Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

''Οστρακο στα μαλλια'' Βαγγέλης Κ. . ( ΜέροςΑ΄)


Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ
Η πρώτη σας εντύπωση άλλαξε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του   βιβλίου;
Βεβαίως και άλλαξε η πρώτη μου εντύπωση κατά την διάρκεια της ανάγνωσης , και ιδίως στο τρίτο και τέταρτο κεφάλαιο το ενδιαφέρον μου για αυτό το βιβλίο μεγάλωσε ακόμη περισσότερο.
 Η ΠΛΟΚΗ
Παίζει ρόλο ο χρόνος στην πλοκή του έργου; Τα γεγονότα παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά;
Ο χρόνος παίζει αρκετά μεγάλο ρόλο στην πλοκή του έργου αλλά και στις ιστορικές εποχές των τεσσάρων κεφαλαίων, αφού τα γεγονότα παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά  και κάθε κεφάλαιο είναι η συνέχεια του προηγούμενου κατά κάποιον τρόπο. 
Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που προκαλούν αγωνία και προσμονή κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης; Σε ποιο σημείο βρίσκεται, γίνεται, η κορύφωση της ιστορίας; (η πιο έντονη στιγμή, το σημείο με το μεγαλύτερο συναισθηματικό ενδιαφέρον)
Για εμένα αγωνία υπήρξε στην παρουσίαση των κομιτατζήδων και του επονομαζόμενου Σαλιάρα στον γάμο του Στέφανου και της Χρυσαυγής ( τρίτο κεφάλαιο , αλλά και στον καυγά της Χρυσαυγής με την γιαγιά της ( τέταρτο κεφάλαιο ) για το αν θα ήθελε να φορέσει την Ρουμλουκιώτικη φορεσιά . Αυτό το σημείο επίσης κατά την γνώμη μου ήταν και η αποκορύφωση του βιβλίου. 
Υπάρχουν συγκρούσεις στην ιστορία; Μέσα στην ψυχή και στο μυαλό των χαρακτήρων ή μεταξύ των χαρακτήρων ή ακόμα των χαρακτήρων με τον κόσμο συνολικά
Ασφαλώς και υπάρχουν συγκρούσεις στην ιστορία και ανάμεσα στους χαρακτήρες του βιβλίου αλλά και σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο όπως στο δεύτερο κεφάλαιο ο Μακεδονικός πόλεμος με τον Φίλλιπο  αλλά και ο Αργαίος που πήγε στης Αιγές για  να πάρει τον θρόνο. 
Οι συγκρούσεις λύνονται στο τέλος; Το τέλος του βιβλίου ήταν απροσδόκητο, αναπάντεχο; Μείνατε ευχαριστημένοι απ’ το τέλος του;
Μπορούμε να πούμε πως στο τέλος κάθε κεφαλαίου δύνεται μια λύση για κάθε μια σύγκρουση  και με αυτό τον τρόπο κάθε κεφάλαιο τελειώνει με έναν απροσδόκητο και αναπάντεχο τρόπο που με ευχαρίστησε αρκετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: