Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

“ Όστρακο στα μαλλιά» Δημήτρης Π. (μέρος Α΄)



                             
Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ
Η πρώτη σας εντύπωση άλλαξε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του
  βιβλίου;
               Ασφαλώς και άλλαξε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, διότι στη συνέχεια      του βιβλίου , δεύτερου  και τέταρτου κεφαλαίου, άρχισε να γίνεται πιο ενδιαφέρουσα σιγά σιγά η περιπέτεια των χαρακτήρων του βιβλίου.

 Η ΠΛΟΚΗ
Παίζει ρόλο ο χρόνος στην πλοκή του έργου; Τα γεγονότα παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά;
 Ο χρόνος παίζει αρκετά μεγάλο ρόλο στην πλοκή αλλά και στην παρουσίαση  των ιστορικών περιόδων, διότι το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερις ιστορικά εποχές που είναι η μια συνέχεια της άλλης

  Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που προκαλούν αγωνία και προσμονή κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης; Σε ποιο σημείο βρίσκεται, γίνεται, η κορύφωση της ιστορίας; (η πιο έντονη στιγμή, το σημείο με το μεγαλύτερο συναισθηματικό ενδιαφέρον)


 Η αποκορύφωση για εμένα είναι η στιγμή που η Χρυσαυγή μάλωσε με τη γιαγιά της για το αν θα φορέσει τη ρουμλουκιότικη στολή . Και αγωνία μου προκάλεσε αυτός ο καυγάς, διότι ανυπομονούσα να διαβάσω αν τελικά θα δεχόταν να φορέσει τη στολή της γιαγιάς της.

Υπάρχουν συγκρούσεις στην ιστορία; Μέσα στην ψυχή και στο μυαλό των χαρακτήρων ή μεταξύ των χαρακτήρων ή ακόμα των χαρακτήρων με τον κόσμο συνολικά

Σαφώς και υπάρχουν συγκρούσεις ανάμεσα στους χαρακτήρες είτε έχει να κάνει με συγκρούσεις σε διαπροσωπικό επίπεδο είτε σε κοινωνικό – πολιτικό (μακεδονικός αγώνας)

Οι συγκρούσεις λύνονται στο τέλος; Το τέλος του βιβλίου ήταν απροσδόκητο, αναπάντεχο; Μείνατε ευχαριστημένοι απ’ το τέλος του;

Δε θα το έλεγα , πως οι συγκρούσεις λύνονται όλες προς το τέλος. Επίσης, πιστεύω ότι το τέλος ήταν αναπάντεχο και θεωρώ ότι στον τίτλο του βιβλίου δεν θα ταίριαζε να μπει κάτι διαφορετικό παρά μονό «Όστρακο στα μαλλιά». Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος από την ανάγνωση του βιβλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: