Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΟΣΤΡΑΚΟ ΣΤΑ ΜΑΛΛΙΑ Μπάμπης Μ (Μέρος Α΄)


1. Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ :
    Η πρώτη σας εντύπωση άλλαξε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου;
Ναι άλλαξε.Γιατί στο πρώτο κεφάλαιο ενώ νόμιζα ότι θα ήταν κάποιο βαρετό περιγραφικό βιβλίο,το οποίο θα περιέγραφε τόπους και την τοπική ιστορία τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν ένα ωραίο βιβλίο που αναφερόταν σε νεανικούς έρωτες .Ότι πρέπει για παιδιά της ηλικίας μας.

2.  Η ΠΛΟΚΗ:
 Παίζει ρόλο ο χρόνος στην πλοκή του έργου; Τα γεγονότα παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά;
Ναι . Τα γεγονότα του έργου παρουσιάζονται σε σε χρονολογική σειρά καθώς πρώτα το βιβλίο άρχισε με την ιστορία της Φιλλίνας του κοριτσιού από την Νεολιθική εποχή,αργότερα συνεχίζει με την ιστορία της Βεριννώς της μικρής κοπέλας η οποία ζει στα χρόνια το Φιλίππου Β',στη συνέχεια ο συγγραφέας προχωρά στην συναρπαστική ιστορία της Χρυσαυγής της μικρής έφηβης κοπέλας που γνωρίζει τον έρωτα και από την καλή και από την ανάποδη,και τέλος το μυθιστόρημα τελειώνει με την ιστορία της πεισματάρας Αυγής.Κατά την γνώμη μου ο χρόνος δεν παίζει κάποιον ιδιαίτερο τρόπο εκτός από μία μικρή αναδρομή του Καπεταν Ανδρέα, στην ιστορία της Χρυσαυγής.
 Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που προκαλούν αγωνία και προσμονή κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης; Σε ποιο σημείο βρίσκεται, γίνεται, η κορύφωση της ιστορίας;
(η πιο έντονη στιγμή, το σημείο με το μεγαλύτερο συναισθηματικό ενδιαφέρον)
Στο βιβλίο υπάρχουνε μερικά σημεία τα οποία προκαλούν αγωνία.Κατά την γνώμη μου στην ιστορία της Χρυσαυγής υπάρχουν αρκετά τέτοια σημεία όπως π.χ στο σημείο το οποίο η Χρυσαυγή έχει πυρετό αυτό δεν προκάλεσε  πολύ αγωνία κυρίως περιέργεια για την αιτία.Το σημείο όμως στο οποίο υπήρχε πολλή αγωνία ήταν όταν η Χρυσαυγή πιάστηκε από τους άντρες του Σίμου εκεί ανυπομονούσα να διαβάσω τι θα γίνει θα την δέρνανε ή θα της την χάριζε ο γιος του Μουχτάρη.Το σημείο της κορύφωσης όμως είναι όταν έρχεται ο αγαπημένος της Χρυσαυγής έρχεται και την σώζει.
 Υπάρχουν συγκρούσεις στην ιστορία; Μέσα στην ψυχή και στο μυαλό των χαρακτήρων ή μεταξύ των χαρακτήρων ή ακόμα των χαρακτήρων με τον κόσμο συνολικά.
Ναι σαφώς υπάρχουν συγκρούσεις αν και δεν υπάρχουν πολλές είναι όλες τους εξίσου αξιοσημείωτες.Σύγκρουση είναι και επίσης αυτές του Στέφανου και του γιου του Μουχτάρη, τον Σίμο η οποίες εκτός ότι είναι οι πιο μεγάλες είναι και οι πιο δίκαιες.Επίσης άλλες συγκρούσεις είναι και αυτές της Χρυσαυγής  η οποία σκέφτεται ή να δεσμευτεί μια ολόκληρη ζωή με έναν άνδρα τον οποίο δεν αγαπά και να ζήσει στα πλούτη ή να ακολουθήσει την καρδία της και να παραμείνει φτωχή αλλά με έναν άνθρωπο τον οποίο αγαπά.
 Οι συγκρούσεις λύνονται στο τέλος; Το τέλος του βιβλίου ήταν απροσδόκητο, αναπάντεχο; Μείνατε ευχαριστημένοι απ’ το τέλος του; Μπορείτε να δώσετε ένα εναλλακτικό τέλος;
Στο τέλος λύνονται οι διαφορές όλων. Η  ανατροπή στο τέλος με την φορεσιά ήταν κάτι το αναπάντεχο όμως αυτό καλύφθηκε από το καλό τέλος του βιβλίου. Δεν πιστεύω ότι θα μπορούσε να υπάρχει άλλο τέλος εκτώς από αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: