Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Μια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα ( Ράνια Δ., τάξη Γ)




ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑΜΕ…
1)   Τι σημαίνει ο τίτλος του β΄κεφαλαίου «Κοιμηθήκαμε σκλάβοι και ξυπνήσαμε ελεύθεροι»;
H συγγραφέας με το τίτλο του β’ κεφαλαίου [κοιμηθήκαμε σκλάβοι και ξυπνήσαμε ελεύθεροι] πιστεύω πως θέλει να μας δείξει πως πριν γίνει ο παγκόσμιος πόλεμος επικρατούσε δικτατορία αλλά μόλις είχε τελειώσει αυτό ξεκίνησε ο β’ παγκόσμιος πόλεμος.

2)   Πώς κρίνετε τη συμπεριφορά της Αυγούστας;

Καθώς η Ρεβέκκα και η οικογένεια της κατέφυγαν πάλι σε ένα χωριό μακριά από την πόλη εκεί τους βοήθησε μια Γερμανίδα γυναίκα η Αυγούστα αυτό ήταν λίγο παράλογο αλλά μπορούμε να το εξηγήσουμε λέγοντας πως η καταγωγή κάποιων Γερμανών ήταν συμβολική και δεν έκαναν όλοι ότι έκαναν οι υπόλοιποι στρατιώτες Γερμανοί και αξιωματικοί  αντιθέτως βοηθούσαν τους Εβραίους σώζοντας τα παιδία τους και κρύβοντας τους .


3)   Γιατί η Ρεβέκκα αποφεύγει να θυμάται το παρελθόν;

Η Ρεβέκκα σε κάποιο σημείο του βιβλίου αναφέρει πως δεν θέλει να θυμάται το παρελθόν γιατί της δημιουργεί τύψης επειδή δεν έπαθε και αυτή αυτά που έπαθαν οι δικοί της όπως επίσης την πληγώνουν οι αναμνήσεις τις από τους έρωτές της .


4)   Γιατί, κατά τη γνώμη σας, η Ρεβέκκα, όταν πλησίασε τη στέρνα με το νερό και αισθάνθηκε τον πειρασμό να βουτήξει, τρόμαξε και το έβαλε στα πόδια; Τι σκέφτηκε;
Η Ρεβέκκα αφού είχαν συλλάβει οι Γερμανοί την μαμά της και τον αδελφό της ο παππούς της για να τη σώσει την έκλεισε μέσα σε ένα δωμάτιο ενός φίλου του μακριά από την πόλη. Από εκεί δεν μπορούσε να  πάει πουθενά και να βγει έξω γιατί της το είχαν απαγορεύσει. Ένα βράδυ όμως τόλμησε  να ανοίξει την πόρτα που την οδηγούσε έξω εκεί πλησίασε μια στέρνα με νερό και αισθάνθηκε τον πειρασμό να βουτήξει, δεν το έκανε όμως διότι τρόμαξε και αυτό γιατί ήταν βράδυ και ολομόναχη φοβήθηκε μήπως και τις κάνουν επίθεση οι Γερμανοί και την συλλάβουν και  την ίδια.




5)  Πιστεύετε ότι είναι εύκολο για μια έφηβη να ζήσει ολομόναχη για ένα τόσο   μεγάλο χρονικό διάστημα;
Η Ρεβέκκα όπως μας περιγράφει η συγγραφέας για μεγάλο χρονικό διάστημα ζούσε ολομο0ναχη.αυτο το γεγονός πιστεύω πως είναι διότι όταν είσαι έφηβος χρειάζεσαι τους γονείς σου για να σε συμβουλεύουν πριν πάρεις κάποια απόφαση διότι βρίσκεσαι σε μια κρίσιμη ηλικία που με μια λάθος κίνηση η σκέψη θα μετανιώσεις γι’ αυτό που έχεις κάνει και δεν θα μπορείς να ακολουθήσεις τον σωστό δρόμο.  Επίσης μπορεί να σου δημιουργήσει πολλά ψυχολογικά προβλήματα με αποτέλεσμα να σε πιέζουν συναισθηματικά και τα νεύρα σου να σε οδηγήσουν σε παράνοια






ME AΦΟΡΜΗ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ
ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΑΜΕ…

1) Η Ρεβέκκα είναι παιδί ενός Εβραίου και μιας χριστιανής.
Η ίδια ομολογεί πως κάποιες φορές νιώθει λιγάκι ξεκρέμαστη.
Tι γνώμη έχετε για τους μεικτούς γάμους;

Στο βιβλίο η συγγραφέας μας αναφέρει πως η πρωταγωνίστρια είναι ένα παιδί ενός εβραίου και μιας χριστιανής δηλαδή από μεικτό γάμο. Η άποψη πάνω σε αυτό τον τρόπο ένα παιδί μπορεί να μάθει πολλά και ενδιαφέρον πράγματα για την ιστορία των δύο θρησκειών όπως ακόμη για τα ήθη και τα έθιμα τους. Ακόμη γενικότερα θεωρώ πως είναι ένα θετικό γεγονός  διότι με αυτό τον τρόπο αν αυξηθούν οι μεικτοί γάμοι θα μειωθεί ο ρατσισμός


2) Με τους βομβαρδισμούς η οικογένεια της Ρεβέκκας καταφεύγει σε ένα χωριό όπου η ζωή της φαίνεται αρχικά δύσκολη.
Συζητήστε και συγκρίνετε τον διαφορετικό τρόπο ζωής και νοοτροπίας των ανθρώπων της πόλης και του χωριού.
Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα; Ποια;

Σε κάποιο σημείο του βιβλίου η συγγραφέας μας αναφέρει πως η Ρεβέκκα με την οικογένειά της, όταν είχαν ξεκινήσει οι βομβαρδισμοί κατέφυγαν σε ένα χωριό αυτό βέβαια γι’ αυτή είχε κάποια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Μια γενική αλήθεια είναι πως στο χωριό δεν υπάρχουν τόσες ανέσεις όσες υπάρχουν στην πόλη αυτό βέβαια κάποιες φορές είναι αρνητικό και κάποιες θετικό. Αρνητικό λοιπόν γιατί στερεί πολλές ανάγκες από τους κατοίκους του όπως, συγκοινωνίες. Το θετικό όμως είναι πως το χωριό με αφορμή το ότι λείπουν πολλές ανέσεις κάνει τον άνθρωπο πιο σκληραγωγημένο  και δημιουργικό.




3) Η Αύρα ήταν η καλύτερη φίλη της Ρεβέκκας. Κι όμως, κάποια στιγμή της ζήτησε να πάψουν να βλέπονται. Γιατί;
Συζητήστε το θέμα της φιλίας. Τι σημαίνει για τον έφηβο αληθινός φίλος;

Η Ρεβέκκα σαν έφηβη που ήταν είχε μία κολλητή φίλη την Αύρα η οποία όμως θέλησε να σταματήσει να υπάρχει  επαφή μεταξύ τους διότι ο πόλεμος τους είχε επιφέρει τέτοιες καταστάσεις σε σημείο να μην υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων. Ο λόγος λοιπόν ο οποίος είχαν σταματήσει αυτές οι δύο κολλητές να βρίσκονται ήταν επειδή ο πατέρας της Αύρας δεν είχε εμπιστοσύνη στους Εβραίους μετά απ’ όλα αυτά που συνέβησαν. Κάτι το όποιο είναι τραγικό για έναν έφηβο διότι σε αυτή την ηλικία ο φίλος είναι ιερό πράγμα. Μοιράζεστε μαζί του τα πάντα, παίρνεις αλλά δίνεις και συμβουλές όπως ακόμη μπορεί να σου σταθεί σε όλα τα προβλήματα και τα καλά και τα κακά. Πόσο μάλλον ο κολλητός σου που είναι σαν αδελφός  σου.

4) Τη Ρεβέκκα και τον Αντρίκο τους συνδέει ένα αμοιβαίο βαθύ αίσθημα που οι ίδιοι πιστεύουν ότι είναι έρωτας.
Τι ρόλο παίζει σήμερα ο έρωτας στη ζωή των νέων;
Η συγγραφέας στο βιβλίο της μας περιγράφει και ένα έρωτα ο όποιος φουντώνει σταδιακά όλο και πιο πολύ ανάμεσα στη Ρεβέκκα  και τον Αντρικό. Αυτός το γεγονός το να συμβαίνει σε αυτή την ηλικία είναι κάτι μαγικό. Όταν ερωτεύεσαι νιώθεις το στομάχι σου να φτερουγίζει και το μυαλό σου είναι διαρκώς αφηρημένο και συσκέφτεσαι τον καλό σου η την καλή σου. Επίσης ένας έφηβος σε μια τέτοια φάση της ζωής του θα πρέπει να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη από τον άλλο όπως και το ενδιαφέρον διότι αν η αγάπη του για τον άλλο είναι μεγάλη και δεν δει ενδιαφέρον και εμπιστοσύνη μπορεί να τον οδηγήσουν στα άκρα όπως αυτοκτονίας η ακόμη σε κάποιο νευρικό κλονισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια: