Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Όστρακο στα μαλλιά: Η κριτική του Θανάση Μ

Όστρακο στα μαλλιά
.Κατα την διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου άλλαξε η γνώμη που είχα για αυτό το βιβλίο, συνειδητοποίησα οτι είναι πολύ πιο ωραίο και σε πολλά σημεία εκπλήσει τον αναγνώστη.
2γ. Στο κείμενο υπάρχουν πολλά στοιχεία που προκαλούν αγωνία και προσμονή στον αναγνώστη. Αυτά τα στοιχεία ο αναγνώστης τα συναντά στο τέλος κάθε κεφαλαίου`. Το σημείο με το μεγαλύτερο συναισθηματικό ενδιαφέρον κατα την άποψή μου το συναντάμε  στο ΄Γ κεφάλαι ο από την μέση μέχρι το τέλος.
2ε. Στην ιστορία υπάρχουν πολλές συγκρούσεις ανάμεσα  στους χαρακτήρες(ήρωες) του κειμένου.
2στ. Ο συγγραφέας λύνει όλες τις συγκρούσεις στο τέλος κάθε καφαλαίου.
3δ. Τα βασικά γνωρίσματα των χαρακτήρων τις ιστορίας αλλάζουν απο εποχή σε εποχή. Ο συγγραφέας θέλει να μας κάνει να τους δούμε με κριτικό μάτι.
. Στο ά μέρος τα γεγονότα διαδραματίζονται στην Νέα Νικομήδεια το 5450 π.Χ και και αναφέρεται στην νεολιθική εποχή. Στο ΄β μέρος τα γεγονότα διαδραματίζονται στο Αιγές (Βεργίνα) το 360-359 π.Χ και αναφέρεται στα γεγονότα που συνέβησαν στην εποχή του Φιλλίπου. Σδτο ΄γ μέρος ο συγγραφέας μας αναφέρει την ζωή στο Ρουμλούκι κοντά στα έτη 1897-1900. Τέλος στο ΄δ μέρος μας μιλάει ο σθγγραφέας για τα λαογραφικά στοιχεία της Ημαθίας το 2004-2005.
6α. Ο συγγραφέας στην αφήγησή του χρησιμοποιεί λέξεις από την περιοχή του Ρουμλουκιού. Κατα την γνώμη μου ο συγγραφέας κάνει πολύ καλά και αναφέρει αυτήν την γλώσσα.
7α. Ο τίτλος του βιβλίου ‘’ Όστρακο στα μαλλιά ‘’ δεν έχει καμία σχέση με το όστρακο, ο συγγραφέας όστρακο εννοεί το κατσούλι.
8α. Απο αυτό το βιβλίο θα κρατήσω στο μυαλό μου ένα μήνυμα οτι εμείς οι νέοι πρέπει να κρατήσουμε την παράδοση και να προσπαθήσουμε να την διασώσουμε από ανθρώπους που πάνε να την καταστρέψουνε.
8δ. Αν ήμουν κριτής βιβλίων και συγκεκριμένα κριτής ενός τόσο σπουδαίου βιβλίου θα το βαθμολογούσα ως ένα εντυπωσιακό και καλό βιβλίο.
Θανάσης Μ. Α2                

Δεν υπάρχουν σχόλια: