Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

''Οστρακο στα μαλλια'' Ραφαήλ Π. ( Μέρος Β΄)


Χαρακτήρες
·        Ποια είναι τα βασικά γνωρίσματα της ιστορίας; Ο συγγραφέας θέλει να μας κάνει να τους συμπαθήσουμε ή να τους δούμε με κριτικό μάτι;
Τα βασικά γνωρίσματα των χαρακτήρων είναι: 1) Της πρωταγωνίστριας Φιλίννας είναι τα εξής: όμορφη, νεαρό κορίτσι, γενναία, ώριμη, ντροπαλή, ερωτευμένη και αξιολάτρευτη προς τους άλλους και από τους άλλους. 2) Της πρωταγωνίστριας Βεριννώς είναι τα εξής: όμορφη, νεαρή, περίεργη, πιστή και αξιαγάπητη. 3) Της πρωταγωνίστριας Χρυσαυγής είναι τα εξής: όμορφη, νεαρή, νοικοκυρά, βοηθός, ερωτευμένη, ποθητή και πολύ έξυπνη. 4) Της πρωταγωνίστριας Αυγής: ώριμη, ερωτευμένη, περίπλοκη, περίεργη, όμορφη, ποθητή προς το άλλο φύλο και δύσκολη να την καταλάβεις. Ο συγγραφέας θέλει να μας κάνει να τους συμπαθήσουμε τους πρωταγωνιστές γιατί αυτοί εξάλλου είναι η καρδιά του έργου και στην αρχή αλλά και στο τέλος της ιστορίας με την τέλεια συμπεριφορά που μας δείχνουν.
To σκηνικό
·       Που διαδραματίζεται η ιστορία;
Η πρώτη ιστορία διαδραματίζεται στα μέσα της Νεολιθικής Εποχής, στη Νέα Νικομήδεια, και η ιστορική της περίοδος είναι το 5450 π.Χ. Η δεύτερη ιστορία διαδραματίζεται στα χρόνια του Φιλίππου Β’, στις Αιγές και η ιστορική της περίοδος είναι το 360-359 π.Χ. Η τρίτη ιστορία διαδραματίζεται στα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα στο Ρουμλούκι και η ιστορική της περίοδος είναι το 1897-1900. Και η τελευταία ιστορία διαδραματίζεται στα σημερινά μας χρόνια, στην Ημαθία και η ιστορική της περίοδος είναι το 2004-2005.
Το στυλ γραφής του συγγραφέα
·        Πως θα περιγράφατε την επιλογή των λέξεων και της γλώσσας γενικά, που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στην αφήγησή του;
Οι λέξεις και η γλώσσα γενικά και στις τέσσερις ιστορίες του βιβλίου είναι κατανοητή εκτός από ορισμένες έστω για εμάς τους εφήβους. Αλλά ο συγγραφέας, επειδή το σκέφτηκε και αυτό, κάθε λέξη που νόμιζε ότι ήταν άγνωστη σε εμάς την έγραφε κάτω κάτω στο τέλος της σελίδας με την ακριβή σημασία της. Δηλαδή το τελικό συμπέρασμα είναι: Γραφή γλαφυρή και γλώσσα εξαιρετικά προσεγμένη.
Το θέμα του λογοτεχνικού έργου
·       Ο τίτλος του βιβλίου εμπεριέχει στοιχεία για το έργο του;
Ο τίτλος του βιβλίου εμπεριέχει στοιχεία για το θέμα του γιατί και στις τέσσερις παρουσιάζεται από τους πρωταγωνιστές η φράση «Όστρακο στα μαλλιά». Και γενικώς εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι το όστρακο σε κάθε ιστορία συμβολίζει και το θέμα του λογοτεχνικού έργου στο οποίο διαβάσαμε.
Η προσωπική σας άποψη
·       Τι μάθατε από αυτό το βιβλίο που θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στη ζωή σας; Σας μετέδωσε κάποια μηνύματα;
Αυτό που έμαθα από το βιβλίο του Μερκούριου Αυτζή «Όστρακο στα μαλλιά» είναι ότι ο έρωτας θα σε χτυπήσει την πόρτα από εκεί που δεν το περιμένεις, απλώς μαζί με αυτόν θα έρθουν και οι άλλες τόσες δυσκολίες που φέρνει αυτός.
·       Αν θα έπρεπε να γράψετε μια κριτική για το έργο αυτό, τι θα γράφατε  για να ενθαρρύνεται ή να αποθαρρύνεται τον κόσμο να το διαβάσει;
Η μόνη κριτική που θα έγραφα είναι η εξής: «Είναι το πιο εκπληκτικό και φανταστικό σπονδυλωτό μυθιστόρημα, που περιγράφει τέσσερις πολύ διαφορετικές αλλά σημαντικές για τον πολιτισμό μας σε διαφορετικές ιστορικές εποχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: