Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Μέτωπο στον καθρέφτη. Aντιγόνη Γ. (μέρος Α΄)


1.      Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ

·         Η πρώτη σας εντύπωση άλλαξε  κατά τη διάρκεια ανάγνωσης του βιβλίου;

Καθ  όλη  την διάρκεια της ανάγνωσής του, η εντύπωσή μου παρέμενε θετική και ευχάριστη, μιας και γνώριζα από πριν την πλοκή του θέματος και  γι αυτό άλλωστε και το επέλεξα.

2.      ΠΛΟΚΗ

·         Παίζει ρόλο ο χρόνος  στην πλοκή του έργου; Τα γεγονότα παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά;

Τα γεγονότα  εξιστορούνται κυρίως σε χρονολογική σειρά. Εκτός  από κάποια  σημεία  στην αρχή της ιστορίας  που παραπέμπουν στο παρελθόν.

·         Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία  που προκαλούν αγωνία και προσμονή κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης; Σε ποιο σημείο βρίσκεται, γίνεται, η κορύφωση της ιστορίας;  ( η πιο έντονη στιγμή, το σημείο με το μεγαλύτερο συναισθηματικό ενδιαφέρον)

Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου διακρίνουμε σημεία που είναι εμπλουτισμένα με αγωνία. Όπως για παράδειγμα έπειτα από κάποιο καβγά,  που υπήρξε ανάμεσα στα πρόσωπα της ιστορίας  ή από κάποιο σπουδαίο περιστατικό, ο συγγραφέας μάς προξενεί το ενδιαφέρον και την αγωνία  για το τι θα επακολουθήσει. Όμως η πιο έντονη στιγμή που προκαλεί το μεγαλύτερο συναισθηματικό ενδιαφέρον, κατά τη γνώμη μου,  είναι  όταν η Άννα μαθαίνει την αλήθεια για τον πατέρα της και οδηγείται στο νοσοκομείο, όπου και γίνεται η διάγνωση για την πάθησή της.

·         Υπάρχουν συγκρούσεις στην ιστορία; Μέσα στο μυαλό και στην ψυχή των χαρακτήρων ή μεταξύ των χαρακτήρων ή ακόμα των χαρακτήρων συνολικά;

Βεβαίως και υπάρχουν συγκρούσεις στην ιστορία μας, μιας και ο αφηγητής μας περιγράφει τα προβλήματα των νέων. Συχνά διακρίνουμε στο κείμενο σημεία έντονης σύγκρουσης μέσα στο μυαλό και στην ψυχή των προσώπων, όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και με τους φίλους τους, την οικογένειά τους και γενικά με τους ανθρώπους γύρω τους.

·         Οι συγκρούσεις λύνονται στο τέλος; Το τέλος του βιβλίου απροσδόκητο, αναπάντεχο; Μείνατε ευχαριστημένοι από το τέλος του; Μπορείτε να δώσετε ένα εναλλακτικό τέλος;

Όπως  στο τέλος των αρχαίων τραγωδιών  επέρχονταν η λεγόμενη κάθαρση, έτσι και στο έργο μας καταλήγουμε να έχουμε  ένα αισιόδοξο και χαρούμενο τέλος, όπου όλες οι διαφορές λύνονται! Όμως αντιλαμβάνομαι ότι ο συγγραφέας μας έχει αφήσει μια χαραμάδα ανοιχτή στο θέμα του πατέρα της Άννας. Δεν μας αναφέρει  αν το τέλος του, σχετικά με την υγεία του, είναι ελπιδοφόρο ή όχι. Κατά τα άλλα το βιβλίο ήταν ευανάγνωστο και περιπετειώδες.

3.      ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

·         Ποια είναι τα βασικά γνωρίσματα των χαρακτήρων της ιστορίας; Ο συγγραφέας θέλει να μας κάνει να τους συμπαθήσουμε ή να τους δούμε με κριτικό μάτι;

Οι χαρακτήρες της ιστορίας μας είναι έφηβα άτομα που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν, όπως όλα τα παιδιά αυτής της ηλικίας, προβλήματα που τους αφορούν σε αυτή την περίοδο της ζωής τους. Έτσι, ο αφηγητής θέλει να μας κάνει να τους συμπαθήσουμε και όχι να τους δούμε με κριτικό μάτι, όπως άλλωστε θα ήθελε κάθε έφηβος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: