Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

''Οστρακο στα μαλλια'' Βαγγέλης Κ. . ( Μέρος Β΄)


ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ
• Ποια είναι τα βασικά γνωρίσματα των χαρακτήρων της ιστορίας; Ο συγγραφέας θέλει να μας κάνει να τους συμπαθήσουμε ή να τους δούμε με κριτικό μάτι;
Τα βασικά γνωρίσματα των πρωταγωνιστών και από τα τέσσερα κεφάλαια είναι σχεδόν όμοια . Οι πρωταγωνιστές ανήκουν σε μια μεσαία κοινωνική τάξη ,γίνονται συμπαθείς προς τον αναγνώστη και είναι φιλικοί απέναντι στα άλλα πρόσωπα της ιστορίας.

ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
• Πού διαδραματίζεται η ιστορία; (Τόπος, χρόνος, ιστορική περίοδος...)
H ιστορία  διαδραματίζεται και στα τέσσερα κεφάλαια στον ίδιο τόπο αλλά σε διαφορετικό χρόνο . Στο πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στο 5450π.χ. και ο τόπος στον όποιο συμβαίνουν τα γεγονότα είναι η Νέα Νικομηδεια  περιοχή της Ημαθίας . Όπως και στα επόμενα κεφάλαια αναφέρεται στην περίοδο 360-359 π.χ. και στον τόπο Αιγές και αργότερα το 1897-1900 μ.Χ στην αλλαγή του ονόματος της περιοχής από τους τούρκους «ρουμλούκι» όταν ήρθανε και διαπίστωσαν  το καθαρό της περιοχής, το αμιγές και συνθέσαμε μαζί δυο λέξεις «ρουμ» δηλαδή ρωμαίος και «λουκ» δηλαδή τόπος με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η λέξη «ρουμλούκι» ρωμιοτοπος το όποιο αργότερα μετονομάστηκε σε Ημαθία όπου διαδραματίζετε και η τελευταία ιστορία του βιβλίου το 2004-2005.

ΤΟ ΣΤYΛ ΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
• Πώς θα περιγράφατε την επιλογή των λέξεων και της γλώσσας γενικά, που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στην αφήγησή του;
Η επιλογή των λέξεων και της γλώσσας από τον συγγραφέα ήταν αρκετά καλά προσεγμένη, ώστε ο αναγνώστης του βιβλίου να κατανοεί  την αφήγηση του βιβλίου. Ειδικά στο τρίτο κεφάλαιο ο συγγραφέας αφηγήθηκε τα γεγονότα με την τοπική διάλεκτο την οποία μιλούσαν εκείνη την εποχή οι ντόπιοι .

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
• Ο τίτλος του βιβλίου εμπεριέχει στοιχεία για το θέμα του;
Σίγουρα και εμπεριέχονται στοιχεία για το θέμα του βιβλίου από τον τίτλο, διότι  και στα τρία πρώτα κεφάλαια αναφέρεται στα όστρακα που έπαιζαν κάποιο σημαντικό ρόλο στις ιστορίες.


·        Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΨΗ
• Τι μάθατε απ’ αυτό το βιβλίο που θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στη ζωή σας; Σας μετέδωσε κάποια μηνύματα;

Αυτό το βιβλίο επίδρασε θετικά στην ζωή μου μαθαίνοντας μου να αγαπώ περισσότερο τους άλλους και να τους συχωρώ . ακόμα έμαθα πόσο σημαντικό είναι για τους παλαιότερους η ανδρική και η γυναικά φορεσιά , τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους και  έτσι τα συναισθήματα μου και η αγάπη μου για τον τόπο μου και τα έθιμα του μεγάλωσαν ακόμη περισσότερο.

• Αν θα έπρεπε να γράψετε μια κριτική για το έργο αυτό, τι θα γράφατε για να ενθαρρύνετε ή να αποθαρρύνετε τον κόσμο να το διαβάσει;
Η μια και μοναδική κριτική μου θα ήθελα να κάνω για αυτό το βιβλίο είναι πως είναι ένα αρκετά εξαιρετικό μυθιστόρημα που μας παρουσιάζει τέσσερις ιστορίες στον ίδιο τόπο με ξεχωριστή ιστορική περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: