Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

΄Οστρακο στα μαλλιά: Εντυπώσεις από την Βάγια Π. ( μέρος Β΄)

ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ
Ποια είναι τα βασικά γνωρίσματα των χαρακτήρων της ιστορίας; Ο συγγραφέας θέλει να μας κάνει να τους συμπαθήσουμε ή να τους δούμε με κριτικό μάτι;
Για εμένα, διαβάζοντάς το, κατάλαβα πως τα βασικά γνωρίσματα των διαφορετικών ανθρώπων κάθε μέρους του βιβλίου, ήταν απλά και ξεκάθαρα, τα οποία αντικατόπτριζαν τις συνήθειες, την ζωή γενικά των ανθρώπων που τους έκανε να έχουν αυτά τα συγκεκριμένα γνωρίσματα. Για παράδειγμα, στο Ρουμλούκι οι άνθρωποι παρουσιάζονται πιο αυστηροί, με διαφορετικές αρχές, ήθη και έθιμα. Στην Ημαθία το έτος 2004-2005,τα πράγματα μοιάζουν να είναι πιο απελευθερωμένα και μοντέρνα, επίσης. Ενώ στο πρώτο και δεύτερο, υπάρχει μια πιο έντονη αναφορά στην στρατιωτική πλευρά των ανθρώπων. Εγώ πιστεύω πως ο συγγραφέας θέλει να μας κάνει να τους συμπαθήσουμε και τους μεν με τα καλά τους και τους δε με τα κακά τους. Άλλες εποχές, άλλες νοοτροπίες.

ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
• Πού διαδραματίζεται η ιστορία; (Τόπος, χρόνος,ιστορική περίοδος...)
Πρώτο μέρος: Εδώ τα γεγονότα, διαδραματίζονται στην Νέα Νικομήδεια Ημαθίας, την χρονολογία 5450 π.Χ και αναφέρονται σε ευρήματα που χρονολογούνται στη Νεολιθική Περίοδο.
Δεύτερο μέρος: Η ιστορία διαδραματίζεται στην περιοχή Αιγές, την σημερινή Βεργίνα το 360-359 π.Χ, στην εποχή του Φιλίππου.
Τρίτο μέρος: Το τρίτο μέρος, αναφέρεται στην ζωή των ανθρώπων της περιοχής του Ρουμλουκιού, το έτος 1897-1900,την περίοδο αμέσως μετά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο.
Τέταρτο μέρος: Το τέταρτο και τελευταίο μέρος, στηρίζεται σε λαογραφικά στοιχεία της περιοχής της Ημαθίας την περίοδο 2004-2005,παρουσιάζοντας την καθημερινή ζωή των ανθρώπων της Ημαθίας την σημερινή εποχή.

ΤΟ ΣΤYΛ ΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
• Πώς θα περιγράφατε την επιλογή των λέξεων και της γλώσσας γενικά, που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στην αφήγησή του;
Μου άρεσε πάρα πολύ η επιλογή των λέξεων και γενικά της γλώσσας και μου άρεσε πολύ,που χρησιμοποίησε λέξεις που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι εδώ στην περιοχή του Ρουμλουκιού και δεν είναι γνωστές και αλλού.Είναι ωραίο που διαβάζοντας αυτό το βιβλίο και άλλοι,θα μάθουν και θα δουν την παραδοσιακή ομιλία των ανθρώπων της περιοχής.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
• Ο τίτλος του βιβλίου εμπεριέχει στοιχεία για το θέμα του;
Ναι! Αφού το όστρακο είναι αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στην εξέλιξη γενικά του μυθιστορήματος, αλλά και στη σύνδεση του πρώτου με τον δεύτερο σπόνδυλο.

 Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΨΗ

• Τι μάθατε απ’ αυτό το βιβλίο που θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στη ζωή σας; Σας μετέδωσε κάποια μηνύματα;
Φυσικά και μου μετέδωσε κάποια μηνύματα, αλλά αυτό που μου έμεινε, είναι οτι στην ουσία ο επιμένων πάντα νικά και συγκεκριμένα εδώ, στην αγάπη. Βέβαια είχα την ευκαιρία να δω και να συγκρίνω τον τρόπο ζωής των ανθρώπων τότε και τώρα και να δω τελικά πόσο καλύτερα ζούμε εμείς σε σχέση με εκείνους τους ανθρώπους.
• Το λογοτεχνικό έργο είναι αντιπροσωπευτικό της χώρας και της εποχής του;
Εγώ αν και μένω στην περιοχή του Ρουμλουκιού και το διάβασα, σίγουρα θα το διάβαζα ακόμα και αν δεν καταγόμουν από το Ρουμλούκι. Θέλω να πώ πως δεν έχει σχέση αυτό. Είναι ωραίο, χαλαρωτικό κατά την διάρκεια ανάγνωσης του και ο τίτλος, είναι αρκετά ελκυστικός .Έχει μέσα πληροφορίες που κάποιος δεν θα μπορούσε ίσως εύκολα να συλλέξει και τα παρουσιάζει μέσα από ιστορίες, κάνοντάς το έτσι, με αυτόν τον τρόπο, να μην είναι ένα κουραστικό βιβλίο γεμάτο πληροφορίες και τίποτα άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: