Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

«ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ 31328» (Η. Βενέζη). Εντυπώσεις του Θανάση Μ

       ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΒΕΝΕΖΗ
                        «ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ 31328»
 H ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ
·        Ποια ήταν η αρχική σας εντύπωση για το σκοπό του βιβλίου; Άλλαξε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του;
       
Η αρχική μου εντύπωση δεν άλλαξε κατά την διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου διότι εξ΄ αρχής πληροφορήθηκα ότι είναι ένα βιβλίο με ιστορικά γεγονότα που μου αρέσουν.
  Η ΠΛΟΚΗ
·        Τα γεγονότα παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά;
   
Στο βιβλίο δεν μας δίνονται ακριβείς ημερομηνίες και χρονολογίες αλλά με την ανάγνωση καταλαβαινουμε ότι υπάρχει μία σαφή χρονολογική σειρα.

·        Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που προκαλούν αγωνία και προσμονή κατά την διάρκεια της ανάγνωσης; Σε ποιο σημείο βρίσκεται, γίνεται, η κορύφωση της ιστορίας; (η πιο έντονη στιγμή , το σημείο με το μεγαλύτερο συναισθηματικό ενδιαφέρον)

Όλο το βιβλίο εχεί πολύ αγωνία διότι μέσα στο βιβλίο ο συγγραφέας μιλάει για την φρικτή κατάσταση στην οποία ζούσε τότε(αιχμάλωτος,σκλάβος)και όλοι οι αναγνώστες έχουν την αγωνία για την τύχη που θα έχει.Κατά την άποψη μου η κορύφωση της ιστορίας γίνεται σε κάθε κεφάλαιο γιατί μιλάει για φρικτά πράγματα και καταστάσεις που γεμίζουν με αγωνία και προσμονή στον αναγνώστη.Όμως στα τελευταία κεφάλαια υπάρχουν πιο έντονες συναισθηματικές στιγμές.

·        Το τέλος του βιβλίου ήταν απροσδόκητο,αναπάντεχο;Μείνατε ευχαριστημένοι απ΄το τέλος του;Μπορείτε να δώσετε ένα εναλλάκτικο τέλος;
 
      Το τέλος του βιβλίου ήταν αναπάντεχο και απερίγραπτο διότι δεν πίστευα ότι θα γλίτωναν οι σκλάβοι(ο Ηλίας).Έμεινα πολύ ευχαριστημένος από το τέλος του βιβλίου αν και έτσι όπως εξελίσοταν τα πράγματα δεν το περίμενα.Ένα εναλλακτικό τελος θα  ήταν ένα άσχημο τέλος(δηλαδή να μην ζούσαν οι σκλάβοι.Αν και τότε δεν θα μου άρεσε.                                                                                    
OΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ
·        Ο πρωταγωνιστής είναι ένας η περισσότερος;

Ο πρωταγωνιστής είναι ένας ο Ηλίας.Όμως στην ιστορία συναντάμε και άλλους ήρωες.(οικογένοια,σκλάβοι).

·        Ποια είναι τα βασικά γνωρίσματα των χαρακτήρων της ιστορίας; Ο συγγραφέας θέλει να μας κάνει να τους συμπαθήσουμε ή να τους δούμε με κριτικό μάτι;

Οι χαρακτήρες της ιστορίας μας είναι άσχημα γιατί είναι όλοι θύματα του Οθωμανικού ζυγού και της Μικρασιατικής Καταστροφής.Στο βιβλίο συναντούμε ανθρώπους ταλαιπωρημένους,μακριά από τις οικογένειες τους.Ο συγγραφέας θέλει να δούμε τους δούμε με κριτικό μάτι κυρίως τους θύτες(δηλαδή τους Τούρκους).
ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
·        Πού διαδραματίζεται η ιστορία;(Τόπος,χρόνος,ιστορική περίοδος)

Η ιστορία διαδραματίζεται στην Μ.Ασία(Σμύρνη).Σε μία δύσκολη ιστορική περίοδο λόγω της μικρασιατικής καταστροφής το 1922.
Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ
·        Ο συγγραφέας αφηγείται σε πρώτο ή στο τρίτο πρόσωπο;

Ο συγγραφέας αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο και είναι ομοδιηγηματικός.Κατά την άποψη μου το θεωρώ αυτοβιογραφία.
ΤΟ ΣΤΥΛ ΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
·        Πώς θα περιγράφατε την επιλογή των λέξεων και της γλώσσας γενικά,που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στην αφήγηση του;

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί λόγια γλώσσα λόγω της εποχής που γράφτηκε το βιβλίο.Όμως χρησιμοποιούνται και κάποιες Τούρκικες λέξεις λόγω καταλωγής.
Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΨΗ
·        Τι μάθατε απ΄αυτό τοβιβλίο που θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στην ζωή σας; Σας μετέδωσε κάποια μηνύματα;

   Από αυτό το βιβλίο έμαθα πολλά σημαντικά πράγματα και μου πέρασε ένα σημαντικό μήνυμα το μήνυμα ότι το έθνος στο οποίο ζούμε είναι ταλαιπωρημένο   

·        Αν θα έπρεπε να γράψετε μια κριτική για το έργο αυτό, τι θα γράφατε για να ενθαρρύνετε ή να αποθαρρύνετε τον κόσμο να το διαβάσει

Εγώ θα ενθάρρυνα τον κόσμο να διαβάσει αυτό το βιβλίο για ένα λόγο που σχετίζεται με την εξής φράση «όποιος γνωρίζει ιστορία δεν επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος ποτέ».
Θανάσης Μ Γ2.



     

 1 |,  Η ΠΡΩΤΗ ΤΥΠΩΣΗ

• Ποια ήταν η αρχική σας εντύπωση για το σκοπό του βιβλίου; Άλλαξε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του;
Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ

• Ποια ήταν η αρχική σας εντύπωση για το σκοπό του βιβλίου; Άλλαξε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του;


Δεν υπάρχουν σχόλια: