Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της (Α. Ζέη). Εντυπώσεις της Μαρίας Β



                             Άλκη  Ζέη   
        Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της
                            Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ
   α) Ποια ήταν η αρχική σας εντύπωση για το σκοπό του βιβλίου; Άλλαξε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσής του;
  Βλέποντας το εξώφυλλο του βιβλίου και διαβάζοντας τον τίτλο και τις πρώτες σελίδες, κατάλαβα πως σκοπός του είναι να μας δείξει πώς ένα συνομήλικο με μας κορίτσι, προσπαθεί να ξεφύγει από διάφορα εμπόδια – ιστούς στη ζωή της. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσής δεν άλλαζε η αρχική μου εντύπωση, αλλά καταλάβαινα ποια ήταν αυτά που δέσμευαν την Κωνσταντίνα και σχεδόν ένιωθα όπως κι εκείνη.
                                                           
                                             Η ΠΛΟΚΗ
α)Τα γεγονότα παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά;
  Η ηρωίδα , η Κωνσταντίνα, λέει στην αρχή ότι θα κλείσει σε λίγο τα δεκατρία επιστρέφει όμως  στο παρελθόν και διηγείται τα γεγονότα με χρονολογική σειρά ·από τη γέννησή της , τη σχέση της με τους γονείς της , τη γιαγιά της ,τη μετακόμισή της στη Γερμανία , τη ζωή της εκεί , το χωρισμό των γονιών της , την επιστροφή της στην Ελλάδα και ό,τι ακολουθεί στο παρόν.
 
β) Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που προκαλούν αγωνία και προσμονή κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης; Σε ποιο σημείο βρίσκεται η κορύφωση της ιστορίας;(η πιο έντονη στιγμή , το σημείο με το μεγαλύτερο συναισθηματικό ενδιαφέρον)
Δεν μπορούσα να σταματήσω το διάβασμα ,όταν η συγγραφέας προετοίμαζε κάποια γεγονότα , μου έδινε κάποιες πληροφορίες γι αυτά, περιέγραφε καινούρια πρόσωπα, μιλούσε για τα συναισθήματα της Κωνσταντίνας για τους άλλους ήρωες. Πολλά σημεία στο βιβλίο είχαν για μένα συναισθηματικό ενδιαφέρον και μου προκάλεσαν και ανάλογη αντίδραση. Αν μπω στη θέση της ηρωίδας , για κείνη η πιο έντονη στιγμή ήταν ο χωρισμός των γονιών της γιατί από τότε ξεκίνησαν όλα.
γ)Το τέλος του βιβλίου είναι απροσδόκητο, αναπάντεχο; Μείνατε ευχαριστημένοι απ’ το τέλος του; Μπορείτε να δώσετε ένα εναλλακτικό τέλος;
    To τέλος του βιβλίου ήταν όπως το περίμενα και όπως ήθελα να είναι, γι αυτό και μου άρεσε πολύ. Είχε συναισθήματα λύπης, θυμού, οργής, έντασης, αδικίας μα και αυτό που ευχόμουν σε όλη σχεδόν τη διάρκεια του βιβλίου ·να βγει η Κωνσταντίνα από τον ιστό που η ίδια είχε φτιάξει. Ένα εναλλακτικό τέλος που θα μου άρεσε είναι το ευτυχισμένο τέλος. Οι γονείς της Κωνσταντίνας θα έρχονταν από την Γερμανία για χάρη της , θα τη βοηθούσαν να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες και εκείνη αν και  ήταν θυμωμένη μαζί τους θα προσπαθούσε να είναι πια συνεπής σε όλα. Οι υπόλοιποι ήρωες του βιβλίου με έναν μαγικό τρόπο θα της έδειχναν το ενδιαφέρον τους για κείνη και θα ζούσαν μια απλή ήρεμη ζωή.
                                      ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ
α)Ο πρωταγωνιστής είναι ένας ή περισσότεροι;
  Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου ήταν η Κωνσταντίνα, μα υπήρχαν και συμπρωταγωνιστές όπως οι γονείς της ,η γιαγιά και οι φίλες της, οι καθηγητές της στην Γερμανία και στην Ελλάδα,ο Λουμίνης και άλλοι με μικρότερους ρόλους.
β)Ποια τα βασικά γνωρίσματα των χαρακτήρων της ιστορίας; Ο συγγραφέας θέλει να μας κάνει να τους συμπαθήσουμε ή να τους δούμε με κριτικό μάτι;
  Οι περισσότεροι χαρακτήρες της ιστορίας έχουν άμεση σχέση με την Κωνσταντίνα. Είναι παιδιά και μεγάλοι που τους συμπαθείς άλλους λιγότερο, άλλους περισσότερο, άλλους τους θαυμάζεις, άλλους τους λυπάσαι και κάποιους σχεδόν θέλεις να τους ταρακουνήσεις για να αλλάξουν. Διαβάζοντας το βιβλίο ένιωσα για τους γονείς της Κωνσταντίνας αντιπάθεια ,γιατί σχεδόν την παράτησαν αφού κοίταξαν την δική τους ζωή. Για τη γιαγιά της ,ενώ στην αρχή την αντιπάθησα επειδή έτσι την περιέγραφε η Κωνσταντίνα ,ύστερα την είδα διαφορετικά με τη δική της νοοτροπία. Σίγουρα η συγγραφέας θέλει να ταυτιστούμε με την ηρωίδα και να ασκήσουμε κριτική περισσότερο στους άλλους .

                                                          
                                                                     ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
α)Πού διαδραματίζεται η ιστορία;(Τόπος, χρόνος, ιστορική περίοδος…)
  Όλη η ιστορία είναι σύγχρονη και τα γεγονότα της διαδραματίζονται σε διάφορα μέρη της Αθήνας , στη Γερμανία, λιγότερο και ως εκδρομή στο Καρπενήσι.
                             Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ
α) Ο συγγραφέας αφηγείται στο πρώτο ή στο τρίτο πρόσωπο;
    Η συγγραφέας αφηγείται στο πρώτο πρόσωπο. Βάζει την Κωνσταντίνα να μιλά και να  περιγράφει σαν δίκες της εμπειρίες αυτά που έζησε. Μας δίνει το ημερολόγιό της, κάνει διαλόγους ως Κωνσταντίνα και είναι γενικά μιλά στο πρώτο πρόσωπο.
                            ΤΟ ΣΤΥΛ ΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
α)Πώς θα περιγράφατε την επιλογή των λέξεων και της γλώσσας γενικά, που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στην αφήγησή του;
     Η συγγραφέας γράφει  τους διαλόγους και περιγράφει τα γεγονότα με απλές λέξεις που μπορούν εύκολα να τις καταλάβουν τα παιδιά της ηλικίας μου. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί έχει και κωμικά στοιχεία και τόσο άμεσα που είναι σα να μιλώ εγώ με τη γιαγιά μου, εγώ με τους γονείς μου, εγώ με τους φίλους μου. Αυτό το στυλ γραφής είναι πιο άμεσο ,  ζωντανό και κατανοητό.
                            Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΨΗ
α)Τι μάθατε απ’ αυτό το βιβλίο που θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στη ζωή σας; Σας μετέδωσε κάποια μηνύματα;
   Πήρα πληροφορίες για τα ναρκωτικά , για καταστάσεις που μπορούν να συμβούν στον καθένα, πώς να διαχειρίζομαι τα συναισθήματά μου,  πώς να φέρομαι σε δικούς μου και ξένους ανθρώπους σε παρόμοια γεγονότα. Μ’ έκανε να σκεφτώ πώς πρέπει να αντιδρώ όταν μου συμβαίνουν διάφορα.
β)Αν θα έπρεπε να γράψετε μια κριτική για το έργο αυτό , τι θα γράφατε για να ενθαρρύνετε ή να αποθαρρύνετε τον κόσμο να το διαβάσει;
    Το βιβλίο αυτό απευθύνεται κυρίως σε μας, τα παιδιά που ξεκινάμε το Γυμνάσιο ,γιατί θα βρεθούμε σ’ ένα καινούριο περιβάλλον όπως και η Κωνσταντίνα. Είναι τρομερά συγκινητικό, ευαίσθητο γιατί ασχολείται με θέματα που αφορούν όλους μας. Σε πλησιάζει, σε κατανοεί απλά και άμεσα , σε κάνει να αισθάνεσαι ένα με την ηρωίδα. Μου άρεσε τόσο πολύ που ζήτησα να το αγοράσω για να το έχω στη βιβλιοθήκη μου και να σκέφτομαι την Κωνσταντίνα ως φίλη.
                                                                         

Δεν υπάρχουν σχόλια: