Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Όστρακο στα μαλλιά( Ηλίας Μ.)


Η πρώτη εντύπωση
·        Η πρώτη σας εντύπωση άλλαξε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου;

Η πρώτη μου εντύπωση άλλαξε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου, στην αρχή πίστευα ότι θα ήταν ένα φανταστικό βιβλίο με θάλασσες και όστρακα. Στη συνέχεια συνειδητοποίησα ότι το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερις εποχές διαφορετικές στο χρόνο και σε κάθε μία εποχή περιγράφεται μία ιστορία σε σχέση με τον πολιτισμό του τόπου μας.

Η πλοκή
·        Παίζει ρόλο ο χρόνος στην πλοκή του έργου; Τα γεγονότα παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά;

Πιστεύω πως ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός στην πλοκή του έργου γιατί πρώτον ο συγγραφέας μας αναφέρει πότε διαδραματίστηκαν τα γεγονότα και δεύτερον πιστεύω πως από το 5450 π.Χ. που αρχίζει η πρώτη ιστορία μέχρι το 2005 μ.Χ. που τελειώνει η τελευταία ιστορία ο συγγραφέας θέλει να μας δείξει την εξέλιξη από το κατσούλι και την διαχρονικότητά του. Επίσης τα γεγονότα παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά.

 ·       Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που προκαλούν αγωνία και προσμονή κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης; Σε ποιο σημείο βρίσκεται, γίνεται, η κορύφωση της ιστορίας;

Το κυριότερο στοιχείο που προκαλεί αγωνία και προσμονή και στις τέσσερις ιστορίες είναι όταν πάει να γίνει το αποκορύφωμα μας αναφέρει κάτι άλλο με αποτέλεσμα οι αναγνώστες να αγωνιούν για την συνέχεια. Η κορύφωση σε κάθε ιστορία εκτός από την ιστορία της Βεριννώς είναι όταν ο συγγραφέας μας αναφέρει τις σχέσεις και κάποιες φορές τις συγκρούσεις ανάμεσα στο κορίτσι της ιστορίας και το αγόρι που αγαπάει. Η κορύφωση στην ιστορία της Βεριννώς είναι όταν πρέπει να πάνε να γνωρίσουν την οικογένεια του Φίλιππου.

·        Υπάρχουν συγκρούσεις στην ιστορία; Μέσα στην ψυχή και το μυαλό των χαρακτήρων ή μεταξύ των χαρακτήρων ή ακόμα των χαρακτήρων με τον κόσμο συνολικά.

Στις ιστορίες υπάρχουν συγκρούσεις αλλά όχι σε όλες τις ιστορίες τόσο δυνατές όσο στις 2 τελευταίες ιστορίες που εμφανίζονται στην ζωή των πρωταγωνιστριών και τις παρεμποδίζουν στις ερωτικές σχέσεις με το αγόρι που θέλουν.

·        Οι συγκρούσεις λύνονται στο τέλος; Το τέλος του βιβλίου ήταν απροσδόκητο, αναπάντεχο; Μείνατε ευχαριστημένοι από το τέλος του; Μπορείτε να δώσετε ένα εναλλακτικό τέλος;

Όλες οι συγκρούσεις λύνονται στο τέλος κάθε ιστορίας κάποιες με αίσιο και κάποιες με «κακό» τέλος. Το τέλος κάθε ιστορίας δεν ήταν ούτε απροσδόκητο , ούτε αναπάντεχο.  Εμένα προσωπικά δεν με ξάφνιασε το τέλος κάθε ιστορίας. Έμεινα πολύ ευχαριστημένος από το τέλος του βιβλίου και όχι δεν θα μπορούσα να δώσω ένα άλλο τέλος στο βιβλίο γιατί πιστεύω πως αυτό είναι το ιδανικότερο τέλος για αυτό το βιβλίο. Πιστεύω πως θα βρεθεί σύντομα στην βιβλιοθήκη μου.


    Χαρακτήρες
·        Ποια είναι τα βασικά γνωρίσματα της ιστορίας; Ο συγγραφέας θέλει να μας κάνει να τους συμπαθήσουμε ή να τους δούμε με κριτικό μάτι;

Τα κύρια βασικά γνωρίσματα των χαρακτήρων στην ιστορία είναι τα εξής: όμορφα ντροπαλά κορίτσια, γενναία, ερωτευμένα με αγόρια της ηλικίας τους, κάποιες από αυτές είναι ακόμα και περίεργες και ένα από τα κυριότερα γνωρίσματα είναι ότι είναι ώριμες. Ο συγγραφέας θέλει να μας κάνει να συμπαθήσουμε τους πρωταγωνιστές της ιστορίας αλλά επιπλέον πιστεύω πως θέλει να μπούμε και εμείς στην θέση των χαρακτήρων.

To σκηνικό
·       Που διαδραματίζεται η ιστορία;

Η πρώτη από τις τέσσερις ιστορίες διαδραματίζεται στα μέσα της Νεολιθικής Εποχής στη Νέα Νικομήδεια το 5430 π.Χ. Η δεύτερη από τις τέσσερις ιστορίες διαδραματίζεται στα χρόνια του Φιλίππου Β, στις Αιγές το 360-359 π.Χ. Η τρίτη από τις τέσσερις ιστορίες διαδραματίζεται στην εποχή του Μακεδονικού αγώνα στο Ρουμλούκι στην περιοχή μας δηλαδή το 1897-1900 μ.Χ. Η τέταρτη ιστορία διαδραματίζεται στα σημερινά μας χρόνια στο νομό μας την Ημαθία το 2004-2005 μ.Χ.

 Το στυλ γραφής του συγγραφέα
·        Πως θα περιγράφατε την επιλογή των λέξεων και της γλώσσας γενικά, που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στην αφήγησή του;


Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί καθημερινή και κατανοητή γλώσσα προς όλους τους ανθρώπους έτσι ώστε όλοι να μπορούν να καταλάβουν τι θέλει να μας πει ο συγγραφέας με κάθε του πρόταση και τι θέλει να μας δείξει το βιβλίο μέσα από τις ιστορίες του. Γενικά η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας είναι προσεγμένη και απλή.

Το θέμα του λογοτεχνικού έργου
·       Ο τίτλος του βιβλίου εμπεριέχει στοιχεία για το έργο του;

Ο τίτλος του βιβλίου εμπεριέχει στοιχεία για το έργο διότι σε κάθε ιστορία που μας αφηγείται ο συγγραφέας αναφέρεται το όστρακο το οποίο σε κάθε εποχή το βλέπουμε να εξελίσσεται σιγά-σιγά και να καταλήγει να είναι ο σημερινός παραδοσιακός κεφαλόδεσμος το «κατσούλι».

 Η προσωπική σας άποψη
·       Τι μάθατε από αυτό το βιβλίο που θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στη ζωή σας; Σας μετέδωσε κάποια μηνύματα;


Το μοναδικό μήνυμα που μου πέρασε το βιβλίο είναι τα πολλά πράγματα για τον τόπο μου που δεν τα είχα ακούσει από κανέναν και πως το κατσούλι πέρασε από γενιά σε γενιά.

·       Αν θα έπρεπε να γράψετε μια κριτική για το έργο αυτό, τι θα γράφατε  για να ενθαρρύνεται ή να αποθαρρύνεται τον κόσμο να το διαβάσει;

Δεν θα μπορούσα να γράψω καμία κριτική για το «Όστρακο στα μαλλιά» γιατί είναι ένα από τα πιο ωραία βιβλία που έχω διαβάσει και θα το πρότεινα και σε φίλους μου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: