Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Μια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα ( Ηλίας Μ, Γ3)



1) Η Ρεβέκκα είναι παιδί ενός Εβραίου και μιας χριστιανής.
Η ίδια ομολογεί πως κάποιες φορές νιώθει λιγάκι ξεκρέμαστη.
Tι γνώμη έχετε για τους μεικτούς γάμους;

Οι μικτοί γάμοι όταν γίνονται συνειδητοποιημένα δεν δημιουργούν συνήθως προβλήματα στην καθημερινή ζωή της οικογένειας . Όταν υπάρχει σωστή ενημέρωση και αντιμετώπιση από τους γονείς στα παιδιά τότε ακόμη και σε περιπτώσεις εντάσεων τα παιδιά γνωρίζοντας την θέση τους όσον αφορά στην θρησκεία και την θέση τους στην οικογένεια αλλά και στην κοινωνία θα αντιμετωπίσουν σωστά την κατάσταση. Δεν βρίσκω λοιπόν λόγο η θρησκεία να γίνει εμπόδιο σε μία σχέση και κατ επέκταση στην δημιουργία μίας οικογένειας.


2) Με τους βομβαρδισμούς η οικογένεια της Ρεβέκκας καταφεύγει σε ένα χωριό όπου η ζωή της φαίνεται αρχικά δύσκολη.
Συζητήστε και συγκρίνετε τον διαφορετικό τρόπο ζωής και νοοτροπίας των ανθρώπων της πόλης και του χωριού.
Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα; Ποια;

Οι διαφορές στην ζωή σε χωριό και πόλη είναι αρκετές , η πόλη δίνει πολλές δυνατότητες όσων αφορά στις ασχολίες , τον τρόπο εκπαίδευσης των παιδιών αλλά και την κοινωνική ζωή .Από την άλλη η ποιότητα της ζωής σ’ ένα χωριό έχει πλεονεκτήματα όπως καλύτερη επαφή με την φύση , και αμεσότερες επαφές των ανθρώπων.
Η ζωή και η νοοτροπία ανάμεσα σε πόλη και χωριό είναι σαφώς διαφορετική , μιάς και τα ενδιαφέροντα , οι δυνατότητες , οι ασχολίες και ο τύπος των συναναστροφών είναι άλλου τύπου.
Το χάσμα παλιότερα ήταν πολύ μεγάλο , μπορούσες εύκολα σε μια τρίλεπτη συζήτηση να διακρίνεις την καταγωγή του καθένα (αν ο τόπος διαμονής του είναι σε χωριό η πόλη ) , πολλές φορές ακόμη και από την εξωτερική του εμφάνιση.
Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά .Η ζωή στο χωριό τείνει να γίνει πολυτέλεια καθώς προσφέρει ηρεμία αμεσότητα στη σχέση των ανθρώπων και κατά κάποιο τρόπο ανεξαρτητοποίηση -μιας και η δυνατότητα να καλλιεργείς και να έχεις δικά σου τρόφιμα έχει γίνει απαραίτητη -.
Το γεγονός ότι το άγχος -λόγω κυκλοφοριακού – έχει γίνει καθημερινότητα στις πόλεις έχει γυρίσει το ενδιαφέρων των ανθρώπων σε αναζήτηση τρόπου να μεταφερθεί στα χωριά και τελευταία βλέπουμε πολύ κόσμο να επιστρέφει στα πατρικά εδάφη .


3) Η Αύρα ήταν η καλύτερη φίλη της Ρεβέκκας. Κι όμως, κάποια στιγμή της ζήτησε να πάψουν να βλέπονται. Γιατί;
Συζητήστε το θέμα της φιλίας. Τι σημαίνει για τον έφηβο αληθινός φίλος;

Κατά την περίοδο της κατοχής η καταγωγή των εβραίων ήταν ένα είδος “στίγματος” και η συναναστροφή με αυτούς τους ανθρώπους θεωρήθηκε κατά κάποιο τρόπο επικίνδυνη .Η Αύρα ακολουθώντας τις συμβουλές των γονιών της σε μια δύσκολη για την ζωή των ανθρώπων στιγμή αναγκάστηκε να σταματήσει την φιλία της με την Ρεβέκκα βάζοντας προτεραιότητα στην “ασφάλεια “ της οικογενείας της .
Η φιλία κατά την διάρκεια της εφηβείας είναι ίσως το σημαντικότερο δέσιμο που μπορεί να έχει ένα παιδί . Αληθινός φίλος σημαίνει εμπιστεύομαι , μοιράζομαι , χαίρομαι , αγαπώ , εκτιμώ και σέβομαι ......συναισθήματα που σε αυτήν την ηλικία μαθαίνουμε και διεκδικούμε.

4) Τη Ρεβέκκα και τον Αντρίκο τους συνδέει ένα αμοιβαίο βαθύ αίσθημα που οι ίδιοι πιστεύουν ότι είναι έρωτας.
Τι ρόλο παίζει σήμερα ο έρωτας στη ζωή των νέων;

Ο έρωτας στην διάρκεια της εφηβείας είναι και αυτός ένα από τα συναισθήματα που βρίσκονται σε στάδιο πειραματισμού . Όπως ανέφερα και νωρίτερα για το θέμα της φιλίας , έτσι και στον έρωτα διεκδικούμε με αγνά συναισθήματα γιατί απλά όλα είναι πρωτόγνωρα και αληθινά .Μπορεί πολύ εύκολα μια παιδική φιλία να εξελιχθεί σε συναίσθημα έρωτα ,κάτι που συνέβη και στην περίπτωση του Αντρίκου και της Ρεβέκκας .Παρόλα αυτά οι εφηβικοί έρωτες συνήθως χάνονται με το πέρασμα του χρόνου μιας και ο χαρακτήρας συνεχίζει να διαμορφώνεται και τα “θέλω” των εφήβων αλλάζουν συνεχώς. Γεγονός είναι βέβαια ότι η φράση “ο πρώτος μου έρωτας “ όσο επιπόλαια και αν ακούγεται ..δεν ξεχνιέται ποτέ.

ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑΜΕ…


1) Τι σημαίνει ο τίτλος του β΄ κεφαλαίου «Κοιμηθήκαμε σκλάβοι και ξυπνήσαμε ελεύθεροι»;

Το αίσθημα του αγώνα για την ελευθερία είναι αυτό που έκανε τον μπαμπά της Ρεβέκκας να σκεφτεί την παραπάνω φράση .Τα συναισθήματα του πατριωτισμού και της εξέγερσης δώσανε στον κόσμο την αίσθηση της ελευθερίας .


2) Πώς κρίνετε τη συμπεριφορά της Αυγούστας;

Η Αυγούστα έκανε πατρίδα της την Ελλάδα και συμπατριώτες της τους Έλληνες. Ζώντας μια ζωή κοντά τους έμαθε να αγαπάει τους ανθρώπους ανεξαρτήτως της καταγωγής τους και σεβάστηκε την χώρα που την φιλοξένησε όλα αυτά τα χρόνια . Πολλές φορές πατρίδα μας γίνεται το μέρος που ζούμε και όχι το μέρος που γεννηθήκαμε .Η Αυγούστα ενέργησε έξυπνα , χρησιμοποίησε την εθνικότητά της για το καλό των συγχωριανών της και έσωσε πολλές ζωές .

3) Γιατί η Ρεβέκκα αποφεύγει να θυμάται το παρελθόν;

Το παρελθόν για την Ρεβέκκα είναι “πληγή”. Όσα πέρασε ήταν θλιβερά απέφευγε να ανασύρει τις άσχημες μνήμες από το χρονοντούλαπο των αναμνήσεων. Το γεγονός ότι η συγγραφέας στο τέλος του μυθιστορήματος δεν αναφέρει τίποτα για την τύχη των γονιών της μας δίνει να καταλάβουμε ότι πρόκειται για ένα δυναμικό άτομο που κοιτάζει μπροστά .

4) Γιατί, κατά τη γνώμη σας, η Ρεβέκκα, όταν πλησίασε τη στέρνα με το νερό και αισθάνθηκε τον πειρασμό να βουτήξει, τρόμαξε και το έβαλε στα πόδια; Τι σκέφτηκε;

Η Ρεβέκκα έζησε πολύ καιρό μόνη , κλεισμένη σ ένα δωματιάκι με σχεδόν καμία επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο .Το γεγονός ότι βρέθηκε ξαφνικά έξω ήταν έτσι κι αλλιώς γι αυτήν κάτι παράτολμο.Η θέα του νερού και μία ενδεχόμενη βουτιά μέσα σ αύτο ήταν πιθανότατα κάτι που πολύ θα ήθελε όμως ο κίνδυνος που παραμόνευε και ο φόβος που είχε φωλιάσει μέσα της για τα καλά τον τελευταίο καιρό την έκαναν να φύγει τρέχοντας καθώς φοβήθηκε μήπως απελευθερωθεί το παιδί από μέσα της και θέσει σε κίνδυνο την ίδια της την ζωή.


5) Πιστεύετε ότι είναι εύκολο για μια έφηβη να ζήσει ολομόναχη για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα;

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ρεβέκκα κατά την διάρκεια της διαμονής της στην σοφίτα του νερόμυλου είναι πολλές και η ίδια της αναφέρει πολύ συχνά κατά την διήγησή της : “Ζω σαν τους φυλακισμένους σε ισόβια. Το κελί μου τόσο δα . “Η μοναξιά , ο φόβος , η άγνοια των γεγονότων είναι κυρίαρχα συναισθήματα γι αυτ΄γν .Δεν είναι καθόλου εύκολο για μία έφηβη να ζήσει ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα μόνη της παρόλα αυτά η φαντασία που αναπτύσσεται έντονα σ αυτή την ηλικία την βοήθησε να επιβιώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: