Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Μια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα ( Μορφούλα Ξ. , τάξη Γ)



ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΛΕΣΧΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ 2013
1)  Τι σημαίνει ο τίτλος του β΄κεφαλαίου «Κοιμηθήκαμε σκλάβοι και ξυπνήσαμε ελεύθεροι»
Εννοεί ότι η Ρεβέκκα όταν κοιμήθηκε οι Έλληνες ήταν υπό την γερμανική κατοχή και την ώρα που ξύπνησε ήταν ελεύθεροι...

2)  Πώς κρίνετε τη συμπεριφορά της Αυγούστας;
Η συμπεριφορά της Αυγούστας ήταν σωστή γιατί ήταν από την Γερμανία, αλλά επειδή σχεδόν τα περισσότερα χρόνια τα πέρασε στην Ελλάδα ήταν με το μέρος της.

3)  Γιατί η Ρεβέκκα αποφεύγει να θυμάται το παρελθόν;  
Γιατί η Ρεβέκκα στο παρελθόν πέρασε δύσκολες στιγμές με πολύ στεναχώρια και λύπη!


4)  Γιατί, κατά τη γνώμη σας, η Ρεβέκκα, όταν πλησίασε τη στέρνα με το νερό και αισθάνθηκε τον πειρασμό να βουτήξει, τρόμαξε και το έβαλε στα πόδια; Τι σκέφτηκε;

Σκέφτηκε ότι υπήρχε κάποιος Γερμανός στρατιώτης, ο οποίος θα την συλλάμβανε, όπως έγινε και με την μητέρα του αδερφού της.

5)  Πιστεύετε ότι είναι εύκολο για μια έφηβη να ζήσει ολομόναχη για ένα τόσο  μεγάλο χρονικό διάστημα;

Όχι, δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό, γιατί τα παιδιά στην εφηβεία έχουν φοβίες, ανησυχίες και γενικά δεν τους είναι εύκολο!

1) Η Ρεβέκκα είναι παιδί ενός Εβραίου και μιας χριστιανής. Η ίδια ομολογεί πως κάποιες φορές νιώθει λιγάκι ξεκρέμαστη. Tι γνώμη έχετε για τους μεικτούς γάμους;

Γι’αυτό το θέμα η γνώμη μου είναι θετική!! Αν υπάρχει αγάπη/έρωτας μεταξύ των συζύγων
τότε θα μπορούσε να γίνει και ίσως αυτό βοηθάει και μερικούς λαούς


2) Με τους βομβαρδισμούς η οικογένεια της Ρεβέκκας καταφεύγει σε ένα χωριό, όπου η ζωή της φαίνεται αρχικά δύσκολη. Συζητήστε και συγκρίνετε τον διαφορετικό τρόπο ζωής και νοοτροπίας των ανθρώπων της πόλης και του χωριού. Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα; Ποια;
Η ζωή στη πόλη μπορεί να παρέχει σε κάποιον πολλές υπηρεσίες που θα τον διευκολύνουν τη ζωή. Οι άνθρωποι εκεί είναι σκληροί και όχι φιλικοί. Στο χωριό μπορεί κανείς να κάνει αληθινούς δεσμούς και να αναπτύξει φιλίες αλλά ταυτόχρονα θα ζει απομακρυσμένος  από τη νέα αναπτυγμένη κοινωνία.

3) Η Αύρα ήταν η καλύτερη φίλη της Ρεβέκκας. Κι όμως, κάποια στιγμή της ζήτησε να πάψουν να βλέπονται. Γιατί; Συζητήστε το θέμα της φιλίας. Τι σημαίνει για τον έφηβο αληθινός φίλος;

Είναι κάτι πολύ σημαντικό αυτό για έναν έφηβο...
Στην εφηβεία αρχίζουν οι έρωτες.. τα πρώτα προβλήματα… άγχος και αυτά τα έχει ανάγκη να τα πει κάπου εμπιστευτικά ένας έφηβος.


4) 
Τη Ρεβέκκα και τον Αντρίκο τους συνδέει ένα αμοιβαίο βαθύ αίσθημα που οι ίδιοι πιστεύουν ότι είναι έρωτας.
Τι ρόλο παίζει σήμερα ο έρωτας στη ζωή των νέων;

Ο έρωτας στην ζωή των νέων είναι πολύ σημαντικό, γιατί σ’ αυτή την ηλικία τα παιδιά ξεκινάν την ερωτική και συναισθηματική τους ζωή. Επίσης, τους βοηθάει να μάθουν να αντιμετωπίζουν κάποιες δύσκολες καταστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: