Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Μέτωπο στον καθρέφτη. Θωμαή Γ. (μέρος Α΄)


1 | ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ

1. Η πρώτη σας εντύπωση άλλαξε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου;

Η πρώτη μου εντύπωση δεν άλλαξε κατά τη διάρκεια ανάγνωσης του βιβλίου. Ήξερα το θέμα του, δηλαδή πως θα μιλάει για τα προβλήματα των εφήβων και για αυτό άλλωστε το επέλεξα.

2 | ΠΛΟΚΗ

1. Παίζει ρόλο ο χρόνος στην πλοκή του έργου; Τα γεγονότα παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά;

Τα γεγονότα παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά, εκτός από κάποιες αναδρομές στο παρελθόν που κάνουν τα πρόσωπα «μέσα στις σκέψεις τους».

2. Ποια είναι τα στοιχεία που προκαλούν αγωνία και προσμονή κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης; Σε ποιο σημείο βρίσκεται, γίνεται, η κορύφωση της ιστορίας; (η πιο έντονη στιγμή, το σημείο με το μεγαλύτερο συναισθηματικό ενδιαφέρον)

Μετά από κάποιο γεγονός, στο οποίο βλέπουμε να υπάρχει έντονα τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών, θέλουμε με πολύ αγωνία και προσμονή να δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια. Αυτό, ο συγγραφέας μας, στην εξιστόρηση της ιστορίας, το «προβάλλει» πολλές φορές. Θα έλεγα πως η κορύφωση της ιστορίας, γίνεται, όταν η Άννα  μαθαίνει τον πραγματικό λόγο που ο μπαμπάς της τους εγκατέλειψε.

3. Υπάρχουν συγκρούσεις στην ιστορία; Μέσα στην ψυχή και στο μυαλό των χαρακτήρων ή μεταξύ των χαρακτήρων ή ακόμα των χαρακτήρων με τον κόσμο συνολικά.

Ναι, βλέπουμε να υπάρχουν πολλές συγκρούσεις, όχι μόνο στην ψυχή και το μυαλό της έφηβης Άννας, δηλαδή να θεωρεί τον εαυτό της άσχημο, αλλά και μεταξύ της πρωταγωνίστριας με την οικογένεια της, με τους φίλους της, οι οποίοι προσπαθούν να την βοηθήσουν με το πρόβλημα της, τη βουλιμιά, και εκείνη επειδή δεν το παραδέχεται, θυμώνει μαζί τους.

4. Οι συγκρούσεις λύνονται στο τέλος; Το τέλος του βιβλίου ήταν απροσδόκητο, αναπάντεχο; Μείνατε ευχαριστημένοι απ’ το τέλος του; Μπορείτε να δώσετε ένα εναλλακτικό τέλος;

Παρ’ όλο που οι συγκρούσεις λύνονται, το τέλος του βιβλίου ήταν λίγο αναπάντεχο. Πιστεύω πως οι περισσότεροι που το διάβασαν, θα περίμεναν και ο πατέρας της Άννας να θεραπεύονταν. Όμως έμεινα απόλυτα ευχαριστημένη, ακόμη και με αυτό το τέλος. Αν θα έδινα κάποιο άλλη εκδοχή, είναι αυτό πού είπα παραπάνω, δηλαδή να άλλαζε η τύχη του πατέρα της Άννας, κατά τ’ άλλα η πλοκή όλου του έργου μου άρεσε πάρα πολύ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: