Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

΄Οστρακο στα μαλλιά: Εντυπώσεις από την Βάγια Π ( μέρος Α΄)

   Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ
  • Η πρώτη σας εντύπωση άλλαξε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του
  βιβλίου;
Ναι! Μπορώ να πώ, πώς η εντύπωση που είχα αρχικά για το βιβλίο, άλλαξε στη συνέχεια. Το βιβλίο, χωρίζεται σε 4 μέρη. Το καθένα από τα 4 μέρη του βιβλίου αναφέρεται και διηγείται μια ξεχωριστή ιστορία, σε διαφορετικές εποχές, με διαφορετικούς ήρωες. Τα δύο πρώτα μέρη του βιβλίου, δεν μπορώ να πώ, πως με εντυπωσίασαν. Είχε πολλά ιστορικά στοιχεία και αυτό ήταν λιγάκι κατά τη διάρκεια ανάγνωσης, κουραστικό. Τα δύο τελευταία σε αντίθεση μου άρεσαν πάρα πολύ. Διαβάζοντάς το, ήταν σαν να το ονειρευόμουν κιόλας ταυτοχρόνως.

 Η ΠΛΟΚΗ
  • Παίζει ρόλο ο χρόνος στην πλοκή του έργου; Τα γεγονότα παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά;
Φυσικά και παίζει ρόλο ο χρόνος, στην πλοκή του έργου. Από ό,τι θυμάμαι, τα γεγονότα του βιβλίου, ήταν σε χρονολογική σειρά και σίγουρα ήταν κάτι που με βοήθησε στο να καταλάβω καλύτερα και με σειρά τα γεγονότα.
Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που προκαλούν αγωνία και προσμονή κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης; Σε ποιο σημείο βρίσκεται, γίνεται, η κορύφωση της ιστορίας; (η πιο έντονη στιγμή, το σημείο με το μεγαλύτερο συναισθηματικό ενδιαφέρον)
Μερικά από τα στοιχεία που μου προκάλεσαν αγωνία και προσμονή καθώς διάβαζα, ήταν για παράδειγμα το σημείο όπου η Χρυσαυγή δεν ήθελε να παντρευτεί εκείνον που της προξένευαν, τον Σίμο, αλλά τον Στέφανο και για χάρη του αρρώστησε κιόλας ή όταν πήγαν να παντρευτούν και ακούστηκαν οι πυροβολισμοί. Επίσης, ένα ακόμα σημείο, είναι στο τέταρτο μέρος του βιβλίου, όπου ο Φοίβος  βάζει φωτιά στην έκθεση παραδοσιακών αντικειμένων της γιαγιάς της Αυγής.Η γιαγιά φαίνεται αρκετά λυπημένη και η εγγονή  της, η Αυγή, νιώθει ενοχές γιατί δεν έκανε το χατίρι της γιαγιάς της να φορέσει την παραδοσιακή στολή της περιοχής την οποία η γιαγιά υποτίθεται ότι την είχε στην έκθεση και κάηκε. Τελικά όμως, η γιαγιά κράτησε την αυθεντική στολή φυλαγμένη και στην έκθεση έβαλε ένα αντίγραφο.
  • Υπάρχουν συγκρούσεις στην ιστορία; Μέσα στην ψυχή και στο μυαλό των χαρακτήρων ή μεταξύ των χαρακτήρων ή ακόμα των χαρακτήρων με τον κόσμο συνολικά.
Υπάρχουν συγκρούσεις στην ιστορία,όπως για παράδειγμα ανάμεσα στον Στέφανο και τον Σίμο,  ανάμεσα στο καθήκον και στην αγάπη εκ των οποίων η Χρυσαυγή πρέπει να διαλέξει ένα από αυτά και να  υποστεί και τις συνέπειες της επιλογής της, ανάμεσα στην Αυγή και τα δύο αγόρια που την πολιορκούν ο καθένας με τον δικό του τρόπο και σε άλλα σημεία, επίσης.
  • Οι συγκρούσεις λύνονται στο τέλος; Το τέλος του βιβλίου ήταν απροσδόκητο, αναπάντεχο; Μείνατε ευχαριστημένοι απ’ το τέλος του; Μπορείτε να δώσετε ένα εναλλακτικό τέλος;
Οι περισσότερες συγκρούσεις που υπάρχουν στο βιβλίο λύνονται στο τέλος. Το τέλος του βιβλίου ήταν πολύ ικανοποιητικό. Περίμενα ένα καλό τέλος μετά από τις περιπέτειες που είχαν οι πρωταγωνιστές μας και όντως μου άρεσε πολύ το τέλος του βιβλίου.  Ίσως θα μπορούσε να υπήρχε και κάτι ακόμα στο τέλος του βιβλίου. Θα μπορούσε για παράδειγμα να κάνει μια αναφορά στο μέλλον και να μας διηγηθεί την εξέλιξη της σχέσης της Αυγής και του Χρήστου. Ή να μας πεί τί απέγινε ο Φοίβος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: