδόκητα .Σταματά λίγες μέρες πριν  την κατάληξη των ηρώων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης . Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου,  υπάρχει ένας επίλογος που  μας περιγράφει το τέλος και την κατάληξη της Άννας Φρανκ και της οικογένειάς της .Το τέλος λοιπόν, ήταν αναπάντεχο , γιατί αργά ή γρήγορα όλοι οι Εβραίοι κατέληγαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ,λίγοι ήταν αυτοί που κατάφεραν να γλιτώσουν. Προσωπικά δεν έμεινα ευχαριστημένη από το τέλος γιατί ήταν αρκετά θλιβερό αλλά δεν θα μπορούσαν να γίνουν και αλλιώς τα πράγματα γιατί αυτά είναι αληθινά γεγονότα. Θα προτιμούσα ένα πιο αίσιο τέλος στο οποίο  οι ήρωες θα κατάφερναν τελικά να είναι ανάμεσα σε αυτούς τους λίγους που γλίτωσαν και να  μην πεθάνουν τελικά μετά από τόσα βασανιστήρια. Βέβαια αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει γιατί σε αυτήν την αληθινή ιστορία δεν μπορεί κάποιος να αλλάξει το τέλος γιατί αυτή είναι η αλήθεια.
3.ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ
·       Η κύρια πρωταγωνίστρια η οποία έγραφε και το ημερολόγιο είναι η Άννα Φρανκ .Υπάρχουν όμως και άλλη συμπρωταγωνιστές που είναι η οικογένεια της ,δηλαδή η αδελφή της Μαργκοτ και οι γονείς  της Ότο και Έντιτ  Φρανκ. Επίσης στην ιστορία  πρωταγωνιστούν και η οικογένεια Βαν Νταν και ένας κοινός φίλος τον δυο οικογενειών ο Ντουσουελ.
·       Η Άννα Φρανκ είναι ένας ήρεμος χαρακτήρας που προτιμά να κρατάει τα συναισθήματα της μέσα της και να τα γράφει στο ημερολόγιο της. Μερικές φορές όμως μη αντέχοντας άλλο την καταπίεση που δεχόταν από όλους ,ξεσπούσε ,αντιμιλώντας στις προσβολές που δεχόταν .Επίσης της αρέσει πολύ το διάβασμα και η λογοτεχνία. Ο πατέρας της ,Ότο Φρανκ ,δεν εμφανίζεται πολύ στα γεγονότα και στους καυγάδες ,είναι ένα ήσυχος χαρακτήρας ,αλλά όποτε χρειαστεί αυστηρός πατέρας. Την μητέρα της την παρουσιάζει σαν ένα που δεν νιώθει για μητέρα της ,που δεν της στάθηκε ποτέ σαν μητέρα, αντίθετα σχεδόν πάντα υποστηρίζει την αδελφή της ,Μαργκότ .                                                    Οσο αναφορά την Μαργκότ, ήταν πιο έξυπνη και πιο όμορφη από την Άννα .Παρ’ όλα αυτά είχαν αρκετά κοινά όπως η αγάπη τους για την λογοτεχνία. Ωστόσο στο τέλος φαίνεται οι δυο αδελφές να συμφιλιώνονται.
Ο Πέτερ Βαν Νταν ,αρχικά παρουσιαζόταν από την Άννα σαν τεμπέλης και αντικοινωνικός .Με τον καιρό όμως τον συμπάθησε και αργότερα τον ερωτεύτηκε  και κατάλαβε πως ήταν ένας φιλικός άνθρωπος ,αρκεί να τον γνώριζες καλά.
Ο κύριος και η κυρία Βαν Νταν ,παρουσιάστηκαν από την Άννα σαν δυο οξύθυμοι άνθρωποι ,που συνεχώς καυγαδίζουν. Ειδικά η κ.Βαν Νταν δεν μαλώνει μόνο με τον σύζυγο της αλλά και με τα υπόλοιπα άτομα.
Κατά την Άννα ο Ντουσουελ ώρες ώρες γινόταν πολύ ενοχλητικός με την συμπεριφορά του. Επίσης είχαν έρθει πολλές φορές σε σύγκρουση, λόγω του δωματίου που μοιράζονταν.

4.ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
·       Τα γεγονότα λαμβάνουν χωρά στην Ολλανδία το διάστημα 1942-1944 κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου
5.Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ
·       Το κείμενο είναι ένα ημερολόγιο. Χαρακτηριστικό των ημερολογίων είναι η κυριαρχία του α΄ προσώπου, ο εξομολογητικός τόνος καθώς και ο ακριβής προσδιορισμός του χρόνου.
·         6.ΤΟ ΣΤΥΛ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
 ·       Η Άννα Φρανκ έχει μια ωριμότητα και μια αναπτυγμένη κριτική παρά το νεαρό της ηλικίας της .Έχει ένα πολύ αναπτυγμένο λεξιλόγιο ,κρίνοντας από το γεγονός ότι πήγαινε σχολειό μόνο μέχρι τα δεκατρία της χρόνια .
7.Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΨΗ
 ·       Καταρχήν μέσα από αυτό το βιβλίο έμαθα για την κακομεταχείριση των Εβραιών κατά την διάρκεια  Β’ παγκοσμίου πολέμου. Του κανόνες τους οποίους έπρεπε να τηρούν και για την κατάληξη τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Επίσης έμαθα να εκτιμώ αυτό που έχω γιατί είδα της συνθήκες κάτω από της οποίες ζούσαν στο παράσπιτο οι δυο Εβραϊκές  οικογένειες. Παρ’ όλο τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν δεν παραπονέθηκαν ποτέ, αντίθετα ευχαριστούσαν τον Θεό που έστω είχαν αυτά τα λίγα γιατί υπήρχαν και άτομα που περνούσαν πολύ χειρότερα από αυτούς κατά την διάρκεια του πολέμου.
·       Σίγουρα θα ενθάρρυνα τον κόσμο να διαβάσει το βιβλίο αυτό, ειδικά τα παιδιά της ηλικίας μου γιατί θα ήταν καλό να δούμε και να συγκρίνουμε την ζωή μιας συνομήλικης μας σε εκείνα τα σκληρά χρόνια του πολέμου .Επίσης θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό το βιβλίο αποτελεί μια ιστορική πηγή και με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαμε να μάθουμε πράγματα για τις συνθήκες εκείνης της εποχής ,και συγκεκριμένα του πολέμου. Εκτός από αυτό ,το βιβλίο αυτό ,είναι ημερολόγιο ,και μάλιστα βασίζεται σε αληθινά γεγονότα .Αυτός ο συνδυασμός είναι αρκετά πρωτότυπος στην παγκόσμια λογοτεχνία .                                Για αυτούς τους λογούς  θα πρότεινα στο κόσμο να διαβάσει αυτό το βιβλίο, το οποίο χαρακτηρίζατε και ως «ύμνος στο ιδεώδες της ελευθερίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: