Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Η Λέσχη Ανάγνωσης στη Μελίκη και την Αλεξάνδρεια

Το  "Αρχείο-Συλλογή του Γ. Μελίκη"  στη Μελίκη επισκεφθήκαμε στις 21 Φεβρουαρίου με αφορμή την ανάγνωση του βιβλίου « Όστρακο στα μαλλιά»  του Μερκούριου Αυτζή.

Η ομάδα αποτελούνταν από 26 μαθητές  της Λέσχης Ανάγνωσης και τους καθηγητές Ευαγγελία Πολυμένου και Ευάγγελο Αντωνόπουλο. 
Η ξενάγηση στο μουσείο έγινε από τον ίδιο το Γ. Μελίκη ο οποίος με πολύ γλαφυρό και αναλυτικό τρόπο παρουσίασε τα εκθέματα και τη φιλοσοφία του μουσείου .

Ο νέος αυτός πολιτιστικός χώρος περιλαμβάνει αρχεία από τις εδώ και δεκαετίες εθνογραφικές και άλλες πολιτιστικές καταγραφές του Γιώργη Μελίκη από την υλική και άυλη λαϊκή πολιτιστική και καλλιτεχνική παραγωγή. Ηχητικό, τηλεοπτικό και φωτογραφικό αρχείο, αρχείο του Λαϊκού Χειμώνα, δανειστική βιβλιοθήκη, πινακοθήκη, αρχαιολογικό αρχείο, Αναστενάρια, ρούχα, κοσμήματα, φορεσιές, εκδόσεις και μόνιμη έκθεση με τα κορυφαία έθιμα και τις λαογραφικές παραδοσιακές δράσεις της Μελίκης και της ευρύτερης περιοχής.
 Η επίσκεψη  στο  μουσείο ολοκληρώθηκε  με  ένα δρώμενο των μαθητών κατά το οποίο μία  μαθήτρια ντύθηκε με την τοπική γυναικεία φορεσιά  και τον αρχαιότερο κεφαλόδεσμο, το  γνωστό «Κατσούλι με φούντες», παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα μέρη της στολής, ενώ  ακούστηκαν  και  παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής του Ρουμλουκιού.

 Η εκπαιδευτική εκδρομή της ομάδας ολοκληρώθηκε  με επίσκεψη στη δημοτική βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

 Αξίζει να αναφερθεί επίσης, η συμβολή του δήμου Αλεξάνδρειας στην πραγματοποίηση αυτής της εκπαιδευτικής επίσκεψης, ο οποίος μας διέθεσε το λεωφορείο του δήμου και γι’ αυτό τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα.    

Δεν υπάρχουν σχόλια: