Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Ο δρόμος για τον Παράδεισο είναι μακρύς (Αντιγόνη Γ. Β1 )

|  Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ

 Ποια ήταν η αρχική σας εντύπωση για το σκοπό του βιβλίου; Άλλαξε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του;

Μόλις διάβασα την περίληψη στο πίσω μέρος του βιβλίου, κατάλαβα ότι είναι πολύ ενδιαφέρον  και αμέσως μου προσέλκυσε το ενδιαφέρον να το διαβάσω. Παρόλα αυτά μόλις ξεκίνησα  να το διαβάζω, αρχικά μου φαινόταν βαρετό και νόμιζα ότι αφηγούνταν  μονό ιστορικά γεγονότα της περιόδου του 1940. στην ποριά όμως της ανάγνωσης μου αντιλήφτηκα ότι δεν αφηγούνταν μονό ιστορικά γεγονότα και αιματηρούς πολέμους αλλά και την περιπέτεια που έζησε ένα μικρό κορίτσι, η Ρεβέκκα, κατά τη διάρκεια του πολέμου. Έτσι η αφήγηση άρχισα να γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα και περιπετειώδης, με αποτέλεσμα να θέλω να το διαβάσω με περισσότερη όρεξη. Κάθε κεφάλαιο μέχρι το τέλος του βιβλίου ήταν πιο ωραίο και μου κέντριζε το ενδιαφέρον και την αγωνιά για το τι θα επακολουθήσει και  για το τι θα γίνει στο τέλος.


2 | Η ΠΛΟΚΗ

Τα γεγονότα παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά;


Τα γεγονότα δεν παρουσιάζονται  με χρονολογική σειρά, μιας και κατά την διάρκεια ανάγνωσης του βιβλίου εντοπίζουμε αρκετές αναδρομές.


 Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που προκαλούν αγωνία και προσμονή κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης; Σε ποιο σημείο βρίσκεται, γίνεται
 κορύφωση της ιστορίας; (η πιο έντονη στιγμή, το σημείο με το μεγαλύτερο συναισθηματικό ενδιαφέρον)

Κατά τη διάρκεια ανάγνωσης, το βιβλίο γινόταν όλο  και πιο ενδιαφέρον και ελκυστικό. Κατά τη γνώμη μου, όταν πέρασα τα αρχικά κεφάλαια μετά το βιβλίο γινόταν όλο και πιο ωραίο και προσδοκούσα να φτάσω στο τέλος για να δω τι θα απογίνει τελικά με τη Ρεβέκκα και οι γονείς της. Παρόλα αυτά, ένα από τα σημεία που πιστεύω ότι είναι πολύ ενδιαφέρον και έχει πολύ αγωνιά και μεγάλο συναισθηματικό ενδιαφέρον είναι όταν οι γερμανοί πήραν τους γονείς της Ρεβέκκας και τον αδελφό της μακριά από αυτήν και τους πήραν μαζί τους. Εκείνη την στιγμή πραγματικά μπήκα για τα καλά στο κλίμα της συγκίνησης, συνέπασχα με την ηρωίδα μας και στεναχωρήθηκα πολύ με την μοίρα της! Τώρα πια η Ρεβέκκα δεν είχε κανέναν άλλον έκτος από τον πάππου της ο όποιος της πηγαίνει πού λίγο φαί στο απομονωμένο μέρος το οποίο ζούσε η Ρεβέκκα. Τα πράγματα για όλους τότε ήταν πολύ δύσκολα και ειδικά για την πρωταγωνίστρια μας που έχασε τους γονείς της σε τέτοια ηλικία και έμεινε ολομόναχη!


 Το τέλος του βιβλίου ήταν απροσδόκητο, αναπάντεχο; 
Μείνατε ευχαριστημένοι απ’ το τέλος του;
 Μπορείτε να δώσετε ένα εναλλακτικό τέλος;

Το τέλος του βιβλίου, για να πω την αλήθεια δεν με ικανοποίησε, γιατί η συγγραφέας δεν μας εξηγεί τι ακριβώς έγινε με τους γονείς της Ρεβέκκας αν ζουν ή αν πέθαναν  αν υπάρχει ελπίδα να γυρίσουν ή όχι. Επίσης, δεν μας αναφέρει καθόλου τι απέγινε ο Αντρίκος τον όποιον αγαπούσε τόσο πολύ, άραγε αυτός την σκάφτεται ή την ξέχασε θα επιστέψει να την δει ή όχι. Αυτά είναι κάποια ερωτήματα που δεν μου δόθηκε απάντηση και θα ήθελα να υπήρχε.


3 | ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

 Ο πρωταγωνιστής είναι ένας ή περισσότεροι;

Η πρωταγωνίστρια είναι μια, η Ρεβέκκα. Αυτή παίζει τον κύριο ρολό στην ιστορία μας και αυτή βιώνει την άσχημη και δύσμοιρη περιπέτεια.


 Ποια είναι τα βασικά γνωρίσματα των χαρακτήρων της ιστορίας; Ο συγγραφέας θέλει να μας κάνει να τους συμπαθήσουμε ή να τους δούμε με κριτικό μάτι;

Η ιστορία μας διαδραματίζεται σε μια δύσκολη και εμπόλεμη περίοδο. Όλος ο κόσμος δεν ξέρει πώς να συμπεριφερθεί και τι να κάνει. Δεν γνωρίζουν τι θα απογίνουν αύριο αν θα ζήσουν ή αν θα τους σκοτώσουν οι ναζιστές Ρεβέκκα όπως και ο υπόλοιπος κόσμος φοβούνται για το αύριο εν μπορούν να σκεφτούν τρόπο να ξεφύγουν από  αυτούς τους βάναυσους ανθρώπους και το απαίσιο καθεστώς. Βρίσκονται γενικά σε μια κατάσταση ανησυχίας και φόβου. Η συγγραφέας μας, λοιπόν, θέλει να μας κάνει να τους καταλάβουμε και να συμπάσχουμε μαζί τους, να τους νιώσουμε και όχι να τους δούμε με κριτικό μάτι, διότι εκείνη την περίοδο ο κόσμος είχε την ανάγκη από βοήθεια και αλληλοκατανόηση!

4 | ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

 Πού διαδραματίζεται η ιστορία; (Τόπος, χρόνος, ιστορική περίοδος...)


Η ιστορία μας διαδραματίζεται στα Τρίκαλα κυρίως, το 1940 στην περίοδο δηλαδή του Β’ παγκοσμίου πολέμου.



5 | Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

 Ο συγγραφέας αφηγείται στο πρώτο ή στο τρίτο πρόσωπο ;

Τα γεγονότα υποτίθεται ότι τα αφηγείται η ίδια η πρωταγωνίστρια μας,  Ρεβέκκα οπότε η αφήγηση μας  είναι σε πρώτο πρόσωπο.

6 | ΤΟ ΣΤΙΛ ΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

 Πώς θα περιγράφατε την επιλογή των λέξεων και της γλώσσας γενικά, που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στην αφήγησή του;


Σε γενικές γραμμές, η συγγραφέας χρησιμοποιεί καθημερινές λεξιλόγιο. Ωστόσο, σε μερικά σημεία διακρίνουμε και κάποιες δύσκολα  κατανοητά λέξεις, οι οποίες μάλλον είναι λέξεις που  ομιλούνται στον περίγυρο της και της αναφέρει και η ηρωίδα μας.


7 | Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΨΗ

 Τι μάθατε απ’ αυτό το βιβλίο που θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στη ζωή σας; Σας μετέδωσε κάποια μηνύματα;

Κατά τη διάρκεια ανάγνωσης του βιβλίου, καταλαβαίνουμε και παίρνουμε πολλά μηνύματα και γνώσεις τις οποίες θα μπορούσαμε άνετα να χρησιμοποιήσουμε στην καθημερινή  μας ζωή. Ωστόσο, έμενα μου μείνε κυρίως ένα χαρακτηριστικό μήνυμα για τη ζωή, ότι όπως η  Ρεβέκκα δεν το έβαλε κάτω και πάλεψε για τη ζωή, συνέχισε να ζει και να αγωνίζεται , παρόλο που έμαθε πως τους γονείς της τους άρπαξαν οι ναζιστές και τώρα πια μπορεί και να μην ζουν αυτή προσπάθησε να το ξεπεράσει και δεν υπέκυψε παρόλη την βαθειά θλίψη που την διακατείχε μέσα της. Έτσι και μείς λοιπόν, πρέπει να αγωνιζόμαστε για τη ζωή και να   μην το βάζουμε κάτω στα δύσκολα και στα εμπόδια!!!


 Αν θα έπρεπε να γράψετε μια κριτική για το έργο αυτό, τι θα γράφατε για να ενθαρρύνετε ή να αποθαρρύνετε τον κόσμο να το διαβάσει;

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μια ιστορία ενδιαφέρουσα με αγωνία και προσμονή για το τι θα επακολουθήσει παρακάτω.  Τα γεγονότα είναι τοποθετημένα σε μια δύσκολη ιστορικά περίοδο. Η συγγραφέας μας αφηγείται και ιστορικά γεγονότα αλλά και την μοναδική ιστορία μιας έφηβης κοπέλας της Ρεβέκκας η όποια έχασε τους γονείς της και τον μικρό της αδελφό επειδή τους πήραν οι Γερμανοί. Έτσι η Ρεβέκκα απέμεινε μόνη της ζώντας σε μια απομονωμένη σοφίτα . Με τον τρόπο αυτό βλέπουμε τι περνούσε όλος ο κόσμος εκείνη την περίοδο αλλά και την καθημερινή βιοπάλη ενός μικρού κοριτσιού δίχως κανένα στήριγμα!!





Δεν υπάρχουν σχόλια: