ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ
- Οι χαρακτήρες του έργου είναι περίπλοκοι και πιστευτοί σαν τους κανονικούς ανθρώπους ή αποτελούν στερεότυπα;
Οι χαρακτήρες της ιστορίας είναι πιστευτοί και συνηθισμένοι. Αντιμετωπίζουν τα προβλήματά και τις στεναχώριες τους, ενώ δεν παρουσιάζονται ουτοπικά ευτυχισμένοι.
- Ποια είναι τα βασικά γνωρίσματα των χαρακτήρων της ιστορίας; Ο συγγραφέας θέλει να μας κάνει να τους συμπαθήσουμε ή να τους δούμε με κριτικό μάτι;
Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι νεαρά άτομα με προβλήματα και καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν όλοι οι έφηβοι. Το σχολείο, οι πρώτοι έρωτες, οι φιλίες και οι συγκρούσεις με τους γονείς αποτελούν μέρος της καθημερινότητας των περισσότερων εφήβων σήμερα. Έτσι, ο συγγραφέας προσελκύει τους αναγνώστες του καθώς προσπαθεί να τους κάνει να συμπαθήσουν και να συμπονέσουν με τους ήρωες.
ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
- Που διαδραματίζεται η ιστορία;(Τόπος, χρόνος. ιστορική περίοδος)
Σύγχρονο έργο που διαδραματίζεται τον 21ο αιώνα. Η ιστορία εξελίσσεται στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης αν και κάποια γεγονότα λαμβάνουν χώρα στη Χαλκιδική όπου βρίσκεται το εξοχικό των πρωταγωνιστών.
ΤΟ ΣΤΥΛ ΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
- Πώς θα περιγράφατε την επιλογή των λέξεων και της γλώσσας γενικά, που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στην αφήγησή του;
Η επιλογή της γλώσσας που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας είναι κατανοητή στο νεανικό κοινό. Πολλές λέξεις εμπεριέχονται στο καθημερινό λεξιλόγιο των εφήβων και αυτό καθιστά την ανάγνωση του βιβλίου πιο ευχάριστη.
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
- Ο τίτλος του βιβλίου εμπεριέχει στοιχεία για το θέμα του;
«Μέτωπο στον καθρέφτη». Βεβαίως ο τίτλος μας γνωστοποιεί έμμεσα για το θέμα του βιβλίου. Ο καθρέφτης πολλές φορές γίνεται «εχθρός» των εφήβων όπως τείνουν να πιστεύουν. Το είδωλο που καθρεφτίζεται σ’ αυτόν τους προβληματίζει συνεχώς και τους οδηγεί συχνά πλέον στην αυτοκαταστροφή.
Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΨΗ
- Τι μάθατε απ’ αυτό το βιβλίο που θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στη ζωή σας; Σας μετέδωσε κάποια μηνύματα;
Το κεντρικό μήνυμα του βιβλίου είναι πως για να μας σέβονται οι άνθρωποι γύρω μας, πρέπει πρώτα εμείς να σεβόμαστε τον εαυτό μας. Δε χρειάζεται να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα ψεύτικο πρόσωπο ώστε να γίνουμε αποδεκτοί. Υπάρχουν άνθρωποι που μας αγαπούν για αυτό που είμαστε και όχι για αυτό που θέλουν οι άλλοι να γίνουμε. Έτσι, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να είμαστε αυτό που είμαστε.
- Αν θα έπρεπε να γράψετε μια κριτική για το έργο αυτό, τι θα γράφατε για να ενθαρρύνετε ή να αποθαρρύνατε τον κόσμο να το διαβάσει;
Το «Μέτωπο στον καθρέφτη» είναι ένα βιβλίο που αξίζει να το διαβάσετε. Απεικονίζει με ρεαλισμό τα προβλήματα της σύγχρονης νεολαίας και τους τρόπους με τους οποίους τα αντιμετωπίζουν. Ο συγγραφέας έχει καταφέρει να μεταδώσει ένα σημαντικό μήνυμα ζωής ικανό να ανατρέψει τις σκέψεις των νέων περί εμφάνισης. Απηχεί τόσο στους εφήβους όσο και τους γονείς του καθώς σχετίζεται με καταστάσεις που αντιμετωπίζουν αμφότεροι.
- Το λογοτεχνικό έργο είναι αντιπροσωπευτικό της χώρας και της εποχής του;
Το έργο αντιπροσωπεύει την εποχή του καθώς παρουσιάζει προβλήματα και ασθένειες συνηθισμένες στις μέρες μας. Σχετικά με τη χώρα, η ψυχογενής βουλιμία είναι ένα ταχέως αυξανόμενο φαινόμενο στη Ελλάδα, με περισσότερα κρούσματα όμως σε άλλες χώρες του εξωτερικού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου