Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

''Οστρακο στα μαλλια'' Ραφαήλ Π. ( Μέρος Α΄)


Η πρώτη εντύπωση
·        Η πρώτη σας εντύπωση άλλαξε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου;
Ναι, η  πρώτη μου εντύπωση άλλαξε κατά τη διάρκεια ανάγνωσης του βιβλίου. Γιατί στην αρχή, μόνο από τον τίτλο του βιβλίου, μου φαινόταν λίγο βαρετό αλλά μόλις άρχισα να διαβάζω την πρώτη ιστορία, στην οποία ο συγγραφέας μας εξηγούσε τις περιπέτειες της Φιλιννας, τότε κατάλαβα ότι αυτό το βιβλίο θα περιέχει πολλή δράση και αγωνία και ότι θα με κατενθουσιάσει με την εξέλιξή του και πράγματι το έκανε και στις τέσσερις ιστορίες.
Η πλοκή
·        Παίζει ρόλο ο χρόνος στην πλοκή του έργου; Τα γεγονότα παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά;
Πιστεύω πως παίζει ρόλο ο χρόνος στην πλοκή του έργου, γιατί πρώτον και κυριότερο ξέρουμε πότε διαδραματίστηκαν τα γεγονότα που αφηγείται ο συγγραφέας και ότι αν δεν υπήρχε ο χρόνος στην πλοκή του έργου δεν θα ξέραμε πότε γινόταν αυτό. Επίσης, τα γεγονότα παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά, γιατί οι ιστορίες έρχονται με σειρά η καθεμιά τους όλο και πιο κοντά με το παρόν. πχ 5450 πΧ…..2004-2005
·       Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που προκαλούν αγωνία και προσμονή κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης; Σε ποιο σημείο βρίσκεται, γίνεται, η κορύφωση της ιστορίας;
Το συγκεκριμένο στοιχείο που προκαλεί αγωνία και προσμονή και στις τέσσερις ιστορίες είναι το εξής: Ότι δηλαδή φτάνουμε στη σκηνή όπου είναι να γίνει τον αποκορύφωμα της ιστορίας και αμέσως μετά αντί να μας το πει αυτό, μας το καθυστερεί για πιο μετά (επιβράδυνση = κάνει διαλείμματα για εμάς), αυτό πιστεύω πως είναι το στοιχείο που προκαλεί αγωνία και προσμονή κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης και των τεσσάρων ιστοριών. Στο σημείο όπου γίνεται η κορύφωση (αλλά μόνο στις 3 ιστορίες) είναι όταν ο αφηγητής μας περιγράφει τις ερωτικές σχέσεις της πρωταγωνίστριας με το άλλο πρόσωπο που αγαπάει. Και στην ιστορία με τη Βεριννώ η κορύφωση της ιστορίας είναι όταν έρχεται η ώρα για να πάνε να γνωρίσουν όλη την οικογένεια του Φιλίππου.
·        Υπάρχουν συγκρούσεις στην ιστορία; Μέσα στην ψυχή και το μυαλό των χαρακτήρων ή μεταξύ των χαρακτήρων ή ακόμα των χαρακτήρων με τον κόσμο συνολικά.
Συγκρούσεις υπάρχουν στις ιστορίες και συγκεκριμένα στην Τρίτη και την τέταρτη, όπου δρουν δύο κακοί άνθρωποι (Σίμος, Φοίβος), εμποδίζοντας αυτοί τον έρωτα της πρωταγωνίστριας με το παλικάρι που αγαπάει.
·        Οι συγκρούσεις λύνονται στο τέλος; Το τέλος του βιβλίου ήταν απροσδόκητο, αναπάντεχο; Μείνατε ευχαριστημένοι από το τέλος του; Μπορείτε να δώσετε ένα εναλλακτικό τέλος;
Οι συγκρούσεις λύνονται στο τέλος και επίσης το ζευγάρι απομακρύνεται γενικώς από αυτές τις συγκρούσεις. Το τέλος κάθε ιστορίας δεν ήταν ούτε απροσδόκητο, ούτε αναπάντεχο δηλαδή δεν τον ξάφνιασε τον αναγνώστη το τέλος κάθε ιστορίας. Το περίμενε δηλαδή ο ίδιος πως θα καταλήξει έτσι όπως το σκεφτόταν αυτός. Επίσης έμεινα πάρα πολύ ευχαριστημένος από το τέλος των ιστοριών, εκτός από την τελευταία, που ένιωσα μέσα μου μια στενοχώρια όταν κάηκαν τα περισσότερα κειμήλια της Χρυσαυγής, η οποία τα είχε κρατημένα τόσα χρόνια. Τέλος, πιστεύω πως δεν μπορεί να δοθεί ένα εναλλακτικό τέλος στις ιστορίες, γιατί σε όλες εμείς οι αναγνώστες θα περιμέναμε το ίδιο τέλος. Με λίγα λόγια εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι το τέλος κάθε ιστορίας είναι τόσο εκπληκτικό, που δε γίνεται να δοθεί άλλο ισάξιο με αυτό που δόθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: