Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

"Μέτωπο στον καθρέφτη" Kριτική από την Ελπίδα Ψ. ( Μέρος Α)


Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ
  1. Το βιβλίο σας δυσκόλεψε και γιατί;
Το βιβλίο με δυσκόλεψε άλλα όχι με την έννοια πως ήταν δυσνόητο. Αντιμετώπισα δυσκολία σε κάποιο σημείο της εξέλιξης λόγω της άσχημης ψυχικής διάθεσης που μου προκαλούσε. Ουσιαστικά δηλαδή με στενοχωρούσε σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είμαι απρόθυμη στο να συνεχίσω την ανάγνωσή του.
  1. Η πρώτη σας εντύπωση άλλαξε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου;
Μπορώ να πω με σιγουριά πως η πρώτη μου εντύπωση από το βιβλίο δεν άλλαξε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσής του. Τόσο ο τίτλος όσο και η εικονογράφηση του εξωφύλλου παραπέμπουν σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι, τα οποία είναι συνηθισμένα και ευρέως γνωστά.
Η ΠΛΟΚΗ
  1. Παίζει ρόλο ο χρόνος στην πλοκή του έργου; Τα γεγονότα παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά;
Τα γεγονότα παρουσιάζονται κυρίως σε χρονολογική σειρά. Ωστόσο στην αρχή της εξιστόρησης υπάρχουν κάποια στοιχεία αναχρονισμού και συχνά οι ήρωες κάνουν αναδρομές στο παρελθόν μέσω των σκέψεών τους. Ακόμα ο χρόνος παίζει σημαντικότατο ρόλο, αφού η ιστορία διαδραματίζεται λίγα χρόνια πριν και ο συγγραφέας με επιτυχία παρουσιάζει τα προβλήματα και τις ασθένειες που πλήττουν τους νέους σήμερα.
  1. Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που προκαλούν αγωνία και προσμονή κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης; Σε ποιό σημείο βρίσκεται, γίνεται, η κορύφωση της ιστορίας;
Το βιβλίο είναι πλούσιο σε στοιχεία που προξενούν αγωνία για την εξέλιξη των γεγονότων. Για παράδειγμα, σε πολλά σημεία γίνονται αναφορές σε σκέψεις των πρωταγωνιστικών προσώπων ώστε να επιβραδύνει ο συγγραφέας την έκβαση ενός σπουδαίου περιστατικού και να διευρύνει το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Όσον αφορά την πιο έντονη στιγμή, θα τολμούσα να πω πως υπάρχουν πολλά σημεία κορύφωσης της ιστορίας. Προσωπικά όμως, ξεχωρίζω τη στιγμή που η πρωταγωνίστρια μαθαίνει την αλήθεια για τον πατέρα της και οδηγείται για ακόμα μία φορά στο νοσοκομείο, όπου γίνεται η διάγνωση της πάθησής της.
  1. Υπάρχουν συγκρούσεις στην ιστορία; Μέσα στην ψυχή και στο μυαλό των χαρακτήρων ή ακόμα των χαρακτήρων με τον κόσμο συνολικά;
Βεβαίως εντοπίζουμε πολλές συγκρούσεις στην ιστορία, αφού το κύριο θέμα του βιβλίου είναι τα προβλήματα των εφήβων. Έτσι, συναντάμε συγκρούσεις μέσα στην ψυχή και το μυαλό των νέων, καθώς αμφιβάλλουν συχνά για την προσωπικότητα, την εμφάνισή τους και τη γενικότερη εικόνα που προβάλλουν στον περίγυρό τους. Επιπλέον, παρατηρούμε εντάσεις των χαρακτήρων με την οικογένεια και τους φίλους τους, αφού πολλές φορές νοιώθουν προδομένοι και μόνοι.
  1. Οι συγκρούσεις λύνονται στο τέλος; Το τέλος του βιβλίου ήταν απροσδόκητο, αναπάντεχο; Μείνατε ευχαριστημένοι από το τέλος του; Μπορείτε να δώσετε ένα εναλλακτικό τέλος;
Οι συγκρούσεις πράγματι λύνονται και στο τέλος έρχεται το γνωστό “happy end”. Έμεινα ευχαριστημένη εν μέρει. Μολονότι οι πρωταγωνιστές βρίσκουν λύσεις στα προβλήματά τους, θα προτιμούσα όμως να υπάρχει κάτι αναπάντεχο στο τέλος ώστε να ξεφύγει η ιστορία από τα πλαίσια της κοινοτοπίας.

1 σχόλιο:

Μερκούριος Αυτζής είπε...

Αγαπητή Ελπίδα,
Σεβαστή η άποψή σου σχετικά με το τέλος "happy end" της ιστορίας. Φυσικά και θα μπορούσε να είναι άλλο, διαφορετικό και όχι κοινότοπο, όπως το χαρακτηρίζεις. Αν προσέξεις όμως ακόμα πιο πολύ θα διαπιστώσεις ότι δε δίνω ξεκάθαρο τέλος στην κατάληξη της υγείας του πατέρα. Αφήνω μια μικρή χαραμάδα ανοιχτή ακριβώς για να αφήσω τον αναγνώστη να δώσει την δικη του εκδοχή.
Όσο για την ηρωίδα, όπως και για κάθε ηρωίδα της ζωής, το τέλος πρέπει να είναι ελπιδοφόρο και αίσιο.
Φυσικά στην ωμή πραγματικότητα της καθημερινότητάς μας τα πράγματα δεν είναι ρόδινα και οι εξελίξεις πολλές φορές καταλήγουν μοιραίες. Όμως ποια θα ήταν η προσφορά του λογοτεχνικού κειμένου αν το τέλος ήταν δυσάρεστο; Η εφηβική νεανική λογοτεχνία οφείλει να καλλιεργεί την αισιοδοξία και την πίστη στη ζωή.
Μετά από όλα αυτά, έχω να σου πω πως τα σχόλιά σου είναι καίρια, προσεγμένα και ουσιαστικά και σ' ευχαριστώ πολύ για την τιμή.
Ο διάλογος μαζί σας όσο πάει γίνεται περισσότερο συναρπαστικός, με συγκινεί που εντρυφείτε στα ενδότερα των βιβλίων μου και δεν έχω παρά να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ!
Με φιλικούς χαιρετισμούς!
Μερκούριος Αυτζής