Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

"Οστρακο στα μαλλια" Κωνσταντίνος Α. (μέρος Β΄)



4 | ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Πού διαδραματίζεται η ιστορία; (Τόπος, χρόνος,ιστορική περίοδος...)

4.Α. Το βιβλίο διακρίνεται σε τέσσερις ιστορίες οι οποίες διαδραματίζονται στον τόπο μας, στην Ημαθία. Η πρώτη είναι στη νεολιθική εποχή, η δεύτερη στα χρόνια του Μέγα Αλεξάνδρου, η επόμενη τον 19ο αιώνα και η τελευταία στη σύγχρονη εποχή, το 2005.

6 | ΤΟ ΣΤYΛ ΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Πώς θα περιγράφατε την επιλογή των λέξεων και της γλώσσας γενικά, που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στην αφήγησή του;

Ο συγγραφέας  του βιβλίου χρησιμοποιεί τοπικές και ιδιωματικές και φυσικά λέξεις που χρωματίζουν και κάνουν την αφήγηση πιο ευανάγνωστη.

7 | ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Ο τίτλος του βιβλίου εμπεριέχει στοιχεία για το θέμα του;

 Ο τίτλος του βιβλίο «Όστρακο στα μαλλιά» έχει άμεση σχέση με τις ιστορίες. Σε κάθε ιστορία αναφέρεται ένα όστρακο, συναρπαστικό στην όψη που ΄΄μαγεύει΄΄ όποιον το κοιτάει με την ομορφιά του. Σε μία από τις τέσσερις ιστορίες αναφέρεται ότι η πρωταγωνίστρια το βάζει στα μαλλιά της και την αναδεικνύει ακόμη περισσότερο από όσο τη παρουσιάζει ο αφηγητής.

8 | Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΨΗ
Τι μάθατε απ’ αυτό το βιβλίο που θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στη ζωή σας; Σας μετέδωσε κάποια μηνύματα;

 Αυτό το βιβλίο μας έδειξε ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε για τα πιστεύω μας και να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να καταφέρουμε αυτό που θέλουμε. Επίσης μας έδειξε την δύναμη της αγάπης που τελικά μπόρεσε και ξεπέρασε όλα τα εμπόδια που μπήκαν ανάμεσα στα ερωτευμένα παιδιά.

Αν θα έπρεπε να γράψετε μια κριτική για το έργο αυτό, τι θα γράφατε για να ενθαρρύνετε ή να αποθαρρύνετε τον κόσμο να το διαβάσει;

Πιστεύω πως είναι ένα καταπληκτικό βιβλίο με απίστευτες ιδέες και μπορεί να σου δώσει φοβερά καινούρια ιδεώδη και να σου αλλάξει τελείως τον τρόπο σκέψης σου. Επίσης έχει μία εκπληκτική πλοκή και ο αφηγητής έχει καταφέρει να περιγράψει ένα αντικείμενο, το όστρακο, μέσα σε διαφορετικές εποχές δίνοντάς μας την ιδέα ότι ενώ ο χρόνος κυλούσε ασταμάτητα αυτό κατάφερε να μην αλλάξει και να μείνει τόσο όμορφο όσο ήταν και στην αρχή.  

1 σχόλιο:

Μερκούριος Αυτζής είπε...

Αγαπητέ Κωνσταντίνε,
Σ' ευχαριστώ για την ακριβόλογη και εξαιρετική προσέγγιση αλλά και τα σχόλια που κάνεις για το "Όστρακό...".
Είναι ιδιαίτερα τιμητικό και συνάμα συγκινητικό για μένα μαθητές/αναγνώστες όπως εσύ και τα υπόλοιπα παιδιά της Λέσχης Ανάγνωσης του Γυμνασίου Καβάσιλας, με τις τόσες υποχρεώσεις που έχετε στο σχολείο, να εμβαθύνετε επισταμένως μέσα από την ανάγνωση και τις παράλληλες δράσεις σας στο έργο μου. Το Όστρακο στα μαλλιά, η συγγραφή του οποίου κράτησε πολλά χρόνια, αποτέλεσε και αποτελεί ένα πολύτιμο κομμάτι του εαυτού μου. Μέσα σ' αυτό κρύβεται ο τόπος μας, το χρώμα του, οι μυρωδιές και οι γεύσεις του, οι άνθρωποί μας που για χιλιάδες χρόνια καταγράφουν τις ίδιες συνήθειες. Όπως ήδη γνωρίζεις, κατάγομαι από την περιοχή (την Ξεχασμένη), είμαι γέννημα θρέμμα του Ρουμλουκιού, από πάππου προς πάππου, και με το έργο μου αυτό νιώθω σαν να αποδίδω ένα φόρο τιμής στη γή που με ανέθρεψε και που με βοήθησε να κάνω τα πρώτα μου βήματα.
Κάθε φορά που το διαβάζω, ομολογώ πως δεν είναι λίγες οι φορές που το έχω κάνει, ξαναζώ την κάθε στιγμή των ηρώων του ξεχωριστά και παρακολουθώ με ιδιαίτερη αγωνία τα βήματά τους.
Σ' ευχαριστώ λοιπόν που μου έδωσες την ευκαιρία να αναπολήσω για άλλη μια φορά και σου εύχομαι τα καλύτερα!
Με τιμη!
Μ.Α.