Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Μ. ΚΛΙΑΦΑ: Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς. (Aλεξάνδρα Α1

1 Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ

Ποια ήταν η αρχική σας εντύπωση  για το σκοπό του βιβλίου ; Άλλαξε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του;
H αρχική μου εντύπωση για το σκοπό του βιβλίου ήταν ότι απλώς θα διηγηθεί δύο κορίτσια που αλληλογραφούν. Όμως  κατά τη διάρκεια της ανάγνωσής του συμπέρανα πως τελικά δεν ήταν μόνο αυτό. Αυτά τα κορίτσια  αντάλλαζαν συναισθήματα , σκέψεις , γνώμες, μυστικά και διαφορές.
2 H ΠΛΟΚΗ
Τα γεγονότα παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά;
Τα γεγονότα παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά αλλά υπάρχουν και αναδρομές .Αυτό το καταλαβαίνουμε διότι  οι  ηρωίδες  διηγήθηκαν η μία στην άλλη γεγονότα του παρελθόντος.
Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που προκαλούν αγωνία και προσμονή κατά τη διάρκεια της  ανάγνωσης; Σε ποιο σημείο βρίσκεται , γίνεται , η κορύφωση της ιστορίας; (η πιο έντονη στιγμή , το σημείο με το μεγαλύτερο συναισθηματικό ενδιαφέρον)
Αυτό που με κρατούσε συνέχεια σε αγωνία ήταν να μάθω τι θα έκρυβε το επόμενο γράμμα όπου θα έστελνε το ένα από τα δύο κορίτσια. Όμως , έδειξα το μεγαλύτερο συναισθηματικό ενδιαφέρον όταν η Βερόνικα  αφηγήθηκε  στην Ελένη ένα γεγονός ρατσιστικό που αφορούσε τον αδελφό της.
3 ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ
Ο  πρωταγωνιστής  είναι  ένας ή περισσότεροι ;
Υπάρχουν δύο πρωταγωνίστριες η Βερόνικα και η Ελένη.
Ποια είναι βασικά γνωρίσματα των χαρακτήρων της ιστορίας; Ο συγγραφέας θέλει να μας κάνει να τους συμπαθήσουμε ή να τους δούμε με κριτικό μάτι;
Τα βασικά γνωρίσματα της Ελένης είναι ευχάριστα διότι είναι άτομο το οποίο θέλει να μάθει διάφορα για τον καθένα. Επίσης είναι εντυπωσιακή επειδή κατάφερε να νικήσει στους αγώνες. Αντιθέτως η Βερόνικα είναι ήσυχη και  χαρούμενος άνθρωπος. Όμως έχω καταλάβει πως η Βερόνικα θα πρέπει να έχει περάσει πάρα πολλά στη ζωή της. Αυτό το λέω επειδή διώξανε της οικογένειά της από το παλιό της σπίτι, αναγκάστηκε να δουλεύει και η ίδια αν και δε τη πειράζει και πολλά ακόμα άσχημα πράγματα.
4 ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Που διαδραματίζεται η ιστορία ; (Τόπος , χρόνος , ιστορική περίοδος…)
Η ιστορία διαδραματίζεται  σε τρεις  τόπους. Η Ελένη βρίσκεται στην Ελλάδα. Η Βερόνικα ζούσε στην Αλβανία όμως ζει πλέον στην Ελλάδα.
5 Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ
Ο συγγραφέας αφηγείται στο πρώτο ή στο τρίτο πρόσωπο ;
Ο συγγραφέας αφηγείται  στο πρώτο πρόσωπο , όμως  όταν  χρησιμοποιεί  πλάγιο λόγο  στο τρίτο πρόσωπο.
6 ΤΟ ΣΤΥΛ ΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Πώς θα περιγράφατε τη επιλογή των λέξεων και της γλώσσας γενικά, που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στην αφήγησή του ;
Θα περίγραφα  την επιλογή  των λέξεων  και  της  γλώσσας  που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας  κατάλληλη  για αυτό το βιβλίο, διότι  η γλώσσα είναι φιλική,  το ίδιο και οι λέξεις που χρησιμοποιεί.
7 Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΨΗ
Τι μάθατε από  αυτό το βιβλίο που θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στη ζωή  σας; Σας μετέδωσε κάποια μηνύματα;
Από αυτό το βιβλίο έμαθα κάτι σημαντικό. Έμαθα πως όταν δεν καταφέρνω να πραγματοποιήσω το στόχο μου να μην τα παρατήσω. Όσο κι αν είμαι στεναχωρημένη από αυτό, να κοιτάξω μπροστά και να ξαναπροσπαθήσω ή  να ακολουθήσω κάτι καινούριο! Επίσης  όταν κατάφερα να ολοκληρώσω αυτό το βιβλίο μου μετέδωσε κάποια μηνύματα και όμορφα αλλά δυστυχώς και άσχημα. Πρώτα από όλα κατάλαβα πόσο άσχημο είναι να μην σε δέχονται οι άλλοι έτσι όπως είσαι. Ακόμα  εντυπωσιάστηκα διότι δύο κορίτσια εντελώς άγνωστα, με τη βοήθεια της αλληλογραφίας κατάφεραν να γνωριστούν και να γίνουν καλές φίλες.
Αν θα έπρεπε να γράψετε μια κριτική για το έργο αυτό, τι θα γράφατε για να ενθαρρύνετε ή να αποθαρρύνετε τον κόσμο να το διαβάσει;
Το έργο αυτό σε γνωρίζει δύο άτομα τα οποία συζητάνε τι γίνεται στην  καθημερινότητά τους. Περιγράφουν πολύ όμορφα γεγονότα. Επίσης αυτό το βιβλίο,  μπορεί να περιέχει και κάποιες άσχημες ιστορίες αλλά κατά τη γνώμη μου είναι πάρα πολύ ωραίο και θα συμβούλευα τον κόσμο να το διαβάσει. Ακόμα θα ήθελα να προσθέσω ότι περιγράφουν ιστορίες που δεν σε κάνουν να βαριέσαι αλλά αντιθέτως συγκεντρώνεις την προσοχή σου εκεί. Πιστεύω πως όσα άτομα το διαβάσουν δε θα το μετανιώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: